Hillary Clinton vstopila v boj za predsednico ZDA - 5 hitrih dejstev, ki jih morate vedeti

Hillary Clinton vstopila v boj za predsednico ZDA - 5 hitrih dejstev, ki jih morate vedeti (foto: profimedia) profimedia
13. 4. 2015

Hillary Rodham Clinton je na twitterju sporočila kar so vsi pričakovali že lep čas - da vendarle vstopa v boj za predsednico ZDA. Kandidatura, ki je bila oznanjena brez velikega pompa, jo postavlja kot favoritko prihodnjih predsedniških volitev. Tule je 5 dejstev, ki jih morate vedeti.

1. Kandidaturo je oznanila preko socialnih omrežij

Prvo potrditev o kandidaturi so podporniki prejeli po elektronski pošti, ki jo je v nedeljo poslal John Podesta, nekdanji svetovalec Baracka Obame, zdaj pa vodja predsedniške kampanje Hillary Clinton. Kmalu zatem, v nedeljo popoldne, je javnosti kandidaturo preko twitterja potrdila tudi Hillary Clinton

Ta twitter račun bo sedaj uradni račun za komunikacijo z javnostjo preko twitterja.

Kampanjo pričenja v zvezdni državi Iowa. Začetek kampanje bo počasen, ker za razliko od ostalih kandidatov - Teda Cruza in Randa Paula iz strani republikancev - ne potrebuje zagonske moči, saj je že prepoznavna. Njena kampanja bo imela sedež v New Yorku.

2. Na strani demokratov nima resne konkurence

Do tega trenutka je Hillary Clinton edina uradna kandidatka s strani demokratov in tudi ne pričakujejo, da bo dobila kakšnega resnega protikandidata iz vrst lastne stranke. Bivši guverner Marylanda Martin O'Malley in nekdanji guverner Rhode Islanda Lincoln Chaffee sta sicer oba izrazila zanimanje za kandidaturo, a resne bitke na primarnih volitvah (primaries) vseeno ne pričakujejo.

3. Če bi zmagala, bi bila druga najstarejša predsednica na inavguracijski dan

Hillary Clinton je že desetletja na očeh javnosti, zato mnogi ne znajo na pamet oceniti, koliko let v resnici šteje. Nekdanja prva dama je danes stara 67 let. Rojena je bila 26. oktobra leta 1947 v Chicagu. Njeno rojstno ime je Hillary Rodham. Obiskovala je univerzo Yale, kjer je doštudirala pravo, tam pa je leta 1971 spoznala tudi svojega moža Billa Clintona. Šolanje na univerzi je zaključila leta 1973. 

Če bi bila izvoljena, bi bila na inavguracijski dan (dan zaprisege) druga najstarejša predsednica. Takrat bo namreč stara 69 let in 86 dni. Ronald Reagan bi tako ostal najstarejši predsednik na inavguracijski dan. Ko je zaprisegel, je bil star 69 let in 349 dni.

4. Barack Obama je povedal, da bi bila Clintonova "izvrstna predsednica"

Že v soboto je aktualni predsednik Barack Obama za NBC News izjavil, da bi Hillary Clinton bila "izvrstna predsednica", saj jo vodi "močno sporočilo", ki ga mora dostaviti Ameriki in svetu. Pri tem je poudaril, da je bila močna kandidatka že leta 2008, njegova velika podpornica na glavnih volitvah, odlična državna sekretarka in tudi njegova osebna prijateljica.

5. V kampanji bo primorana komentirati nedavne škandale

Hillary Clinton je še vedno v senci nedavnega škandala, ko je svojo zasebno elektronsko pošto uporabljala med delom državne sekretarke znotraj administracije Baracka Obame. Ker ni uporabila službene elektronske pošte, je kršila pravila, zagovarjala pa se je, da je zasebni elektronski naslov uporabila zgolj zato, ker je bilo v tistem trenutku bolj praktično. Vso pošto iz tega naslova je že posredovala v arhive ustreznega ministrstva. Med kampanjo bo poleg te polemike zelo verjetno morala odgovarjati tudi na vprašanja v zvezi s problematiko reševanja terorističnega napada v Bengaziju.

P.S.

Ste vedeli, da ji je zmago že pred stoletji napovedal celo slavni Nostradamus? No, morda ne ravno njej osebno, zagotovo pa ženski. In Hillary je pač ženska - edina, ki kandidira za predsedniški položaj v ZDA in ki ima s tem možnost, da bo izvoljena do 2016 ;)

Priporočamo