Restavracije in gostinci vse bolj na tleh, gostje vse manjkrat naročajo vino in pivo, namesto tega zahtevajo to pijačo!

21. 2. 2025
Deli
Restavracije in gostinci vse bolj na tleh, gostje vse manjkrat naročajo vino in pivo, namesto tega zahtevajo to pijačo! (foto: Profimedia)
Profimedia

Obisk restavracije je bil nekoč za mnoge vsakodnevni užitek, toda danes mnogi dvakrat premislijo, preden se odločijo za obisk restavracije.

Cene v gostinstvu so v zadnjih nekaj letih znatno narasle - dražje sestavine, višje plače in energetski stroški dvigujejo račune na višjo raven. Hkrati mnogo restavraciji ni preživel pandemije, tisti, ki so ostali, pa se borijo za obstanek. Tisti, ki so prej redno jedli zunaj, se vse pogosteje odločajo za domače obroke, da bi prihranili denar.

Kljub temu obisk restavracije za mnoge ostaja majhen užitek - čeprav se redkeje in bolj premišljeno načrtuje kot prej. Poleg tega se pogosteje varčuje in naroča voda namesto vina ali piva. Prav to predstavlja velik problem, kot zdaj poudarjajo številni gostinci.

Gostinci se pritožujejo nad varčevanjem gostov pri pijači

Arne Anker, lastnik ene od berlinskih restavracij, je za "Focus" povedal, da nekateri gosti vse pogosteje naročajo samo vodo namesto vina. Po poročanju so tudi drugi gostinci delili podobne skrbi. "Restavracija se komaj lahko ohrani samo od prodaje jedi," je povedal eden od hamburških gostincev. Pijača igra ključno vlogo pri doseganju prihodkov, poudarja.

Ronald Ehrens, gostinec iz Münchna, prav tako opaža, da se pri pijači vse bolj posveča pozornost ceni. "Naši gostje najprej pogledajo ceno, nato se odločijo med pivom, vinom ali vodo," pravi. Ko je njegova restavracija zaradi podražitve vina povišala ceno vinskega spritza za en evro, je prodaja padla za 30 odstotkov. Prodaja piva prav tako pada, kar potrjujejo tudi kolegi iz panoge.

Ker imajo mnogi gostinci najemne pogodbe s pivovarnami, lahko padec porabe piva ogrozi obstoj lokala. Ti dogovori pogosto vključujejo minimalne količine, ki jih je treba naročiti, in če te količine niso izpolnjene, lahko sledijo slabši pogoji ali kazni. Ehrens prav tako poudarja, da pivovarne zaradi padca porabe piva poskušajo uvesti nove okuse, vrste in alkoholne različice.

Poleg naraščanja cen energentov se mnogi gostinci pritožujejo tudi nad koncem začasnega znižanja DDV s 19 na sedem odstotkov. Nemška vlada je to odločitev sprejela leta 2020 v okviru ukrepov za ublažitev posledic pandemije koronavirusa, znižanje pa je bilo večkrat podaljšano. Vlada se je nazadnje odločila, da znižanje ukine konec leta 2023, da bi razbremenila državni proračun. Od takrat se ponovno uporablja 19 odstotna stopnja DDV. Po poročanju "Focusa" to za povprečni gostinski objekt pomeni, da bodo vsak mesec ob skoraj 4500 evrov.

Preberite še: Niti slučajno ga ne kupujte: V mesnici nam želijo podtakniti takšno meso, pojdite daleč stran od njega

Novo na Metroplay: "Za vadbo ni nikoli prepozno." | Meliora Life Studio