Fižola pred kuhanjem nikoli ne namočite v vodo: raje uporabite to sestavino

24. 9. 2024
Deli
Fižola pred kuhanjem nikoli ne namočite v vodo: raje uporabite to sestavino (foto: Profimedia)
Profimedia

Tole velja upoštevati, če morda do zdaj tega še niste delali.

Fižol je pri mnogih priljubljeno živilo, obstaja pa veliko nasvetov o pravilnem načinu kuhanja. Vendar pa lahko zaradi ene snovi, ki jo vsebuje fižol, pride do prebavnih težav. Stročnice, oreščki, žita in semena sodijo med zdrava živila, vendar so lahko zaradi fitinske kisline škodljiva za organizem.

Preberite še: Zaradi nje je drastično spremenil svoje življenje: Kdo je ženska, ki je bila z Boro Čorbo do smrti?

Fitinska kislina veže pomembne elemente, kot so baker, magnezij, jod, železo in cink. Posledično se ti elementi izločijo iz telesa, še preden lahko organizmu koristijo. Prebavni sistem nima ovire, ki bi ščitila pred fitinsko kislino, kar preprečuje absorpcijo mineralov, beljakovin in maščob. Posledica tega je pomanjkanje pomembnih hranil, kar lahko povzroči težave s kostno-mišičnim, imunskim in prebavnim sistemom.

Fitinska kislina je eden najpogostejših vzrokov za anemijo, pravi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Katera živila vsebujejo veliko fitinske kisline? Med živili, ki vsebujejo veliko količino fitinske kisline, so oves, riž, pšenica, fižol, leča, arašidi, fižol in soja.

Problematični so tudi nekateri oreščki, kot so lešniki, mandlji in orehi. Veliko količino fitinske kisline vsebujejo tudi sončnična, makova, lanena, bučna in sezamova semena. Vsa ta živila vsebujejo veliko hranil, ki so potrebna telesu, vključno z vlakninami, zato se jim ni treba povsem odpovedati.

Kako se znebiti fitinske kisline? Obstaja več načinov za nevtralizacijo te kisline. Eden od njih je toplotna obdelava, ki zmanjša vsebnost fitinske kisline za 30-35 odstotkov. Najboljši učinek pa se doseže z namakanjem živil v vodi. Edina slabost te metode je, da zahteva veliko časa. Na primer, rjav riž mora stati v vodi 12 ur, ovseni kosmiči 10-12 ur, beli riž devet ur, biserni ječmen šest ur.

Za boljše rezultate lahko vodi dodate malo kisa ali limoninega soka. Še en način za nevtralizacijo fitinske kisline je namakanje "problematičnih" živil v sirotki. Prav tako se med kaljenjem fižola in žit količina fitinske kisline zmanjša za približno polovico. Kombinirana obdelava živil je najboljša metoda. Če se živilo najprej namoči, nato pa kuha ali peče, se bo izločila največja količina fitinske kisline.

Napovedujemo: Prihaja priljubljena 7. Cosmo konferenca z naslovom: "(Za)štekaj svoje telo"