Guinnessovi rekorderji iz sveta svetovne politike

Guinnessovi rekorderji iz sveta svetovne politike (foto: profimedia) profimedia
10. 9. 2017

Najnovejša Guinnessova knjiga rekordov, ki je izšla pred dnevi, je med drugim postregla tudi z zanimivimi rekordi iz sveta politike. Med drugim je tako zdaj jasno, katere so najdražje volitve vseh časov, čigav je najkrajši predsedniški mandat in kateri politik ima največ sledilcev na Twitterju.

Pa začnimo pri ...

Najdražje volitve

Spremljal jih je praktično cel svet in zgodile so se lansko leto. Najdražje volitve so namreč ameriške predsedniške volitve iz leta 2016. Center za odzivno politiko je namreč ocenil, da so stale neverjetnih 6,6 milijarde dolarjev. Če upoštevamo inflacijo, so znašale 86,6 milijona dolarjev več kot predsedniški cikel leta 2012.

Donald Trump in Hillary Clinton sta se v Guinnesovo knjigo skupaj zapisala še pod en rekord. Nastopila sta v rekordno gledanem soočenju predsedniških kandidatov, ki si ga je samo v ZDA ogledalo 84 milijonov gledalcev. Prvo soočenje od treh je potekalo 26. septembra 2016 in preseglo dotlej rekordno gledanost 80,6 milijona gledalcev soočenja Jimmyja Carterja in Ronalda Reagana leta 1980.

Po zmagi je Trump in njegov odpor za inavguracijo zbrala rekordnih 90 milijonov dolarjev za kritje stroškov slovesnosti ob najdražji predsedniški inavguraciji doslej, ki je 20. januarja 2017potekala pred sedežem ameriškega kongresa v Washingtonu.

Nekaj najbolj zanimivih rekordov iz sveta politike:

  • Neplemiški voditelj države z najdaljšim stažem (nasploh)

25. novembra 2016 je preminil Fidel Alejandro Castro Ruz oz. Fidel Castro. Na Kubi je zasedal najvišje politične položaje, najprej kot predsednik vlade (1959-76) in nato kot predsednik (1976-2008), skupaj 49 let in tri dni. Castro je tudi sicer nosilec še enega rekorda: ubiti so ga skušali kar 638-krat, kar je rekordno število spodletelih atentatov.

  • Politična stranka, ki je bila najdlje na oblasti

Mehiška institucionalna revolucionarna stranka (PRI) je nastala leta 1929 in še istega leta zmagala na volitvah ter vladala vse do leta 2000 – torej neverjetnih 71 let. Najprej se je imenovala Narodna revolucionarna stranka, nato je leta 1938 postala Stranka mehiške revolucije in nato leta 1946 dobila trenutno ime.

  • Najkrajši predsedniški mandat

Pedro Lascurain je bil 19. februarja 1913 eno uro predsednik Mehike. Zakonito je nasledil predsednika Madera, ki so ga odstvili in nato ubili. Kot podpredsednik je bil takrat v hišnem priporu, zato je Lascurain zaprisegel, za naslednika določil generala Victoriana Huerta in nato odstopil.

  • Najdlje vladajoča živeča monarhinja

S tem rekordom se ponaša nihče drug kot kraljica Elizabeta II., ki je prestol Velike Britanije zasedla 6. februarja 1952 in je do 4. aprila 2017 naštela 65 let in 57 dni neprekinjene vladavine.

  • Politik z največ sledilci na Twitterju

Nekdanji ameriški predsednik Barack Obama je imel 25. januarja 2017 kar 83.313.483 sledilcev na Twitterju. Obama je tudi sicer tretji na Twitter lestvici, takoj za pop zvezdnikoma Katy Perry (95 milijonov sledilcev) in Justinom Bieberjem (91 milijonov). Obama pa je v novo Guinnessovo knjigo rekordov zapisan še z enim rekordom in sicer pod rekord za največ pomilostitev s strani predsednika ZDA. Do 20. januarja 2017, ko je zapustil Belo hišo, je Barack Obama pomilostil 1715 zapornikov, od tega 330 na svoj zadnji polni delovni dan. 19. januarja 2017 je Obama tvitnil: »Amerika je država ponovnih priložnosti in 1715 ljudi si jih zasluži.«

  • Najbogatejši predsednik vlade

Forbes navaja, da je imel Italijan Silvio Berlusconi leta 2005 za približno 11 milijard premoženja. Menda ima Vladimir Putin, nekdanji predsednik vlade in zdajšnji predsednik Rusije, za približno 70 milijard premoženja, toda Forbes tega ni mogel potrditi.

Za več branja o rekordih iz sveta politike in velesil pa ...

Priporočamo!

Guinnessova knjiga rekordov 2018

guinnessovaGuinnessova knjiga rekordov slavi presežnike na vseh področjih, v novi izdaji pa se bolj podrobno posveča kar 10 različnim temam in z infografiko predstavlja plakate, ki ponazarjajo najvišje, najdaljše, najtežje, najhitrejše stvari od nič do najvišje vrednosti.

Če ste se kdaj spraševali, ali je najdaljša zofa daljša od najdaljšega vlaka in ali je najvišje čokoladno jajce višje od najvišjega snežaka, boste s tokratno edicijo Guinnessove knjige rekordov zares prišli na svoj račun.

Naj med številnimi novostmi letošnje knjige omenimo še pokrivanje tem požarov, rubikove kocke, emodžijev, ognjemetov in zapise rekordov o straniščih. Novost na vsaki dvojni strani pa so tudi kvizna vprašanja, s katerimi lahko celotna družina preveri svoje znanje.

Priporočamo