Gorki chili: Naravne omake za čili gurmane

Gorki chili: Naravne omake za čili gurmane (foto: Arhiv Štartaj Slovenija, Mankica Kranjec) Arhiv Štartaj Slovenija, Mankica Kranjec
Vir: Jana
3. 12. 2016

Čili ni le afrodizijak, naravni antibiotik in antiseptik, temveč tudi glavna sestavina slovenskih omak, ki skrbno dovršene nastajajo v loncih čili navdušencev Roka Iglarja (levo) in Igorja Tavčarja.

Čeprav sta proizvodnjo komaj dobro začela, sta njuni omaki All stars in Choco že nagrajeni. Koroško-primorski dvojec je iz prvotne ljubezni do pekoče hrane in vzgoje čilija na balkonu ustvaril poslovno priložnost.

Hitro sta ugotovila, da za ljubitelje pekoče hrane, zlasti tiste naravne, brez konzervansov in aditivov, ni prave ponudbe. Vrzel sta pred tremi leti, ko sta se začela ukvarjati z resno predelavo čilija, odločila zapolniti sama. Danes na Primorskem na tri tisoč kvadratnih metrov velikem zemljišču v rastlinjaku in na prostem vzgajata 25 vrst različno pekočih čilijev. »Trenutno pridelamo prek 1.500 kg čilija,« pravita. Za izdelavo omak iz najboljših sestavin uporabljata osnovne vrste, kot so jalapeno, cayenne in habanero, pa tudi nekatere za pridelavo bolj zahtevne in pekoče vrste, kot so carolina reaper, bhut jolokia in trinidad scorpion.

Biser ljudske medicine

gorki chiliPri predelavi se trudita, da bi čili ohranil kar največ svojih dobrih lastnosti, ki so poznane že iz ljudske medicine. Ostra paprika namreč slovi kot živilo, ki deluje proti vnetjem, pospešuje prebavo, poživlja, blagodejno vpliva na revmatizem, koristna je tudi v boju proti holesterolu, saj vsebuje lecitin. Ima kar petkrat več vitamina C kot pomaranče in limone, poleg tega pa vsebuje še druge pomembne vitamine (A, B2, E, K). Preprečuje debelost, ker odstranjuje maščobe iz organizma, in varuje pred rakom. Ker je iz iste družine kot tobak, pomaga tudi pri odvajanju od kajenja.

Rok in Igor pridelujeta deset vrst različno pekočih omak. Vsaka je zgodba zase. »Imena svojih omak izbiramo po navdihu, ki nas vodi skozi okus, barvo in samo zgodbo omake,« pravi Igor. Pri izbiri imena pa gledata tudi na to, da ima vsaka omaka ime, ki bo razumljivo tako doma kot v tujini, kamor se nameravata širiti. Razen nekaj izjem, ki prinašajo čiste čili okuse, je vsaka omaka oplemenitena z aromo svojega dodatka, od sadnosti grenivke, svežine mete in sladkobne kislosti ribeza do vonja po dimu bukovega lesa in omamne arome tartufa. Na etiketah je najti tudi priporočilo, h katerim jedem se posamezna omaka najbolj poda.

»Ženi tarnata, da nočeta več spati sami«

»Začetek je bil težak, saj smo bili samouki, učili smo se s spleta in iz lastnih napak. Prvo leto je vse skupaj potekalo na prostem z gledanjem v oblake in upanjem, da bo narava prizanesljiva ... Danes imamo rastlinjake, kjer lahko kontrolirano skrbimo za svoje 'otročiče',« pravi Rok, ki svoje pretekle praktične izkušnje prenaša v vzgojo čilijev. Delati je začel v družinski pekarni, kjer je bil deset let, nato ga je pot zanesla na več različnih področij, od zavarovalništva in igralništva do varnostnih vod, v katerih še vedno uspešno pluje. Igor je po poklicu grafični tehnik in že več kot 20 let zaposlen pri časniku Primorske novice. Oba je združevalo profesionalno ukvarjanje z odbojko. Ko sta se odločila za pridelavo čilija in sodelovanje v projektu Štartaj Slovenija, sta se srečala s številnimi izzivi. Obema so ogromno pomagali prijatelji in družina, ki se mora zato še danes čemu odreči in kaj potrpeti, razlagata. »Ženi tarnata, da nočeta več spati sami,« pravi Rok, ko razlaga, da delata tudi ponoči.

Oba trdno verjameta, da je treba delati z užitkom, in ne zaradi zaslužka, zato na svoji poti vztrajata, verjameta vase in v svoje izdelke, njun trud pa se tudi že obrestuje. Letos sta na tekmovanju World Hot Sauce Awards z omako All stars v kategoriji extra hot zasedla drugo mesto, z omako Choco pa leto prej tretje. Na tekmovanju, ki vsako leto poteka v Lousiani, se predstavi več kot 1.100 izdelkov z vseh koncev sveta.

Perfekcionizem in trdo delo

Prav najbolj pekoča omaka All Stars se poleg blago pekoče Histrie in srednje pekoče Choco uvršča med njune najbolje prodajane omake. Za zdaj je omake mogoče kupiti na policah Interspara, prek njune spletne strani in na promocijah. Povpraševanje je veliko, naročila komaj dohajata. Sta perfekcionista – tako pri vzgoji čilija, kuhanju omak kot pri oblikovanju embalaže. »Tu ne gre samo za stvar okusa, gre seveda za celostno podobo, katere del sta tudi in etiketa, embalaža,« pravi Igor, ki ničesar noče prepustiti naključju. Premišljeno pa je bilo tudi poimenovanje. V besedi gorki tako ne najdemo ne vročine ne topline, besedna igra pa skriva njuni imeni.

V prihodnosti si želita prodreti na tuje trge, najprej v Italijo. Premišljeno pa že razvijata tudi nove ideje, trenutno predvsem sladko-pekoči program. V prodaji je tako že čili marmelada in olivno olje, prodajata pa tudi doma vzgojena semena čilija. Za prihodnost jima novih zamisli ne zmanjka. Pripravljena sta trdo delati, da pa bo šlo vse po načrtih, upata, da v njun čili lonec pade tudi ščepec sreče. 

Besedilo: Tadeja Kreč // Fotografije: Arhiv Štartaj Slovenija, Mankica Kranjec

Priporočamo