Goran Vojnović: Đorđić se vrača, nadaljevanje kultnega romana Čefurji raus!

Goran Vojnović: Đorđić se vrača, nadaljevanje kultnega romana Čefurji raus! (foto: Beletrina) Beletrina
3. 5. 2021

Avtor Goran Vojnovič, ki je napisal verjetno enega najbolj uspešnih romanov tega tisočetja Čefurji raus, ki mu je prinesl tudi nagardo Prešernovega sklada in kersnika za najboljši roman leta, je izdal nadaljevanje tega romana z naslovom Đorđić se vrača.

Roman Čefurji raus! se nedoločeno končajo z Markovo prisilno selitvijo v Bosno, ki je že takrat klicala po nadaljevanju, saj so se številni bralci tega romana takrat spraševali, kaj se bo z ĐorĐićem dogajalo v Bosni in ali mu bo uspelo preobrniti svoje življenje v pozitivno smer.

Deset let kasneje smo dobili nadaljevanje zgodbe, roman z naslovom Đorđić se vrača, ki bo odgovoril na vsa vprašanja in pokazal, kako se je življenje mladega Marka v vsem tem času spremenilo, kaj ga je zaznamovalo in zakaj se vrnil na Fužine in ali bo morda tam tudi ostal.

Morda je nastal tudi kot posledica koronavirusa, saj je imel avtor Goran Vojnović posledično več časa, za Kultrnice na Valu 2020 pa je avtor takole odgovoril:

"To zgodbo sem začel pisati pred epidemijo, ampak mi je ta omogočila, da sem se lahko romanu v celoti posvetil. Sprožilcev, zakaj sem začel pisati ta roman, je bilo več. Eden izmed njih je bil zagotovo ta, da sem iskal način, kako izraziti občutke, ki jih doživljamo zadnjih deset let, v Sloveniji in širše. Zdi se mi, da gremo v napačno smer – od finančne do migrantske krize. Nekako se vračamo v čase nacionalne nestrpnosti, populizma, obupa. V nekem trenutku se mi je zazdelo, da je morda Marko Đorđič, njegov svet in svet njegovih junakov, jezik, s katerim se izraža, način, s katerim lahko najlažje izrazim to, kar čutim."

O knjigi

 Avgust 2017. Začenja se Evropsko prvenstvo v košarki in Marko Đorđić nenapovedano pride na Fužine. Prvič, odkar se je pred več kot desetimi leti preselil v Bosno, se vrača za nedoločen čas, morda celo za vedno. A v resnici ne ve, kaj bi počel na Fužinah. Njegov oče Radovan ima tumor na želodcu in čaka na operacijo, mama Ranka v skrbeh zanj in zase postaja živčna razvalina, njegovi prijatelji, Adi, Aco in Dejan, pa so raztreščeni po tem krasnem novem svetu, ki mu on sam več kot očitno ne pripada več. Adi se utaplja v drogah, Aco se je predal kriminalu, Dejan pa je izgubljen v Slovenskih Konjicah. Stare prijatelje tako vežejo le spomini. Z vsakim novim dnem, z vsako novo zmago slovenske košarkarske reprezentance postaja jasno, da Marko v Sloveniji nima več svojega mesta. Desetletje življenja v Bosni, zaznamovani z nacionalizmom in vojnimi travmami, predvsem pa nesrečna prva ljubezen, sta iz zmedenega najstnika naredila čustveno razsutega mladeniča, katerega notranji svet je zrcalna slika zunanjega.

Odlomek iz knjige

"Neka. Samo ti jedi. Kasnije ću ja.
Ranka ni hotela jest z mano. Sedela je zraven mene za mizo in si mislila svoje. Bila je razočarana, ker me je iskala policija. Kot vse čefurske mame je tudi ona do zadnjega verjela, da je njen sin fin momak, čeprav je dobro vedela, kakšen sem. Ampak zdaj to vejo tudi drugi, in to je Ranko razočaralo. Zdaj je bilo jasno, da nisem fin. Zdaj me je tražila policija. Njej so trkali na vrata, ona je bila zdaj tista, ki ima sina, ki ga je tražila policija."

O avtorju

Goran Vojnović (1980) je avtor uspešnic Čefurji raus!, Jugoslavija, moja dežela in Figa, trikratni kresnikov nagrajenec, prejemnik drugih slovenskih in mednarodnih priznanj, med drugim prestižne literarne nagrade angelus (2020). Vojnović je eden najbolj priljubljenih slovenskih pisateljev, tudi režiser, scenarist, kolumnist. Prvenec Čefurji raus! je postal knjižna uspešnica in kmalu doživel prevod v številne tuje jezike. V letu 2021 je izšlo njegovo nadaljevanje Đorđić se vrača. Njegovi romani so doživeli uspešne gledališke postavitve in ekranizacije.