Francija: Panda skotila dvojčka, a eden kmalu poginil

Francija: Panda skotila dvojčka, a eden kmalu poginil (foto: Norbert Potensky) Norbert Potensky
Vir: STA
5. 8. 2017

V živalskem vrtu Beauval v osrednji Franciji je panda v petek zvečer skotila dvojčka, vendar pa je eden od mladičev zaradi težav z dihanjem kmalu zatem poginil, so sporočili iz živalskega vrta. Gre sicer za prva mladiča pande, ki sta se skotila v Franciji.

Samica pande Huan Huan, kar v prevodu pomeni "vesel", je prvega mladiča skotila v petek ob 22.18, drugega pa ob 22.32 po lokalnem času. Vendar pa so se pri prvem, ki je tehtal zgolj 121 gramov, kmalu po skotitvi pojavile težave z dihanjem, zaradi česar je poginil.

"Bil je prešibek, da bi preživel. Kitajski strokovnjaki, ki imajo izkušnje s tem, so to takoj videli," je povedal direktor živalskega vrta Rodolphe Delord. "Naše veterinarske ekipe so storile vse, da bi ga rešile, vendar pa je bil premajhen in prešibek," je poudaril.

Drugi mladič, ki je tehtal 142,4 grama, je "popolnoma zdrav". Dali so ga v inkubator, tako da bodo lahko veterinarji pomagali pandi, ki je prvič postala mama. Mladiča bodo v prihodnjih dveh ali treh letih vrnili na Kitajsko, od koder sta prišla njegova starša.

Huan Huan in njen samec Yuan Zi, kar pomeni "bajsek", sta v živalski vrt Beauval, kamor jih je za deset let posodil pekinški živalski vrt, prišla leta 2012. Sta sicer edini živeči veliki pandi v Franciji. Par so združili že februarja v upanju, da se bosta sparila, vendar pa se to ni zgodilo. Nazadnje so opravili umetno oploditev.