Ginekologinja Renata Završnik Mihič o intimnem zdravju Slovenk

Ginekologinja Renata Završnik Mihič o intimnem zdravju Slovenk (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
Vir: Lady
14. 7. 2017

Poleti, ko nam je večkrat vroče in se tudi več potimo, je posebno pozornost treba namenjati intimni negi. Raziskavo, ki je razkrila higienske navade Slovenk, je komentirala ginekologinja Renata Završnik Mihič ter z nami delila tudi nekaj nasvetov, kako naj skrbimo za higieno in zdravje predelov 'tam spodaj'.

Slovenke visoko vrednotijo odnos do zdravja, bodisi intimnega, fizičnega ali duševnega, in skrbi za zdravje telesa posvečajo veliko pozornosti. Intimno nego kot del skrbi zase pričakovano umeščajo na drugo mesto med vsakdanjimi rituali nege telesa. Čeprav se zavedajo pomembnosti intimne nege, pa se med njimi najde veliko mlajših žensk, ki se ji ne posvečajo redno, kar kaže na visok razkorak v dojemanju pomena intimnega zdravja.

To je le ena izmed ključnih ugotovitev raziskave o intimni negi in odnosu do intimnega zdravja med Slovenkami, ki jo je za družbo Bolton Adriatic pod okriljem izdelkov Chilly za intimno nego izvedla neodvisna raziskovalna agencija Mediana. Rezultati so pokazali presenetljiva dejstva, med zanimivejšimi pa naj vsekakor izpostavimo dobro ozaveščenost Slovenk o pomenu intimne nege in izbiri ustreznih izdelkov. A ta se nujno ne odraža v njihovih navadah pri redni skrbi za intimno nego, kot smo že spoznali.

Zadostuje že dvakratno tuširanje na dan

Slovenkam ustrezna intimna nega pomeni veliko in za intimno nego redno skrbijo. Kljub temu so podatki pokazali, da je med ženskami, ki se strinjajo, da redno skrbijo za intimno nego, kar nekaj takšnih, ki v preteklem letu nikoli niso kupile intimnega mila ali intimnih robčkov. Strokovnjaki dodajajo, da je na trgu prisotnih kar nekaj različnih izdelkov za intimno nego, zato so lahko tudi pričakovanja uporabnic drugačna in dosegajo različne rezultate. ''Velikokrat pa se ne smemo ali ne želimo vtikati v prosto izbiro potrošnic – pacientk. Morda nam zadostuje že redno dvakratno tuširanje na dan za optimalno nego intimnih predelov, pa čeprav uporabimo le vodo.

Najbolje bi bilo, da bi lahko mila za intimno nego uporabljali kar za nego celotnega telesa,'' je o pomembnosti izbire izdelkov za intimno nego povedala spec. ginekologinja Renata Završnik Mihič. Ženske intimno nego po pomembnosti uvrščajo na drugo mesto, takoj za prhanjem. Ob izrazu intimna nega jih slabi dve tretjini najprej pomisli na nego intimnih predelov, desetina jih v ospredje spontano prikliče misel na intimno milo, še manj pa je takšnih, ki intimno nego najprej povežejo z britjem intimnih predelov. Tiste, ki za intimno nego skrbijo redno, menijo, da nepravilna intimna nega lahko povzroči več škode kot koristi. Skrbi jih, da so v izdelkih za intimno nego škodljive sestavine, na kar so pri izbiri še bolj pozorne, in navajajo, da imajo o intimni negi premalo informacij.

Te, kot je pokazala raziskava, največkrat iščejo prek strokovnjakov, farmacevtov in ginekologov, pogovarjajo se s prijateljicami in starši ali pa o izdelkih berejo na blogih. Še največ pa jim pomenijo pretekle izkušnje. Zadnje so tudi najpomembnejši odločitveni faktor za nakup izdelka za intimno nego, še zlasti pri mlajših ženskah med 16. in 24. letom, sledijo jim sestavine, ki so najmanj pomembne prav mlajši populaciji med 25. in 34. letom, a jih prepričajo priporočila strokovnjakov, cena, dostopnost na različnih prodajnih mestih, vonj in priporočila prijateljic.

Primerno milo za intimno nego

Preseneča dejstvo, da skoraj polovica anketiranih žensk meni, da za intimno nego zadostuje milo za telo. Ginekologinja Renata Završnik Mihič ob tem dodaja: ''To je narobe, saj je koža na telesu sestavljena drugače kot koža okoli intimnih predelov in sluznica, ki prehaja v nožnico. Približno tako, kot bi si kožo okoli ust umivali z zobno pasto. Neprimerni izdelki za umivanje intimnih predelov lahko porušijo pH-ravnovesje in prispevajo k vzpostavitvi okolja, ki je še zlasti primerno za razvoj in koloniziranje mikrobov, glivic in bakterij. Takrat pride do okužb, vaginalnih in bakterijskih, ki jih ženske včasih zanemarjajo, saj si želijo, da minejo kar same od sebe.

Ustrezna intimna higiena ni pomembna zgolj v času menstruacije, temveč je sestavni del ženskega vsakdana. Tako kot prhanje ali uporaba dezodoranta ...'' Za intimno nego strokovnjaki ne priporočajo uporabe klasičnih izdelkov za prhanje, saj so ti prilagojeni pH-ju kože, ki je višji od pH-ja intimnih predelov. Ohranjanje ustrezne kislosti intimnega predela preprečuje razvoj škodljivih mikrobov.

Zračno in čisto spodnje perilo

Dobri dve tretjini žensk, ki so v zadnjem letu kupile intimno milo ali robčke, za ustrezno intimno nego vsaj enkrat na dan poskrbita s klasičnimi izdelki za prhanje. Tistih, ki za svojo intimno nego redno uporabljajo intimna mila, je dobra polovica. Uporaba intimnih robčkov še zlasti izstopa v času menstruacije. Še vedno je med njimi nekaj žensk, ki za intimno nego poskrbijo ločeno od preostale osebne nege in jo opravljajo v bideju. Visok pa je odstotek tistih, ki se med prhanjem posvetijo tudi intimnim predelom, kar ni nepričakovan podatek.

Slovenke dosledno upoštevajo nasvet, da je pri intimni negi pomembno tudi spodnje perilo. Slabe tri četrtine žensk uporablja bombažne spodnje perilo, več kot polovica pa se jih izogiba tangicam in/ali čipkastemu perilu. Na vsaki dve uri tampone pri menstruaciji menja polovica vprašanih, vložke pa menjajo na štiri ure. Več kot tri četrtine Slovenk uporablja mila, ki so posebej označena kot primerna za intimno nego. Najmanj prednosti v intimnih robčkih za intimno nego vidijo mlajše ženske, stare med 25 in 34 leti, šolarke, dijakinje, študentke. A te hkrati večinoma zaupajo oznakam, kot so eko, bio, dermatološko testirano ipd. V en glas se strinjajo, da je ustrezna nega v času menstruacije izjemno pomembna, in se zavedajo, da porušeno ravnovesje lahko privede do razvoja bakterij, glivic, draženj in okužb.

E. J.