Francozi si za predsednika želijo Baracka Obamo

Francozi si za predsednika želijo Baracka Obamo (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
6. 3. 2017

Pariz so preplavili plakati s podobo nekdanjega ameriškega predsednika Baracka Obame, ki je med Francozi zelo priljubljen, med nekaterimi celo tako zelo, da si ga želijo za svojega predsednika.

Spletno peticijo, s katero bi radi prepričali Obamo, naj kandidira za francoskega predsednika, je do zdaj podpisalo že več kot 40.000 ljudi.

"S to operacijo želimo ljudi vzpodbuditi, da razmislijo, kaj se dogaja na teh volitvah. Želimo jih nasmejati, naj malo sanjajo - da bi imeli Obamo za predsednika," je po poročanju portala Deutsche Welle povedal eden od pobudnikov iniciative Obama2017.fr.

Iniciativa se je rodila ob pivu in v glavah štirih Parižanov, ki pa ne želijo razkriti svoje identitete. "Operacije nismo začeli z željo, da se promoviramo. Samo govorimo o volitvah in naših strahovih, kaj se lahko zgodi v Franciji, na primer, če zmagajo ekstremistične skupine."

Mnogi Francozi niso zadovoljni s kandidati, ki se potegujejo za najvišji položaj v državi. Vodja skrajno desne stranke Nacionalna fronta Marine Le Pen in kandidat francoske desnice Francois Fillon sta se znašla v središču škandalov, neodvisni kandidat Emmanuel Macron je za mnoge premlad. Po decembrski raziskavi inštituta Ipsos bi četrtina francoskih volivcev volilni listič pustila prazen, navaja Deutsche Welle.

"Vsi so zaskrbljeni in nezadovoljni s kandidati za predsednika. Videvamo jih že dolgo in še kar se vračajo," opozarja analitičarka Nicole Bacharan. Iniciativa Obama2017.fr si tako želi do 15. marca zbrati milijon podpisov in s tem prepričati Obamo, da kandidira. Somišljeniki iniciative menijo, da lahko francoski volivci demokraciji ponudijo lekcijo in volijo za tujega predsednika. "Barack Obama ima najboljši življenjepis na svetu za to službo," pravijo.

Obama ima elitna priporočila, diplomo z univerze Columbia in Harvarda, opozarjajo v iniciativi. "Obama predstavlja nekaj, kar občudujemo v Franciji, je nekdo, ki lahko združi ljudi."

Da bi nekdanji ameriški predsednik res kandidiral za predsednika Francije, je malo možnosti. V iniciativi morajo najprej zbrati milijon podpisov, da ga spravijo med kandidate. Poleg tega mora postati tudi francoski državljan, navaja Deutsche Welle.

Priporočamo