Gospodarstvo Trumpu: "Ne Kitajska in Mehika, problem je pomanjkanje kvalificirane delovne sile!"

Gospodarstvo Trumpu: "Ne Kitajska in Mehika, problem je pomanjkanje kvalificirane delovne sile!" (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
24. 2. 2017

Ameriški predsednik Donald Trump je tudi v četrtek direktorjem proizvodnih podjetij ZDA zatrjeval, da so največja težava za ameriška podjetja, delavce in gospodarstvo tuje države, kot sta Kitajska in Mehika, ki da kradeta delovna mesta. Direktorji so ga skušali prepričati, da to ni problem, saj se soočajo s pomanjkanjem delovne sile.

Kitajci določene stvari proizvajajo ceneje in zato se kupuje od njih, kar je pač dejstvo globalizacije. Direktorji podjetij ameriške predelovalne industrije pa so Trumpu pojasnili, da imajo več delovnih mest, kot jih lahko zapolnijo, ker ni kvalificirane delovne sile.

Celo po vladnih podatkih je trenutno v ZDA v tovarnah na voljo 320.000 delovnih mest, kar je trikrat več kot leta 2009. Zaradi tega si direktorji želijo, da vlada uresniči to, o čemer govori že desetletja. Namreč, da pomaga pri prekvalifikaciji brezposelnih v poklice, ki so potrebni. Večinoma tehnološke.

Trump je dejal, da jih sliši, vendar je nadaljeval z obtožbami na račun tujih držav in obljubami, da bo od tam pripeljal delovna mesta nazaj.

P.S.

Slednje nas je spomnilo na aktualno karikaturo v NewYorkerju, ki pravi takole: "... ta televizijski okvir ga bo pripravil do tega, da ti bo namenil vsaj nekaj sekund, preden bo zamenjal program."