"To je varianta krofa, ki sem jo lani predstavil pred pustom in odziv ljudi je bil fenomenalen. Pri tej jedi je skrb, da imaš lepe 'kranclne' kot pri krofih, odveč, ker so v obliki malo debelejših grisinov, a recept je za krofe. Ko so pečeni, jih postrežemo tako, da so v višjem kozarcu, poleg pa so kot pomake postrežene marmelade."
Gorazd Potočnik, slaščičarski mojster, je od več kot 50 resnih prijav na Velik izziv kuhanja amaterjev povabil štiri dame, ki so vse že v svojih predstavitvenih receptih pokazale veliko znanja in spretnosti. Ne bi mogel izbrati bolje.
Šlo je na tesno, a tekma je bila poštena. Sara, Mojca, Katarina in Kaja so vse že od samega začetka odlično razumele Gorazdova navodila, kako ravnati z Žitovo moko za kvašeno in vlečeno testo, kaj je pomembno pri kvascu, kako vroče mora biti olje, a na koncu sta si prvo mesto delili Kaja in Mojca.
Sicer pa si več o tem nenavadnem izzivu preberite kar na Lisa.si
Vas zanima Gorazdov recept za flankrofe?
Za približno 30 kosov:
- 330 g moke za vlečeno in kvašeno testo Intes ali posebne bele moke Žito
- 3 rumenjaki
- 50 g masla
- 150 g mleka
- 50 g sladkorja
- 7 g suhega kvasa Dolcela
- šilce ruma
- strok burbonske vanilje
- ščepec soli
- nastrgana lupinica pol limone
Priprava:
Naredimo kvasec iz kvasa, nekaj žlic moke, žlice sladkorja ter toliko mleka, da ni pregosto.
V preostalo mleko damo sladkor, vaniljo, rum, limonino lupinico, maslo ter stopimo na štedilniku, toda ne pregrevamo. Sestavine previdno umešamo v maso, s kuhalnico stepamo toliko časa, da se masa svilnato zasveti.
Delovno površino nežno pomokamo ter na njej naredimo obliko flankrofov, še bolje pa je, da te kar med dlanmi svaljkamo v pravo obliko. Torej z rokami razvaljamo testo na palčke, dolžine pribl. 20 cm ter debeline za debel prst. Pustimo jih vzhajati in medtem pripravimo olje.
Predlagam kokosovo, ki ga segrejemo v široki posodi. Vzhajane flankrofe na hitro ocvremo v olju. Ko dobijo temno zlato rjavo barvo, jih s penovko vzamemo ven in položimo na papirnate brisačke, da se odvečna maščoba vpije.
Ohlajene pomakamo v:
- marelično marmelado, ki ji primešamo sok polovice limone
- šipkovo marmelado
- slivovo marmelado
- ali čokoladni namaz.
Novo na Metroplay: Bojan Cvjetićanin o novem albumu, najbolj osebnih pesmih in kakšen je na domačem kavču