Goran Dragić na pomoč slovenskim startup podjetjem!

Goran Dragić na pomoč slovenskim startup podjetjem! (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
26. 4. 2019

V Ljubljani so v četrtek predstavili projekt SportTech Stars. Gre za podporo startup podjetjem na področju tehnoloških inovacij na področju športa, projekt, ki ga vodi podjetje Sportelement, vanj pa je vključen tudi slovenski košarkarski as Goran Dragić.

Kot je poudaril Uroš Okoren iz Sportelementa, naj bi projekt povezoval startup podjetja neposredno s športniki in vrsto podjetij, ki bodo v idejah prepoznali priložnost za investicijo in sodelovanje. Gre za v tujini že znano prakso, v Sloveniji pa novost. Goran Dragić bo v projektu nudil globalno podporo, zmagovalec natečaja v projektu, prijave zbirajo do 20. maja, pa bo znan junija na Dragićevem poslovnem dogodku GogiTalk.

"K sodelovanju vabimo vsa startup podjetja, ki imajo idejo ali pa že izdelano rešitev na osnovi najbolj naprednih tehnologij, kot so umetna inteligenca, obogatena realnost, veliki podatki in tehnologija veriženja podatkovnih blokov, in je rešitev oz. storitev povezana s športom," je dejal Okoren, idejni vodja platforme investicijskega sponzoriranja. "Rešitve so lahko namenjene digitalizaciji procesov v športu, spremljanju športnih vsebin, športni diagnostiki ali pa športnemu managementu. Omejitev ni, so le dobre ideje z odlično izvedbo."

Ob Dragiću je Sportevent v projekt vključil tudi sodelovanje Ameriške gospodarske zbornice v Sloveniji AmCham in nekatera slovenska podjetja, tesno v povezavi je tudi s Košarkarsko zvezo Slovenije. Prav povezava s športnimi zvezami in klubi je namreč podlaga, kjer bi se ideje slovenskih startup podjetij lahko testirale in tam začele "pohod" na mednarodni trg.

Pri Sportselementu pa projekt vidijo tudi kot možnost v novostih pri sodelovanju med novimi podjetji, investitorji in sponzorstvom. Okoren je v uvodni predstavitvi predstavil spremembe v modernem športu z vstopom digitalizacije, saj je šport že dolgo oddaljen od klasične prodaje TV pravic ter sponzorstva na športni opremi in v dvoranah.

Po vzoru iz ZDA pa si želi, da bi tudi slovenski športniki vlagali v nove poslovne priložnosti. V tujini je to že dolgo utečena praksa, vlaganja pa se periodično zaradi uspešnih zgodb svetovnih zvezdnikov močno povečajo. Morda velja izpostaviti le vložke ameriških košarkarjev na čelu s Shaquillom O'Neallom v verigo restavracij Planet Hollywood, ki je bila ena prvih razvpitih zgodb, sledila so različna poslovna sodelovanja, vse do prevzema klubov s strani nekdanjih zvezdnikov, do zgodbe kolesarja Lancea Armstronga, ki je dala vlaganjem zadnji res velik porast.

Armstrong je pred leti vložil 100.000 dolarjev v podjetje Uber. To je bilo v času vložka vredno 3,7 milijona dolarjev. In prav ta naložba mu je omogočila, da je kasneje uspešno preživel vsa burna obdobja v času razkritja uporabe dopinga. Kot je lani priznal v enem od intervjujev, je le tako lahko plačal vse stroške sojenj in normalno življenje. Uber je svojo vrednost od njegovega vložka namreč potristoteril in Armstrong je po ameriških izračunih z vložkom tudi po plačilu vseh davščin zaslužil vsaj okrog 20 milijonov ameriških zelencev.

Priporočamo