Gabrijela Simetinger: Slovenci nimamo slabega spolnega življenja!

Gabrijela Simetinger: Slovenci nimamo slabega spolnega življenja! (foto: Goran Antley) Goran Antley
6. 10. 2015

"Slovenci nimamo slabega spolnega življenja," trdi zdravnica, ginekologinja in porodničarka Gabrijela Simetinger, a dodaja: "Ampak kjer se pri ženski pojavijo težave v spolnosti, se pokaže, da je v večini primerov prisoten koitalni imperativ, poleg tega pa še številni predsodki, stališča in prepričanja, ki velikokrat izhajajo iz tradicionalne patriarhalne katoliška vzgoje."

A zakaj je tako?

"Pri teh ženskah je v ozadju tradicionalna patriarhalna vzgoja, saj so bile naučene, da morajo ustreči moškemu in se ne predajati lastnim užitkom oziroma zadovoljevanju svojih potreb. Velikokrat se ženske v stanju zaljubljenosti niti ne sprašujejo, kaj jim ustreza. Pozneje, ko to ugotovijo, tega ne izrazijo, ker jih je strah, da bodo s tem izgubile partnerja. Nekatere ženske delajo stvari, ki jim ne ustrezajo, druge si dejansko ne želijo spolnega odnosa po meri partnerja, pa to kljub temu storijo ravno tako iz strahu, da ga ne bi izgubile. Zaradi tega trpijo ženske, partnerski odnos in cela družina."

To, kako sproščen odnos do spolnosti bomo v življenju imeli, je seveda odvisno od naše primarne družine ...

"Ključna je družina ter prepričanja in stališča, ki jih v družini dobiš z vzgojo. Otrok pri dveh, treh letih ugotovi, ali se dobro počuti v svojem spolu. Pri petih leti začne postavljati vprašanja o spolnosti, s katerimi starše zmede. S tem se nauči, da je bolje, da se o tej tematiki staršev ne sprašuje. Teorija, da več ko boš mlade učil o spolnosti, bolj in hitreje bodo spolno aktivni, ne zdrži. To potrjuje model Nizozemske, kjer mladina zaradi kakovostne spolne vzgoje pozneje vstopa v spolno aktivnost, kot je pred leti."

Tudi dr. Gabriela Simetinger je svoj odnos do spolnosti do konca ozavestila šele med študijem: "... ne glede na obisk verouka. Sem bila očitno zelo feministično vzgojena, v smislu: "To je moje telo, tega ne dovolim." Opažam pa med ženskami, zlasti mladimi, veliko pomanjkanje tega zavedanja. Pravica do orgazma je predvsem obremenila ženske, ki orgazem težko dosežejo. Zato ženska zaigra orgazem, da ustreže moškemu, ki si želi, da bi jo zadovoljil."

Preberite si več o tej zares zanimivi temi z zornega kota strokovnjakinje na spletni povezavi Lisa.si