Halle: V živalskem vrtu je na svet prišel prvi lisičji panda

Halle: V živalskem vrtu je na svet prišel prvi lisičji panda (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
30. 6. 2019

V živalskem vrtu v vzhodnem delu Nemčije se je v teh dneh rodil prvi mačji panda. Redka živalska vrsta izvorno izhaja iz Himalaje in jugozahodne Kitajske, njena populacija pa strmo upada. Za mladiča, ki še nima imena, skrbi njegova mati, triletna Cherry. Skupaj z štiriletnim očetom Pangom sta v živalski vrt Bregzoo v mestu Halle prišla leta 2016.

Mačji pande se prehranjujejo z bambusom, tako kot njihovi veliki bratranci pande. Njihovo populacijo v divjini ocenjujejo na le okoli 10.000, zlasti zaradi izgube habitata in krivolova, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Vrsta je kot ogrožena navedena tudi na rdečem seznamu Mednarodne zveze za ohranjanje narave in naravnih virov (IUCN). Se jih pa okoli 50 vsako leto rodi v živalskih vrtovih po Evropi.

Mačjega pando sicer premore tudi ljubljanski živalski vrt. Kot je navedeno na njihovi spletni strani, je to za marsikoga najbolj ljubka žival, saj je videti kot prikupna mešanica različnih "zverinic".

Ima rakunji rep in medvedje šape, obraz pa ima mačje, medvedje in pandine poteze. Pleza kot opica, počiva in umiva se kot mačke in je bambus kot orjaški panda. Sistematska uvrstitev te zanimive vrste je bila dolgo uganka in še danes se znanstveniki trudijo natančno določiti njihove sorodstvene odnose z drugimi zvermi.

Priporočamo