Google v Narodnem muzeju Slovenije

19. 5. 2016

Google je z novo avtomatsko kamero posnel 19 izbranih del iz zbirke slik Narodnega muzeja Slovenije, zato lahko na njih zdaj opazujemo tudi neverjetne podrobnosti!

V spletni galeriji Googlovega Kulturnega inštituta si je od danes mogoče ogledati več kot 1000 umetniških slik v izjemno visoki ločljivosti. Posneli so jih z novo avtomatsko kamero (art camera), ki so jo razvili sami: slike različnih slikarjev, med njimi tudi slavnih Van Gogha, Moneta, Rembrandta idr., je mogoče opazovati v doslej še nedoseženi ločljivosti.

Pri projektu je z izbranimi eksponati iz zbirke slik sodeloval tudi Narodni muzej Slovenije.

Z novo tehnologijo so posneli 19 slik, npr. izjemno umetnino Sveto sorodstvo Mojstra iz Okoličnega iz leta 1510, mojstrovino Križanke v snegu impresionista Riharda Jakopiča in Ribolov na Cerkniškem jezeru Franca Antona Steinberga. Neverjetne podrobnosti teh slikarskih del lahko opazujemo in raziskujemo veliko natančneje, kot je to mogoče s prostim očesom.

Kustosinja zbirke slik Narodnega muzeja Slovenije dr. Mateja Kos izpostavlja: »Posnetki v visoki ločljivosti so zelo pomembni pri študiju umetnostne zgodovine, saj so podrobnosti bistvenega pomena. Zdaj pa lahko prav vsi uživamo ob izjemnih detajlih, ki jih resnici na ljubo tako natančno niso mogli videti niti avtorji sami.«

Narodni muzej Slovenije z Googlovim Kulturnim inštitutom sodeluje od leta 2014. Že objavljenim 58 predmetom v spletni galeriji so zdaj dodali 19 slik v ločljivosti »gigapixel«, po muzeju pa se je mogoče tudi virtualno sprehoditi.

kamera

Snemanje digitalnih posnetkov v izjemno visoki ločljivosti, imenovani gigapixel, je zapleten tehnični izziv, pravijo na Googlovem Kulturnem inštitutu. V zadnjih 5 letih so objavili približno 200 slik v tej ločljivosti, postopek pa je bil zelo zapleten in drag. Nova kamera tako zanje pomeni preboj, saj lahko z njo v razmeroma kratkem času posnamejo res veliko umetnin.

»Art camera« je avtomatska kamera, izdelana namensko za snemanje slikarskih del v največji mogoči ločljivosti. Opremljena je z laserjem za določanje goriščne razdalje, sonarjem, ki meri razdaljo do slikarskega platna, in tipalom, ki začuti najmanjše tresljaje, saj lahko zameglijo sliko. Kamera natančno posname stotine posameznih delčkov slike v visoki ločljivosti, te pa nato z računalniškim programom sestavijo v celoto. Več novih kamer bo potovalo po svetu, uporaba za muzeje in galerije pa bo brezplačna. S pomočjo najsodobnejše tehnologije tako v digitalni obliki ohranjamo neprecenljive mojstrovine, uporabniki po vsem svetu pa jih lahko raziskujejo na popolnoma novi ravni.

Googlov Kulturni inštitut skupaj s partnerji omogoča, da so zakladi svetovne kulturne dediščine dostopni prek spleta. V spletni galeriji skupaj z več kot 1000 ustanovami iz 70 držav predstavlja več kot 200.000 eksponatov (v skupno 6 milijonih slik, videov in drugih dokumentov). Razstave na spletni strani Googlovega Kulturnega inštituta so brezplačno dostopne prek spleta in prek nove mobilne aplikacije Google Arts & Culture mobile za iOS in Android.