Greta Thunberg oštela demokratske kongresnike glede podnebnih sprememb

Greta Thunberg oštela demokratske kongresnike glede podnebnih sprememb (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
18. 9. 2019

Švedska najstnica Greta Thunberg je v torek na povabilo demokratov obiskala ameriški kongres in jim položila na dušo, naj se bolj potrudijo z ukrepi proti podnebnim spremembam. Oblast v Washingtonu je sicer razdeljena na dve stranki, med katerimi si ena prizadeva za rešitve, druga pa zavrača znanost in dejstva.

16-letnica je v ZDA na svoji aktivistični turneji, med katero se bo v petek udeležila globalnih demonstracij za okolje oziroma podnebje, v ponedeljek pa se bo v New Yorku udeležila podnebnega vrha svetovnih voditeljev. Danes bo zaslišana v odboru za zunanje zadeve ameriškega kongresa.

"Vem, da se trudite, ampak na žalost ne dovolj," je v torek dejala Thunbergova.

Senator iz Massachusettsa Ed Markey je mlado aktivistko sprejel in dejal, da skupaj z drugimi mladimi po svetu prinaša moralno jasnost boju proti podnebnim spremembam. "Slišimo te. Ta problem bo del politike kongresne zgradbe, saj se čas izteka," je obljubil Markey.

Thunbergova je po drugi strani politikom priporočila, naj se vzdržijo pohval na njen račun, če nameravajo le govoriti in nič storiti. Priporočila jim je, naj povabijo na zaslišanja znanstvenike in jih poslušajo. "Ne gre za nas. Ne gre za aktivizem mladih. Hočemo, da poslušate znanost," je dejala.

Thunbergova je avgusta prečkala Atlantik z jadrnico na sončno energijo in pristala v New Yorku. Od tem se je podala v Washington, kjer se je udeležila protesta pred Belo hišo. Predsednik ZDA Donald Trump namreč umika ZDA od pariškega podnebnega sporazuma.

Priporočamo