Granatno jabolko: Takole je najlažje odstraniti semena in kuhinja bo ostala čista

17. 11. 2025
Granatno jabolko: Takole je najlažje odstraniti semena in kuhinja bo ostala čista (foto: Profimedia)
Profimedia

A kaj se pravzaprav skriva v notranjosti tega rdečega “jabolka” – in koliko tega je res zdravega?

Njegova hrustljava, rdeča semena imajo sladko-kiselkast okus in jih lahko v kuhinji uporabimo na različne načine: granatno jabolko je hranljivo zimsko sadje, ki ga pogosto imenujejo superhrana. A kaj se pravzaprav skriva v notranjosti tega rdečega “jabolka” – in koliko tega je res zdravega?

Kaj morate vedeti na hitro:

  • Semena granatnega jabolka vsebujejo zmerno količino kalorij in hranil – predvsem kalij, vlaknine in nekaj vitamina C.

  • Polifenoli, kot je punikalagin, delujejo antioksidativno, saj lovijo proste radikale in lahko telesu pomagajo pri zaščiti pred škodljivimi vplivi.

  • Rdeča semena so bogata z vlakninami in vsebujejo manj sladkorja; sok pa ima več sladkorja in skoraj nobenih vlaknin.

  • Granatna jabolka so zimsko sadje, ki ga večinoma uvažajo iz toplih krajev (npr. Turčije, Irana, Indije).

  • Semena se odlično podajo kot dodatek solatam, skledam in sladicam ter jih je mogoče tudi zamrzniti.

Kaj je pravzaprav granatno jabolko?

Čeprav mu pravimo “jabolko”, gre v resnici za jagodičje. V notranjosti se skriva na stotine sočnih, rdečih semen – užitnih delov, obdanim s sokom. Trda usnjata lupina in bele membrane v notranjosti pa niso užitne.

Zakaj gre pri prenovi stanovanja vedno vse narobe (INTERVJU)

Nakup in shranjevanje:

Granatna jabolka so sezonsko sadje, ki se obira med septembrom in decembrom. Na trgu bodite pozorni:

  • Zreli sadeži so težki in trdni.

  • Lupina mora biti gladka, brez poškodb.

  • Barva ni zanesljiv znak zrelosti (odvisna od sorte).

  • Ob trkanju po sadežu mora zveneti votlo in kovinsko – znak, da so semena sočna.

Shranjujte jih v hladnem, suhem in temnem prostoru. Ločena semena hranite v hladilniku in jih porabite v nekaj dneh.

Zamrzovanje:

Semena operite, osušite, razporedite na pekač s papirjem, predhodno zamrznite in nato shranite v posodici v zamrzovalniku.

Hranilne vrednosti:

Granatno jabolko ni “vitaminska bomba”, vsebuje pa veliko vlaknin, nekaj vitamina C in folata ter precej kalija. Semena imajo nižjo vsebnost sladkorja kot sok. Sok običajno vsebuje več sladkorja in manj vlaknin, ker vlaknine ostanejo v semenih.

Polifenoli:

Punikalagini (vrsta polifenolov) so močni antioksidanti, ki pomagajo zaščititi celice. Večinoma se nahajajo v lupini in membranah, vendar prehajajo v sok med stiskanjem. Sveža semena vsebujejo manj teh spojin, a več vlaknin in manj sladkorja.

Zdravstvene koristi:

Granatno jabolko lahko pripomore k:

  • znižanju krvnega tlaka,

  • izboljšanemu pretoku krvi,

  • zaščiti celic pred oksidativnim stresom.

Pozor pri zdravilih:

Granatno jabolko lahko vpliva na presnovo nekaterih zdravil, saj zavira določene encime. Diabetiki naj pazijo zaradi visoke vsebnosti sladkorja v soku.

Uporaba v kuhinji:

Odlično se poda k jogurtu, solatam, kuskusu, pečeni zelenjavi, perutnini ali ribam. Je hrustljava in osvežilna popestritev jedi.

Namig: Kako najlažje odstraniti semena?

Uporabite vodno metodo: plod prerežite, pod vodo razlomite in semena ločite. Bela membrana priplava na vrh, semena pa potonejo. Lahko tudi uporabite metodo tolčenja: plod prerežete, obrnete rezano stran navzdol in po njem tolčete z leseno žlico – semena izpadejo, če je sadež dovolj zrel.

Maska za obraz iz granatnega jabolka

Maska iz granatnega jabolka je naravna in preprosta nega kože, ki jo lahko pripravite kar doma. Granatno jabolko je bogato z antioksidanti (kot so punikalagini in vitamin C), ki pomagajo zaščititi kožo pred znaki staranja, spodbujajo obnovo celic in prispevajo k svežemu ter enakomernemu videzu kože.


Sestavine:

  • 2 žlici svežih semen granatnega jabolka

  • 1 čajna žlička medu (za vlaženje in antibakterijski učinek)

  • po želji: 1 čajna žlička jogurta ali gela aloe vere (za pomiritev kože)


🧴 Postopek:

  1. Semena granatnega jabolka zmiksajte v mešalniku ali jih zmečkajte z vilico, da nastane gosta pasta.

  2. Dodajte med (in po želji še jogurt ali aloe vero). Dobro premešajte.

  3. Masko nanesite na očiščen obraz – izognite se predelu okoli oči.

  4. Pustite delovati 15 do 20 minut.

  5. Sperite z mlačno vodo in obraz nežno osušite z brisačo.


🌿 Učinki:

  • Antioksidativna zaščita kože

  • Vlaženje in mehčanje kože

  • Spodbujanje naravnega sijaja in bolj enakomerne polti


Nasvet: Masko priporočamo 1- do 2-krat tedensko. Pred prvo uporabo naredite test na majhnem delu kože, da se prepričate, da ne povzroča draženja ali alergijske reakcije.