Gardsko jezero: Poleg Gardalanda ponuja še številne znamenitosti

Gardsko jezero: Poleg Gardalanda ponuja še številne znamenitosti (foto: Shutterstock) Shutterstock
Vir: Jana
23. 6. 2017

Ko slišimo za Gardsko jezero, najprej pomislimo na zabaviščni park Gardaland, kamor že desetletja trumoma drvijo družine z otroki od blizu in daleč, vendar pokrajina ob njem ponuja še veliko več.

Gardsko jezero (Lago di Garda) z okolico spada v severozahodni del Benečije, ki meji na zahodu na Lombardijo in na severu na avtonomno pokrajino Trentinsko - Zgornje Poadižje. Ima značilno podolgovato obliko z ožjim delom na severu, ki je obdan z gorami skupine Baldo, in pahljačasto razširjenim na jugu. Falična oblika je značilna za morensko dolino, ki je verjetno nastala zaradi delovanja ledenika, na južni strani so tudi številne čelne morene. Severne obale so strme do navpične z zanimivimi oblikami, imenovanimi ledeniški mlini (Marmitte dei Giganti, vidni pri kraju Arco).

Jezero, ki je dolgo 51,9 km in na najširšem delu široko 16,7 km, krasijo številni majhni otoki in pet glavnih, največji je Isola del Garda. Južno od njega leži Isola San Biagio, znan tudi kot Isola dei Conigli (otok zajcev). Oba ležita ob zahodni obali v bližini kraja San Felice del Benaco. Preostali trije večji otoki Isola dell'Olivo, Isola di Sogno in Isola di Trimelone ležijo proti severu ob vzhodni strani. V jezeru živi endemična vrsta postrvi Salmo carpio, znana tudi kot carpione.

Gardsko jezero

Sirmione, Gardaland in Sal

Kraji ob jezeru so razvrščeni v 24 občin. Kjer koli se boste ustavili, boste odkrili ogromno zanimivosti. Staro utrjeno mesto Sirmione leži na južni strani jezera na samem koncu dolgega polotoka in je še posebej priljubljen dopustniški kraj s kompleksom toplic Virgilio & Catullo. V njem si lahko ogledate slikovit Scaligerijev grad iz 13. stoletja. Tukaj je imel vilo rimski pesnik Katul. Na tem mestu je urejeno arheološko najdišče rimskih term, imenovano Grotte di Catullo. Na rtu polotoka so tudi žvepleni izviri z zdraviliščem za zdravljenje raznih alergij.

V bližini je Gardaland, eden od najbolj znanih zabaviščnih parkov v Italiji. Park v okraju Verone so odprli leta 1975. Leta 1984 je prvič sprejel več kot 1 milijon obiskovalcev, leta 2004 pa že 3,2 milijona. Med glavnimi adrenalinskimi kompleksi so Blue tornado, Magic mountain, Sequoia adventure, Orto bruco in Fuga da Atlantide. Danes se razprostira na 46 hektarjih ozemlja. Lahko se sprehodite po magičnih poteh Fantasy kingdoma, kjer je svet glavnega lika Prezzemola oz. Peteršiljčka preprosto prečudovit. Raptor, novost leta 2011, je še bolj oživel svet adrenalinskih atrakcij. Gardaland so med ocenjevanjem tematskih parkov postavili na peto mesto v svetovnem merilu.

O vsakem kraju bi lahko spisali zgodbe in zgodbice. Salò je znano mestece na zahodni strani jezera v provinci Brescia. V njem je vodja nacistov Benito Mussolini konec leta 1943 ustanovil sedež svoje Repubblica Sociale Italiana(RSI), imenovane tudi Repubblica di Salò.

Gardsko jezero

Oljke in trte

Zaradi blagega podnebja ob Gardskem jezeru sadijo oljke in proizvajajo olje od časov Rimljanov. Izčrpen vpogled v proizvodnjo oljčnega olja boste dobili med obiskom ene od številnih stiskalnic in manjših lokalnih muzejev. Na slikovitih hribih okrog jezera so vinorodne površine. Na njih rastejo trte, iz katerih pridelujejo najbolj znano vino bardolino. Vinske kleti in kmetije povezuje vinska cesta, imenovana Bardolino, dolga 80 km. Poleg svetlo rubinastega vina bardolino je znana tudi različica rosé iz Chiaretta.

Znamenitosti na pretek

Znamenitostim ni videti ne konca ne kraja. Arboretum Arco je hektar velik arboretum in botanični vrt na Viale delle Palme 1 v kraju Arco. Leta 1872 ga je ustanovil nadvojvoda Albert okoli svoje vile. Leta 1964 so ga obnovili kot miniaturno pokrajino in rekonstruirali rastline v naravnih okoljih. Danes v njem raste okoli 150 vrst rastlin iz vsega sveta.

Biotop Marocche di Dro je eno od redkih zaščitenih habitatov, razvrščenih kot sušno območje in ne mokrišče. Velik je 250,84 hektarja. Na tem področju je najbolj impresiven pojav zdrs kamnitega materiala.

Biotop Mount Brione je zaščiteno naravno območje, veliko 66,28 hektarja, v pokrajini Trento. Monte Brione je 374 m visok hrib na planoti Basso Sarca med krajema Riva del Garda in Arco. Za Monte Brione je značilen listnat gozd črnega gabra (Ostrya carpinifolia) in sklerofilno črničevje (Quercus ilex). Tukaj lahko vidite številne utrdbe avstro-ogrske vojske iz leta 1859 in iz prve svetovne vojne.

V Lesu Caproni kamnita tlakovana pot vodi skozi oljčne nasade in gozd črnega hrasta, makije, jesena in divje češnje do starega kamnoloma oolita. V nekaterih delih poti so vidne globoke brazde, ki so jih pustile sani, s katerimi so prevažali les, predvsem kostanj, v dolino. Gozdje dobil ime po Gianniju Caproniju (1886–1957), pionirju letalstva in slavnem industrialcu med obema svetovnima vojnama, rojenem v kraju Massone v bližini Arca.

Slap Varone v kraju Tenno v Trentu je geološka redkost. Njegov nastanek sega v kvartar, ko je izginjal super ledenik. Leži v soteski, ki prodira 55 metrov v notranjost in je 73 metrov globoka. Celoten slap je visok 98 metrov in ga lahko opazujete iz dveh različnih točk: od spodaj in z višine 40 m.

Na območju Gardskega jezera se mešajo vplivi Alp, Jadranskega morja in samega jezera. Poletja so topla in praviloma sončna, prijetno ozračje pa prinaša tudi popoldanski svež veter s celine. Zime so mile, pozebe praktično ne poznajo, tako da si lepote pokrajine in zanimivosti čudovitih krajev lahko ogledujete čez vse leto.

Priporočamo