Prazniki so priložnost, ko tisti, ki radi ustvarjajo v kuhinji, na mizo postavijo domače dobrote.
Med jedmi, ki imajo ob praznikih posebno mesto, je zagotovo francoska solata. V številnih domovih je nepogrešljiva sestavina prazničnega obroka, ni pa malo tistih, ki si jo radi privoščijo tudi po praznikih. Zato je bolje narediti malce več te dobrote, saj zna kaj hitro izginiti z mize.
In kako se priprave francoske solate lotijo tisti, ki že imajo izkušnje s pripravo? Dobro vedo, da je - kot tudi pri številnih drugih jedeh - bistvenega pomena predpriprava. Pripravite si zelenjavo in se s potrpežljivostjo lotite kulinaričnega ustvarjanja.
Sestavine, kot so korenček, krompir, jajca, kisle kumarice, grah (to so osnovne sestavine) morajo biti približno enake velikosti (no, graha ni treba rezati, je pa dobro, da so korenje, krompir in druge sestavine podobne velikosti kot grah).
Torej: pripravite sestavine, količino pač določite sami, in se lotite natančnega rezanja. Tako boste zagotovili, da bodo korenčki in krompir skuhani enakomerno in da ne bodo razpadali, ko boste začeli mešati solato. Zato si je res dobro vzeti nekaj časa in ga nameniti rezanju.
Sicer francosko solato začinimo (oziroma povežemo) z majonezo, dodati pa ji je treba še sol in poper. Nekateri majonezo zmešajo s kislo smetano, dodatno pa jo okisajo še s kisom od vloženih kumaric.
Morda niste vedeli, toda s temi okusi se odlično ujema tudi en sadež, s katerimi poznavalci popestrijo francosko solato. To je - jabolko! Dobro je, da je sočno in malce sladkasto. Samo olupite ga, narežite na kockice in dodajte k ostalim sestavinam. Tega zagotovo ne boste obžalovali, saj bo okus solate bolj svež in živahen. Dober tek!
Preberite še:
- To je eden največjih zapeljivcev balkanske scene, ki ga je osvojila 30 let mlajša, ob ločitvi sta šokirala sodnico
- Lia in Jan (Delovna akcija) razkrila, kar so se spraševali številni, zdaj je vse skupaj precej bolj jasno
- William in Kate sta najprej naredila to, vse skupaj sta skrivala celo pred njunimi najbližjimi!