Florence Littauer (Osebnostni plus): »Ko vemo, kdo smo, se naučimo, kako ravnati z drugimi!«

Florence Littauer (Osebnostni plus): »Ko vemo, kdo smo, se naučimo, kako ravnati z drugimi!« (foto: Profimedia) Profimedia
29. 9. 2018

»Ko vemo kdo smo in zakaj se odzivamo, kot se odzivamo, lahko začenjamo prepoznavati svoj notranji jaz, izboljšamo svojo osebnost in se naučimo, kako ravnati z drugimi. Ko boste znali dati od sebe vse najboljše, boste odkrili, da so tudi drugi boljši.«

A kako spoznati same sebe? Avtorica knjige Osebnostni plus Florence Littauer je prepričana, da lahko sebe odkrijete kar s pomočjo njene knjige. Ta je pred dnevi pri založbi Chiara izšla v svoji novi izdaji. Izboljšana in razširjena mednarodna knjižna prodajna uspešnica Osebnostni plus namreč prinaša najnovejša odkritja s področja osebnostnega razvoja in ponuja zanimiva spoznanja o naših naravnih osebnih danostih.

Po sledeh Hipokrata

S proučevanjem osebnosti, s poudarkom na temperamentu, se je pred 2400 leti ukvarjal že Hipokrat. Ta je takrat razvrstil osnovne ravni človekove osebnosti po različnih tipih in jih podrobno opisal.

»S ’priljubljenimi sangviniki’, ki izražajo navdušenje, se bomo zabavali. Ob ’popolnih melanholikih’, ki stremijo k popolnosti v vseh zadevah, se bomo zresnili. Nato bomo napadli z ’močnimi koleriki’, ki so rojeni voditelji, in se sprostili z ’mirnimi flegmatiki’, ki se mirno sprijaznijo z življenjem,« pišejo uvodoma založniki te v svetu izjemno priljubljene knjige in dodajajo: »Ne glede na to, kdo smo, se lahko učimo pri vsakem izmed teh tipov temperamentov.«

V knjigi, po kateri bodo v prihodnjih dneh in tednih posegali mnogi, boste odkrili, ’kako čudovite vas je ustvaril Bog’ in se prepoznali v enem ali več tipih naslednjih štirih temperamentov:

  • spontani, radoživi in radostni sangvinik,
  • premišljeni, zvesti in vztrajni melanholik,
  • avanturistični, prepričljivi in samozavestni kolerik,
  • prijateljski, potrpežljivi in zadovoljni flegmatik.

A naj vas preprosta metodologija štirih osnovnih tipov temperamenta nikakor ne zavede. Edinstvene kombinacije in njih izrazi se znotraj vsakega izmed nas prepletajo na unikaten način. In naj smo si v mnogočem še tako podobni, pa gledano celostno niti dve osebnosti nista zares enaki.

»Če bi bili vsi enaki, kot so jajca v škatli, bi nas lahko velika mati kokoš pogrela in čez noč spremenila v kokoške ali peteline; vendar smo si različni. Vsi smo se rodili z določenimi močmi in šibkostmi in nobena formula ne more narediti čudežev. Dokler se zares ne zavemo svojih edinstvenih lastnosti, ne moremo razumeti, kako lahko ljudje enako dolgo sedijo na istem seminarju in poslušajo istega govornika, pa vsak doseže drugačno stopnjo uspeha,« trdi avtorica uspešnice.

Knjiga Osebnostni plus v vsakem človeku vidi posebno mešanico osnovnih temperamentov, pri tem pa ne pozabi spodbuditi k poskusom spreminjanja tistega, kar se izraža na površju, pa ni del našega resničnega notranjega jaza.

»Vsak se rodi s svojimi posebnostmi temperamenta, vsak je iz posebnega gradiva in svoje vrste kamna. Eni smo iz granita, drugi iz marmorja, tretji iz alabastra ali peščenca. Vrste našega kamna ni možno spremeniti, našo obliko pa lahko. Enako velja za naše osebnosti, ker vsi začnemo z nizom prirojenih značilnosti. Nekatere naše vrline krasijo zlate lastnosti, druge pa kvarijo sivi odtenki. Naše okoliščine, inteligenčni kvocient, narodnost, ekonomski položaj, okolje in vpliv staršev lahko oblikujejo našo osebnost, vendar pa kamen v notranjosti ostaja enak.«

Kot Michelangelov David

Ponazorimo povedano še z naslednjo priliko …

»Preden je Michelangelo začel klesati kip Davida, je dolgo časa posvetih izbiri marmorja, saj je vedel, da bo kakovost gradiva določila lepoto končnega izdelka. Vedel je, da lahko spremeni končno obliko, kakovosti kamna pa ne.«

David

In takšna je bila vsaka njegova mojstrovina. Edinstvena. Tako kot so bili že v osnovi edinstveni kosi marmorja, ki jih je za svoja mojstrska dela izbral. Tudi če mu je kamnosek odrezal drug kos popolnega marmorja, ta nikoli ni bil enak prvemu. Lahko mu je bil podoben, nikakor pa ni mogel biti enak.

Tako je tudi z ljudmi.

»Moj temperament je moj pravi jaz, moja osebnost pa je obleka, ki si jo nadenem. Ko se zjutraj pogledam v ogledalo, zagledam bled obraz, ravne lase in oteklo telo. To je moj pravi jaz,« piše Florence Littauer. »Na srečo lahko v eni uri na obraz nanesem ličila in ga poslikam, z električnim navijalcem navijem lase in nakodram frizuro ter oblečem prikupno obleko, ki zakrije obline. Tako sem svoj pravi jaz oblekla, nikakor pa nisem trajno spremenila tistega, kar je pod obleko.«

Pa vendar je eno, kako svojo persono predstavljamo svetu, drugo pa, kdo v resnici smo. Šele ko vemo, iz česa smo narejeni in zakaj ravnamo tako, kot ravnamo, se lahko zares spoznamo ter povečamo svoje moči in pričnemo presegati svoje slabosti.

Se na tem mestu sprašujete, zakaj so sploh potrebne knjige, kot je Osebnostni plus, da bi spoznali nekaj, kar naj bi nam bilo naravno dano in s čimer smo praktično rojeni? V knjigi Osebnostni plus boste na podlagi primerov kmalu spoznali, kako slabo se zaradi okoliščin, v katerih smo rasli, v resnici poznamo. Še več. Večina nas bo hitro ugotovila, da temperament, ki smo se ga v otroštvu naučili izražati, sploh ni naš lasten.

»Otrok, ki je mirni flegmatik, noče nadzora in se po navadi najlepše vede. Zakaj bi si tak otrok nadel masko moči in prevzel nadzor? Če si ogleda svojo družino, vidi okoliščine, v katerih živijo, in ugotovi, da stvari včasih uidejo iz nadzora, ter si reče: ’Nekdo bi moral nekaj narediti, da bi se naš dom uredil.’ V enoroditeljskih družinah eden od otrok prevzame vlogo manjkajočega starša. Če je ta otrok mirni flegmatik, ki naenkrat postane ’hišni gospodar’, si nadene kolerikovo masko, preoblikuje svojo mirno naravo in prevzame nadzor. Ko odraste, prevzame nadzor, kadar je prisiljen, in počiva, če le more. Nenehno je izčrpan in ne razume, zakaj v sebi čuti razdvojenost.«

Življenje v škatlah

Po mnenju avtorice knjige Osebnostni plus je večina ljudi vkalupljenih v zanje napačne škatle. Vanje nas položijo že ob rojstvu, nas v njih razkazujejo sorodnikom in ko odidemo domov, nas ’zavijejo v trdno culo in položijo v novo škatlo’, t.j. posteljico z zaščitnimi rešetkami. Ko odraščamo, nas nato vsakič znova preselijo v nekoliko večje škatle, t.j. stajice, v katerih mirujemo na mestu, le najbolj drzni pa nam dovolijo iti vsaj malo ven na ograjeno dvorišče za hišo. Tudi v šolah smo vsako šolsko leto v novi učilnici, v kateri pod budnim očesom učiteljev preživimo še eno leto.

»Odrastemo v škatlah, ko pa odidemo v resnični svet, s seboj odnesemo svoje zidove.«

A če nas življenje v naši sredini usodno omejuje in zaznamuje, pa ničesar ne ograjuje našega temperamenta. Ta v nas neokrnjen ždi in čaka, da mu končno prisluhnemo.

kipar

»Ko spoznamo, da nas šibke lastnosti zapirajo, se lahko potrudimo odpreti vrata in si drznemo sprehoditi se po sosednjem dvorišču.«

Soljudi, ki so si to ’drznili’, v takšnih trenutkih pogosto slišimo reči, da so se osvobodili in končno postali takšni, kakršni so v resnici.

»Ko spoznamo sebe in začnemo ravnati v skladu z našo naravo, takoj začnemo sprejemati ljudi, ki na stvari gledajo drugače kot mi in želijo živeti drugače od nas.«

Razumevanje našega osnovnega temperamenta nas osvobodi na vseh nivojih bivanja. Ne le, da odpre vrata našega obrambnega zidu, temveč nam pomaga tudi sprejeti sebe in druge.

Ko si mirnega srca lahko rečemo eno od naslednjih trditev:

  • »Sem očarljiv priljubljen sangvinik, ki mora nenehno govoriti.«
  • »Sem občutljiv popolni melanholik in sem hitro potrt.«
  • »Sem dinamični močni kolerik, sem pa tudi ukazovalen in nepotrpežljiv.«
  • »Sem radoživi, mirni flegmatik, a sem tudi malodušen.«


… se lahko zares napotimo v pravo smer.

Priporočamo v branje!

Osebnostni plus - Florence Littauer

knjigaFlorence Littauer in njen soprog Fred skupaj vodita seminarje za zakonce. Florence uči 'Osebnostni plus' na konferencah in nacionalnih srečanjih. Je tudi avtorica knjige Put Power in Your Personality (Okrepite svojo osebnost) in soavtorica knjige Personality Puzzle (Osebnostna sestavljanka).

Njena knjiga Osebnostni plus je orodje, ki ga potrebujete za izboljšanje svojega življenja in življenj tistih, ki jih imate radi. Z njeno pomočjo se boste naučili sprejemati same sebe in celo uživati v zznačilnostih, ki vsakega med nami delajo tako drugačnega.

O tem, kako pomembna je knjiga za vse iskrene iskalce lastnega jaza, pa ve tole povedati Saša Ličen: »Knjiga Osebnostni plus je zagotovo brezčasno čtivo. Nima časovne omejitve, saj je vseskozi aktualna in vsakič znova zanimiva. Vodi skozi štiri človekove osebnosti, ki se jih zavedaš, dokler ti knjiga ne prekriža pot. Najdeš se v vsaki od njih. Skozi precep svoje osebnosti spoznavaš osebnost drugih. Skozi spoznavanje svoje osebnosti lahko začneš izboljševati sebe in razumevati druge.«

Priporočamo