Francoski predsednik Macron se je z nekaterimi potezami že zameril mnogim

23. 7. 2017 | Vir: STA
Deli
Francoski predsednik Macron se je z nekaterimi potezami že zameril mnogim (foto: profimedia)
profimedia

Francoskega predsednika Emmanuela Macrona podpira 54 odstotkov volivcev, kar je za 10 odstotnih točk manj kot pred mesecem dni, ko je Macron užival 64-odstotno podporo, je razkrila današnja javnomnenjska raziskava, ki jo povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Tudi francoski premier Eduard Philippe je izgubil nekaj podpore med francoskimi volivci. Da so zadovoljni z delom premierja, se je izreklo 56 odstotkov vprašanih, kar je za osem odstotnih točk manj kot v zadnji javnomnenjski raziskavi.

Medtem, ko se je Macron, najmlajši francoski predsednik doslej, ob nastopu mandata na svetovnem parketu dobro izkazal in tudi dobil solidno večino v francoski narodni skupščini, prvi trije meseci njegovega predsednikovanja niso minili brez težav, navaja AFP. Njegove varčevalne reze v proračun so kritizirali tako opozicija kot mediji, zaradi varčevanja je tudi odstopil zelo spoštovan načelnik generalštaba francoske vojske.

39-letni Macron je tudi podprl novi francoski zakon o varnosti, za katerega so nekatere organizacije za človekove pravice menile, da prinaša nekaj prestrogih ukrepov. Opozicija in nekateri mediji so tudi izrazili pomisleke zaradi koncentracije moči v rokah predsednika, ko je Macronu uspelo pridobiti večino tudi v parlamentu.

V javnomnenjski raziskavi, ki so jo izvedli med 17. in 22 julijem, je sodelovalo 1947 vprašanih.

Novo na Metroplay: Jure Godler iskreno o delu sebe, ki je javnosti skrit | Po mojem okusu