Guverner New Jerseyja podpisal zakon, ki preprečuje bogatašem, da si lastijo javne plaže

Guverner New Jerseyja podpisal zakon, ki preprečuje bogatašem, da si lastijo javne plaže (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
5. 5. 2019

Demokratski guverner New Jerseyja Phil Murphy je podpisal zakon o zaščiti javnih plaž za javnost, saj si vse več ameriških bogatašev in skupnosti bogatašev prisvaja dostop do plaž. Zakon določa, da mora biti javna državna plaža res dostopna javnosti in ne le izbranim.

Zakon določa, da so vode, kot so oceani, zalivi in reke, skupno dobro, za katerega skrbi država v korist vseh ljudi.

Ljudje, ki imajo dovolj denarja, da si privoščijo hišo na morju, so namreč uporabljali številne taktike, da ljudem preprečijo dostop. Skupnosti in lastniki so postavljali table, da je dostop dovoljen le lokalnim prebivalcem, kar so potem sodišča razveljavljala. Potem so onemogočila javno parkiranje, prepovedala hrano na plaži in zavračala postavitev stranišč.

Ob tem pa te skupnosti in posamezniki niso imeli nič proti temu, da za njihove plaže plačuje državni proračun, tako da so v ta namen ohranili ime "javna plaža". Problem je bil v tem, da na teh plažah javnosti niso želeli. Razen morda, ko so sprejemali pomoč prostovoljcev po orkanskih uničenjih. 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri