"Hitre" testenine, pripravljene v 20 minutah

"Hitre" testenine, pripravljene v 20 minutah (foto: Shutterstock) Shutterstock
Vir: Jana
27. 5. 2017

Hitre in enostavne jedi iz testenin in sestavin, ki jih imamo navadno doma, nas rešujejo, ko ni veliko časa za kuhanje.

V pokušino (in hitro pripravo) vam ponujamo nekaj receptov, s katerimi boste zagotovo razveselili vaše najbližje.

Svedri z gobami in porom

Za 4 osebe potrebujete:

  • 1 žlico masla
  • 250 g šampinjonov
  • 2 manjša pora
  • 2 stroka česna
  • 250 g kremnega sira
  • 500 g testenin svedrov
  • sol, poper, parmezan

Priprava:

1 Gobe očistite in narežite na lističe. Očistite in na kolesca narežite por. Česen olupite in drobno sesekljajte.

2 V ponvi segrejte maslo in na njem pri visoki temperaturi približno 5 minut pražite gobe, por in česen. Po žlicah umešajte kremni sir, po okusu solite, poprajte in odstavite.

3 V vreli vodi skuhajte svedre, jih odcedite in pri tem prestrezite nekaj vode, v kateri so se kuhali. Svedre stresite nazaj v lonec, prelijte s porovo omako in vse skupaj med mešanjem segrejte. Če je omaka pregosta, po žlicah dodajajte vodo, v kateri so se kuhale testenine.

4 Postrezite z naribanim parmezanom.

Namig

Namesto kremnega sira lahko uporabite sir maskarpone ali pa sladko smetano, tudi kremni sir z zelišči se v jedi dobro obnese. Če v jedi pogrešate meso, ji dodajte na kocke narezano slanino ali pršut.

Špageti s pečenim paradižnikom

špageti, paradižnik

Za 4 osebe potrebujete:

  • 500 g špagetov
  • 800 g paradižnika (pelatov ali češnjevca)
  • oljčno olje
  • sol, poper
  • vejica bazilike
  • parmezan

1 V pečici segrejte žar na 250 stopinj. Večji pekač namastite z oljčnim oljem. Paradižnik operite, prerežite na polovico oz. na 1 cm debele rezine in jih razporedite po pekaču s prerezano stranjo navzgor. Rahlo solite, pokapajte z oljčnim oljem in postavite pod vroč žar, da se rahlo zapečejo (od 10 do 15 minut).

2 Medtem po navodilu skuhajte špagete v vreli slani vodi in jih odcedite. Baziliko grobo sesekljajte in naribajte parmezan.

3 Pekač s paradižniki vzemite iz pečice in vanj stresite odcejene špagete in baziliko. Temeljito premešajte in ponudite z naribanim parmezanom.

Namig

K paradižniku lahko dodate še druge vrste zelenjave (na tanko narezano čebulo, česen, papriko, bučke, jajčevce, olive ... ).

Sveži rezanci z zelenjavo

rezanci, zelenjava

Za 2 osebi potrebujete

  • 250 g svežih rezancev
  • 1 šalotka (ali pol čebule)
  • 1 korenček
  • 1 bučka
  • 50 ml mleka
  • oljčno olje
  • sol, poper
  • parmezan
  • timijan, sesekljan peteršilj

1 Čebulo drobno sesekljajte. Bučko in korenček narežite na tanke rezine ali rezance.

2 V večji ponvi segrejte olje in na njem do mehkega stekleno podušite čebulo. Zvišajte temperaturo, dodajte korenček in bučke ter na hitro prepražite. Nato dodajte sveže rezance, zalijte s 50 ml mleka ter toliko vrele vode, da bodo komaj pokriti. Začinite s soljo, poprom in timijanom.

3 Posodo pokrijte in vse skupaj kuhajte toliko časa, kot je zapisano na embalaži za rezance (od 2 do 3 minute).

4 Jed nato odkrijte in temeljito premešajte. Poskusite in po okusu še dodatno začinite ali pa kuhajte še kakšno minuto, da so rezanci gotovi.

5 Jed ponudite z naribanim parmezanom in sesekljanim peteršiljem.

Namig

Priprava testenin je pri tem receptu malce drugačna, saj testenin ne skuhamo posebej, ampak vse skupaj pripravimo v eni posodi. Da jed ne bo preveč vodena, rezancev ne smete preveč zaliti z vodo. Malce več kot jo vsrkajo, toliko, da jed ostane sočna. Namesto mleka lahko uporabite tudi smetano, jed pa še dodatno obogatite s pečenimi trakovi piščanca.

Besedilo: Vera Simončič
Fotografije: Shutterstock

Priporočamo