Zdaj je tisti letni čas, ko je na voljo veliko sveže zelenjave. Če imate tudi vi v hladilniku kakšno bučko ali dve, lahko pripravite omako, ki bo navdušila čisto vse - tudi če ste popoln kulinarični začetnik.
Iz bučk je mogoče pripraviti marsikaj - okusne pite, juho, lahko jih pečete polnjene v pečici, pa tudi slane palačinke z bučkami bodo marsikomu šle v tek. A omaka iz bučk je res nekaj posebnega - preprosta in slastna, posebej v družbi testenin.
Če ne veste kam z bučkami, naredite TO enostavno jed, ki je noro dobra in vzame le 15 minutk
Za dve osebi boste potrebovali:
- olivno olje
- 2 srednje veliki bučki
- 1 manjši por
- 3 stroke česna
- smetano za kuhanje
- 1 dcl vode
- sol, poper
- parmezan
Priprava:
Bučkam odrežete vrhove in jih prerežete na pol ter narežete na manjše kocke. Potem narežete še por in ga splahnete pod vodo, česen pa nasekljate. Vzamete malce globjo ponev in dno prekrijete z olivnim oljem. Ko se olje segreje, najprej prepražite por, toliko, da se zmehča in upade.
Nato dodate nasekljan česen, toliko, da zadiši, potem pa še narezane bučke. Solite in poprate po okusu. Pražite toliko časa, da se bučke zmehčajo, potem zalijte z vodo. Ko voda malce povre, odstavite z ognja in vse skupaj zmiksajte s paličnim mešalnikom.
Nato vrnite na ogenj, dodajte kakšen deciliter smetane za kuhanje in nariban parmezan po okusu (če imate radi bolj intenziven okus po siru, ga dajte malce več). Pustite, da kakšnih pet minut omaka rahlo vre. Če se vam zdi pregosta, zalijte z vodo.
Skuhajte poljubne testenine po navodilih z embalaže in jih zmešajte z omako. Zraven se bo najbolj prilegla solata iz paradižnika in kumar. Dober tek!