Nekoč je ta jed na žlico veljala za hrano revežev in delavcev, zdaj pa jo ponujajo v najboljših restavracijah

30. 1. 2025
Deli
Kuharski chef (foto: Profimedia)
Profimedia

Nekoč je to bila skromna in preprosta jed, danes pa je specialiteta v številnih restavracijah - in te kar tekmujejo, čigava bo boljša!

Gre za njeno veličanstvo - fižolovo juho. Na njej so odrasle generacije in včasih so se številni sramovali, da je na krožniku samo ta jed. No, dandanes je precej drugače. Vrnila se je na jedilnike mnogih restavracij.  Ta tradicionalna jed na žlico, ki je nekoč veljala za hrano revežev in delavcev, zaradi svoje hranilne vrednosti in bogatega okusa znova pridobiva na priljubljenosti.

Fižolova juha ima dolgo zgodovino, saj so jo kuhali že naši predniki iz najosnovnejših sestavin – fižola, vode, čebule in začimb. Ker je fižol poceni, nasiten in hranljiv, je bil od nekdaj priljubljena hrana med kmeti, delavci in revnejšimi sloji prebivalstva. Zaradi visoke vsebnosti beljakovin in vlaknin je zagotavljal dolgotrajno sitost ter energijo za naporne delovne dni.

Preberite še: Kaaaj?! Kar 4 leta ni šla v trgovino, njen hladilnik pa je vedno - poln! Zdaj je razkrila, kako ji to uspe

V zadnjih letih je fižolova juha doživela pravo renesanso. Vrhunski kuharski mojstri so jo ponovno odkrili in ji s prefinjenimi tehnikami priprave ter inovativnimi dodatki vdihnili novo življenje. V najboljših restavracijah jo zdaj postrežejo v številnih različicah – obogatena je z dimljenimi mesninami, tartufi, račjim mesom ...

V Murski Soboti občutno povišanje komunalnega prispevka

Poleg izboljšanih receptur in prezentacije pa k njeni ponovni priljubljenosti prispeva tudi vse večja usmerjenost k lokalnim in sezonskim sestavinam. Fižol različnih vrst in barv, domače mesnine in sveža zelišča omogočajo raznolike interpretacije te klasične jedi, ki združuje preprostost in bogastvo okusov.

pasulj.jpg

Pasulj

Profimedia

Številni kuharski mojstri izpostavljajo, da je prav v preprostih jedeh največji izziv – kako iz nekaj osnovnih sestavin ustvariti jed, ki navduši tako tradicionaliste kot gurmane. In fižolova juha se je izkazala kot odličen primer, kako lahko skromna jed postane prava kulinarična poslastica.

Kako pripraviti sodobno fižolovo juho doma?

Za vse, ki bi radi doma pripravili fižolovo juho v moderni izvedbi, je tukaj recept, ki ga seveda lahko naredite malce po svoje - pomembno je, da imate dobre sestavine in malce domišljije.

Potrebovali boste:

  • 300 g suhega fižola (ali konzerviranega za hitrejšo pripravo)
  • 1 čebulo
  • 2 stroka česna
  • 1 korenček
  • 1 steblo zelene
  • 100 g dimljene slanine ali pancete
  • 1 l zelenjavne jušne osnove
  • 1 lovorjev list
  • sol, poper, timijan po okusu
  • olivno olje
  • kislo smetano in drobnjak za dekoracijo

Priprava:

Če uporabljate suhi fižol, ga namočite čez noč in nato skuhajte do mehkega. V loncu na olivnem olju prepražite nasekljano čebulo, česen, korenček in zeleno. Dodajte narezano slanino, premešajte in pražite nekaj minut. Dodajte kuhani fižol, zalijte z jušno osnovo in dodajte lovorov list ter začimbe. Kuhajte približno 20 minut, nato del juhe spasirajte s paličnim mešalnikom za kremasto teksturo.Postrezite s kislo smetano, sveže nasekljanim drobnjakom in kapljico olivnega olja.

Novo na Metroplay: Tilen Artač o tem, zakaj je bilo težko imitirati Roberta Goloba in kako v resnici nastane vrhunska imitacija