Guinnessova knjiga rekordov za leto 2020 že v prodaji!

Guinnessova knjiga rekordov za leto 2020 že v prodaji! (foto: felix, učila international) felix, učila international
5. 9. 2019 | Promocijsko sporočilo

S 5. septembrom je tako pri nas kot v svetu izšla nova izdaja Guinnessove knjige rekordov, ki prebudila radovednost tako mladih kot starih. Najbolj prodajana knjiga, ki izhaja enkrat letno, je skupaj z vstopom v novo desetletje doživela tudi oblikovno prenovo, ustrezno posodobljena pa prinaša več tisoč novih rekordov.

Tudi tokrat je knjiga polna izjemnih in ekskluzivnih fotografij iz celega sveta, ki predstavljajo najnovejše dosežke v postavljanju rekordov. Ponovno vas bodo osupljale živali z izjemnimi sposobnostmi, slike osupljive geografije in spektakularni športni dosežki. Tokratna knjiga rekordov nekaj več pozornosti posveča tudi robotom in umetni inteligenci.

100 prijav rekordov dnevno!

Rekorderji iz celega sveta so tekmo minulega leta neprestano poskušali premikati meje mogočega, kar seveda pomeni, da je imela upravna ekipi Guinness World Record polne roke dela. Dnevno je tako dobila tudi več kot 100 prijav za nove rekorde, ki so bile nato obdelane po strogih postopkih preverjanja. Skozi njihovo neizprosno sito je običajno prišlo le od 5 do 15 odstotkov vseh prošenj.

Poleg več tisoč prijavljenih rekordov pri Guinnessovi knjigi zbirajo tudi presežke, ki jim jih sporočajo številni svetovalci in sodelavci.

Letošnja novost je bil med drugim svetovalec za robotiko Evan Ackerman. Novinar, bloger in predavatelj znanosti v posebne poglavju predstavi 10 robotov, ki so nosilci različnih rekordov.

Od pustolovcev do športnih legend

V novi knjigi Guinnessovih rekordov boste lahko še brali o številnih pustolovcih, ki premagali strah ter tekli, plavali, smučali, plezali ali leteli na vse štiri strani neba, pa tudi slikarjih, kiparjih, glasbenikih in filmskih ustvarjalcih, ki so ustvarjanje ponesli na nove ravni. Svoje mesto so v novi knjigi rekordov ponovno našli superzvezdniki družbenih medijev, ki so zbrali na milijone ogledov na youtubu, instagramu, facebooku ali twitterju, pa tudi športne legende, ki vedno znova zvišujejo lestvico v različnih športih.

Tokratna knjiga rekordov je opremljena z vizualnimi ponazoritvami digitalnih umetnikov, ki so se posebej za to izdajo potrudili, da bi bralcem ponazorili, kako veličastni so dosežki v primerjavi z londonskimi znamenitostmi. Tako so najvišji kip v Londonu primerjali z največjo vesoljsko postajo, bogastvo najpremožnejšega človeka pa postavili ob bok najslavnejši znamenitosti mesta.

Dodana je še ena zanimiva rubrika z imenom: Kaj se je zgodilo na moj rojstni dan? Še posebno mladi bralci bodo z navdušenjem poiskali rekorda, ki je bil postavljen prav na njihov rojstni dan. In ker je leto 2020 prestopno, se bo v taisti rubriki našel rekord tudi za 29. februar!

V novi knjigi tudi slovenski rekordi

Že 66. izdaja knjige Guinnessovih rekordov pa ponuja tudi omembe 23 slovenskih rekordov. Pet jih je postavljenih na novo, v mednarodno izdajo pa so vključeni trije.

Med slovenskimi rekorderji tako izstopa Luka Dončić, ki so mu priznali kar dva rekorda:

  • kot najstnik je dosegel največ trojnih dvojčkov v ligi NBA,
  • kot najmlajšemu igralcu pri 19 letih in 333 dnevih s trojnim dvojčkom pa mu je uspelo osvojiti 30 točk.

Več Luki Dončiču in ostalih slovenskih rekorderjih v novi Guinnessovi knjigi rekordov si lahko preberete v prispevku Mama in babica ponosni na kar dva Guinnessova rekorda Luke Dončića.

Rekordi, ki so zbudili našo pozornost

Nekaj rekordov, ki so zbudili našo pozornost, navajamo v nadaljevanju, da bi z njimi spodbudili še vašo radovednost:

  • Najstnik z najdaljšimi lasmi

21. novembra 2018 so bili kodri 16-letne Nilanši Patel (Indija) dolgi kar 1,75 m. Lase si pušča rasti od svojega šestega leta starosti in zanjo so amulet, ki ji prinaša srečo. Opere si jih enkrat na teden. Sušenje traja pol ure, česanje pa še enkrat toliko. Nilanši si lase običajno splete v kito, toda za igranje namiznega tenisa si jih spne v bombico na tilniku.

  • Najtežja kača na svetu

Zelena anakonda živi v močvirjih, rekah in poplavnih ravnicah Južne Amerike in Trinidada. Samica, ki so jo ustrelili v Braziliji okrog leta 1960, naj bi tehtala 227 kilograma, podobno kot pianino, in je bila dolga 8,45 metrov. Večina herpetologov je danes bolj zadržanih, ko razpravljajo o velikosti te kače in zgornjo mejo dolžine postavljajo na okrog 7,5 metrov. Anakondina pestra prehrana vključuje ribe, ptice, plazilce in sesalce.

  • Največja pica v redni ponudbi

To je gigantska pravokotna pica, ki sliši na ime Avtobus in meri kar 2,438 x 1,98 m2. Toliko je namreč merila tista, ki so jo izmerili 26. maja 2018 v piceriji Moontower (ZDA) v Burlesonu v Teksasu. Pica Avtobus stane 299,95 USD plus davek, naročiti pa jo morate dva dni v naprej.

Najstnika z najdaljšimi lasmi, najtežjo kačo in največjo pico boste v novi knjigi Guinnessovih rekordov lahko videli tudi na ekskluzivnih fotografijah.

  

guinness
  

O GUINNESSOVI KNJIGI REKORDOV

Katera lovna ptica v Evropi je najhitrejša? To vprašanje je navdihnilo ustanovitev Guinnessove knjige rekordov leta 1955. Na začetku je bila to ena sama knjiga, ki je izšla v mali sobi nad telovadnico, potem pa je zrasla v globalno večmedijsko blagovno znamko s pisarnami v Londonu, New Yorku, Miamiju, Pekingu, Tokiu in Dubaju. Danes vsebino svetovnega formata objavlja ne le prek knjig, temveč tudi preko TV-oddaj, družbenih medijev in dogodkov v živo. Naši svetovalci tesno sodelujejo z blagovnimi znamkami in podjetji po vsem svetu, da bi izkoristili moč doseganja rekordov. Naš končni namen je navdihniti ljudi – posameznike, družine, šole, skupine, podjetja, skupnosti in celo države – za branje, gledanje, poslušanje in sodelovanje pri snemanju rekordov. Če se želite pridružiti tej skupini rekordov in poiskati odgovor na to prvotno vprašanje, se nam pridružite. Knjiga je tradicionalno najboljše praznično darilo za otroke ter odlična zabava, za odrasle pa vir preverjenih informacij.

Priporočamo