Gorazd Potočnik razkril recept za saherco brez sladkorja

9. 3. 2017 | Vir: Lady
Deli
Gorazd Potočnik razkril recept za saherco brez sladkorja (foto: Helena Kermelj)
Helena Kermelj

Slaščičarski mojster Gorazd Potočnik bo vsako soboto na prvem programu Televizije Slovenija predstavljal recepte za sladice brez bele moke in sladkorja. V oddaji Pregreha brez greha mu bo družbo delala voditeljica Maja Nemec, ki bo gostila strokovnjake s področja zdrave prehrane. Tovrstni način sladkanja je v svetu že pravi trend, ki tudi k nam prinaša nov val zdravih, a hkrati tudi okusnih dobrot.

Gorazd pravi, da je danes pojem zdrave sladice zelo ohlapen. "Ko so se pred časom pojavile presne torte, je veljalo prepričanje, da gre za res zelo zdravo zadevo, a danes vse več strokovnjakov opozarja, da imajo te torte tudi svoje pasti, ker lahko vsebujejo veliko več kalorij in maščob kot navadne sladice, znano pa je tudi, da vsebujejo oreščki ogromno alergenov," je za začetek povedal kuhar in dodal, da so se v oddaji potrudili poiskati rešitve za dve zelo veliki skupini, ki so jim klasične sladke pregrehe prepovedane. "Torej za glutensko preobčutljive ljudi in za diabetike, pa seveda za tiste, ki zmanjšujejo vnos ogljikovih hidratov. Ter vse tiste, ki se izogibajo beli moki in belemu sladkorju. Take sladice so odličnega okusa, velikokrat celo okusnejše od klasike," je navdušeno povedal Gorazd in dodal, da tudi zvesti 'čokoholiki' ne bodo ostali praznih rok, saj bo v receptih uporabil čokolado z visokim deležem kakava ter brez klasičnega sladkorja. "Danes je trend zdravo življenje, a ljudje imamo kljub vsemu radi sladice, kar pomeni, da je moderno poiskati takšno sladico, ki ima kar najmanj negativnih vplivov na naše zdravje," je še dodal.

Cenovno dostopno in okusno

Marsikdo si cenovno ne more privoščiti zdravih sladic, saj so za njihovo pripravo potrebne zdrave sestavine, ki so večinoma v višjem cenovnem razredu. "Če izberemo dražje sestavine, je posledično dražji tudi končni izdelek, ni pa nujno, da izbiramo samo drage izdelke, če želimo pripravljati bolj zdrave sladice. Meni zelo ljuba torta Pavlova, ki je videti in okusiti božansko, je sestavljena iz beljakov, nadomestka sladkorja, nekaj malega sadja in mascarponeja. Torej je zelo znosna tudi njena cena. Možno je z manj denarja narediti okusne in cenovno ugodne sladice," je povedal Gox, kot ga kličejo prijatelji, in dodal, da v sladice lahko vključimo tudi proseno kašo, ajdo ter sadje z vrta in iz gozda.

Sacherjeva torta brez bele moke in belega sladkorja

(recept je za 1 torto premera 22 cm)

Sestavine:

Zanjo bomo potrebovali: 5 rumenjakov, 5 beljakov, 110 g alkoholnega oziroma tehničnega sladkorja, 125 g masla, 95 g temne čokolade, slajene z maltitolom, 112 g mešanice mok rožiča ter mandljev, 40 g kakava, 17 g sode bikarbone, ščep soli, vaniljev strok

Priprava:

Pečico segrejemo na 165 °C in pripravimo model premera 22 cm in višine 5 cm na peki papir. Jajca ločimo. Beljake segrejemo na 30 °C. Alkoholni sladkor segrejemo na približno 40 °C v mikrovalovni pečici (dvakrat na dve minuti), maslo stepamo v velikem mešalniku z liro. Čokolado segrejemo na 40 °C. Sol dodamo med beljake. Skupaj odmerimo v eno posodo moke, kakav in sodo bikarbono, dobro premešamo sestavine med seboj. Segrete beljake ter sladkor zmešamo v sneg, ki mora biti kremast in ne trd! Med stepeno maslo vlijemo čokolado, zamenjamo liro s stepalko in fino stepamo čokolado in maslo, pri tem pazimo, da ni kosov čokolade. To preprečimo tako, da čokolado čim prej vso umešamo v maslo. Mešanici prilivamo rumenjak za rumenjakom, da nastane fina zmes, v katero z občutkom počasi in postopoma vmešavamo beljake in suhe snovi. Zmešana masa mora biti brez grudic in ne sme biti tekoča, temveč takšna, da model napolnimo v konkavni obliki, masa pa pri tem ne steče takoj nazaj v sredino. Biskvit pečemo na 165 °C 20 minut, nato ga pečemo še 30 minut na 155 °C. Ko je biskvit pečen, počakamo 10 minut in ga obrnemo na glavo, da se zravna. Tako ga pustimo, da se ohladi.

Pripravimo tudi domačo marelično marmelado brez sladkorja, za kar potrebujemo: 500 g zamrznjenih marelic, 3 žlice alkoholnega sladkorja, sok dveh sočnih limon, ščep soli

Marelice odtajamo v mikrovalovni pečici, jih preložimo v lonec in rahlo zmešamo s paličnim mešalnikom, naj ostanejo še kakšne cele. Dodamo ostale sestavine in maso zavremo. Počasi naj zavre, pri tem stalno mešamo in pazimo, da se ne prismodi.

Za dekoracijo pa naredimo še Sacherjev obliv: 500 g temne čokolade brez sladkorja, 450 g smetane, 50 g masla

Smetano zavremo ter nežno prelijemo prek čokolade. Dodamo maslo. Previdno zmešamo, precedimo in obliv takoj uporabimo.

Barbara Majič

Novo na Metroplay: Bojan Cvjetićanin o novem albumu, najbolj osebnih pesmih in kakšen je na domačem kavču