"Hčerka noče, da jemljem antidepresive. Kako naprej?" Magdalena odgovarja!

"Hčerka noče, da jemljem antidepresive. Kako naprej?" Magdalena odgovarja! (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Lady
20. 1. 2018

Zdravnik mi je pred nekaj meseci postavil diagnozo depresije in mi predpisal tudi ustrezne tablete za zdravljenje, čeprav sama nikoli nisem podpirala zdravljenja s tabletami. Šok sem doživela, ko sem obupana prišla domov in vse skupaj razložila hčeri, ki živi z mano. Vztraja, da tablet sploh ne potrebujem, da mi samo škodijo, naj berem knjige, hodim na delavnice in se posvečam sebi. Zmedena in žalostna sem, saj hčeri načeloma zaupam in njene nasvete večinoma upoštevam, ampak tokrat imam občutek, da vse skupaj izvira samo iz njenega razmišljanja, da kdor jemlje tablete, ne more več normalno živeti, ne zaveda pa se, da so moje zdravstvene težave resne. Kaj naj storim, saj se do mene vede zelo odklonilno, kar mi še dodatno povzroča slabo voljo in nezadovoljstvo?

Nives

Spoštovana Nives, vaše psihične težave so nekaj popolnoma normalnega in prav je, da ste ob stanju, ki ste ga opažali, poiskali pomoč. Nesprejemljivo je, da ljudje, vključno z vašo hčerjo, na vse skupaj gledajo tako. Če ima nekdo težave s srcem, tlakom, želodcem, je prav, da jemlje ustrezna zdravila, če ima nekdo psihične težave, pa je takoj označen, da je z njim nekaj hudo narobe.

Najprej se pri sebi odločite sprejeti bolezen in se z njo ustrezno spopadite, tako da boste sebi omogočili lepše ter bolj razigrano življenje. Pogovorite se s hčerko in ji umirjeno razložite, da boste tablete jemali, saj je to vaša predpisana terapija, seveda v upanju, da uspešno čim prej končate zdravljenje, vendar takrat, ko se boste resnično boljše počutili. Razložite ji tudi, da jemanje tablet nikakor ni vaša želja, a da opažate, da sami preprosto ne zmorete premagati bolezni, ki se je nakopičila.

Branje knjig in obisk delavnic sta lahko čudovita alternativa za osebno rast in razvoj, težko boste pa tako premagali resne simptome depresije. Odločite se napredovati in premagati vse strahove in zadeve, ki so povezane z boleznijo, hčerki pa razložite, da ste sami odgovorni za svoje zdravje in življenje ter da naj je za vas ne skrbi. Poskusite opravljati podobne dejavnosti, kot ste jih, preden se je pojavila bolezen, in poiščite zase dodaten hobi, ki vas bo resnično sprostil. Hčerki povejte, da s tem, ko vas ne podpira, še dodatno slabo vpliva na vas in na razvoj vaše bolezni.

Magdaleni lahko pišete tudi na naslov AM Ljubljana, d.o.o. (za revijo Lady), Bleiweisova ulica 30, 1000 Ljubljana ali po elektronski pošti na lady@adriamedia.si, kamor pošljite svoje vprašanje. Naj bo izčrpno in ne skoparite s podrobnostmi. Gospa Magdalena vam bo odgovorila v eni izmed prihodnjih številk revije Lady.