Hormonska joga: Uravnovešeni hormoni - uravnovešeno življenje

14. 3. 2017 | Vir: Jana
Deli

Alenka Košorok Humar je resnično Ženska z veliko začetnico. Odločna, topla, elegantna, polna vitalne energije in še bi lahko naštevala. Njen recept? Hormonska joga.

Po klepetu dodajam, da tudi zdrava pamet in pogum krojiti življenje po svoji meri. Kljub temu da opravlja dva zahtevna poklica in številne druge reči, ki jo zanimajo, nič ne kaže, da bi jo pestili vse predobro poznani učinki današnjega hitrega tempa življenja. Prav nasprotno!

Kako vam uspe opravljati poklic pravnice, učiteljice hormonske joge, igonga, neutrudno raziskovati in se izobraževati ter polno živeti tudi zasebno življenje?

Pravna pisarna in prostor za vadbe sta skupaj in glede na namen pač malo prilagodim prostor. Tudi sicer zelo dobro usklajujem oboje v življenju. Svet hormonov, zdravje me izjemno zanimata in z znanjem rada pomagam drugim. Hormoni in njihovo delovanje pa so moja strast. Ko se začnete poglabljati vanje, je, kot da bi se znašli sredi kriminalke. (smeh) Poleg tega je hormonska vadba energetsko zelo močna, ki ti spremeni življenje. Meni ga je.

Kako ste se srečali z njo?

Ko sem iskala rešitve zase, sem našla knjigo Dinah Rodriguez iz Brazilije. Ker mi knjiga ni bila dovolj, sem se odpravila k njej na delavnice v Francijo. Tam in potem še v Berlinu sem se pred slabimi desetimi leti izobrazila za učiteljico hormonske joge, ki jo tudi poučujem. Ta vadba mi je pomagala takoj in me je zelo spremenila. Fizično in duševno. Dinah še danes, kljub poznim devetdesetim letom, poučuje ljudi.

V čem je skrivnost hormonske joge?

Z vadbo delujemo na fizično in energetsko telo. Spodbujamo delovanje žlez, predvsem jajčnikov, ščitnice, nadledvičnic, ki jih dejansko umirjamo, in hipofizo, ki je kraljica žlez. Seveda delujemo tudi na druge, a te so najbolj aktivirane pri vseh vajah. Aktiviramo jih z močnim, zelo intenzivnim trebušnim dihanjem in s postavitvami v asanah ter z energetsko tehniko, s katero povečamo učinek vseh teh vaj. Zaključimo pa z nidra jogo, ki nas harmonizira. Hormonska joga ni težka, vendar vključuje veliko stvari, ki jih mora nekdo pokazati.

Med prikazom enega izmed položajev nadaljuje ...

Naše telo pa je tako pametno, da si vzame iz vadbe točno toliko, kolikor potrebuje. Sami si ne moremo pravilno dozirati na primer terapije bioidentičnih hormonov, ki ravno tako pomagajo dvigniti njihovo raven. Vadba pa popolnoma naravno, brez identičnih ali bioidentičnih hormonov uravnava točen in pravilen odmerek, ki ga potrebujemo v določenem življenjskem obdobju. Vadbo lahko tako brez stranskih učinkov izvajamo pozno v 90. leta.

Priznam, da me je malo presenetila intenzivnost vadbe. (smeh)

Hormonska joga se dela zjutraj, ker je zelo dinamična, energična in nas napolni z energijo. Z njo naravno uravnavamo, vzpostavimo hormonsko ravnotežje. Ne samo da zvišamo produkcijo žlez, ampak jih tudi med seboj uravnovesimo. Po vadbi imamo kortizol popolnoma znižan, smo pa polni hormonov dobre volje in dobrega počutja. Tako ne delamo vaj, ker jih moramo, ampak ker si jih želimo delati, saj se po njih počutimo fantastično.

Čisto za vsakogar pa hormonska joga vseeno ni priporočljiva, kajne?

Ja, drži. Nekaj let me je motilo, da nisem našla naravne metode, ki bi pomagala tudi ženskam, ki se jim hormonska joga odsvetuje. Namreč, če je ženska že prebolela hormonsko pogojenega raka ali druga stanja povišanega estrogena, ta vadba ni priporočljiva. Tako sem prek kolegice iz Nemčije prišla v stik z čigongom. Ta deluje zelo podobno kot hormonska joga, vendar je zelo blaga vadba, nežna in zelo globoko uravnovesi in očisti naše žleze, ne da bi dvigovala estrogen.

Kaj pa moški?

Tudi moški imajo hormonska nihanja, le da, kot kaže, težje naredijo nekaj zase. Tako sem imela recimo 600 učenk in le 10 moških na delavnicah v vseh teh letih. Z njimi so delavnice drugačne, bolj praktično usmerjene. Pri ženskah pa se razvije nekakšno hormonsko sestrstvo, kot rada rečem temu, da se odpremo druga drugi in se na koncu vse veliko naučimo.

Sicer pa si ženske in moški nismo tako zelo različni. Vsi imamo žleze, le pri spolnih hormonih imamo malo drugačno zmešane koktajle.

V zadnjem času so merjenja hormonske slike zelo priljubljena ...

Naša hormonska slika se spreminja. Če bi želeli v resnici vedeti, kakšno hormonsko sliko imamo, bi si morali meriti hormone večkrat na dan. Enkratna merjenja so bolj ali manj izguba časa in denarja. Najboljši test je počutje in menstrualni cikli.

Sicer pa je endokrinologija ena najmlajših vej v medicini. Ne mine leto, da ne bi odkrili vsaj enega novega hormona. Okrog 150 hormonov proizvaja na primer samo nadledvičnica. Hormoni potem delujejo naprej na naš sistem, na celice. Nekatere od njih tudi proizvajajo hormone, in če imamo 75 milijard celic v telesu, potem je jasno, da je naš sistem nepojmljiv v resnici. Hormoni pa delujejo na nas od zarodka do smrti.

Tudi tukaj še ne vemo vsega ...

Ginekologi včasih premalo poznajo delovanje celotnega endokrinega sistema, saj so specializirani samo za spolne žleze. Tako je zmotno mnenje, da jajčniki po menopavzi prenehajo delovati. Jajčniki nikoli ne nehajo delovati. S hormonsko jogo jih stimuliramo, da delajo optimalno in primerno letom. Če nič ne naredite zase, začne estrogen, ki ga proizvajajo maščobne celice (zoprno nabiranje obročev, oblog okoli pasu) nadomeščati hormone, ki bi jih morali proizvesti jajčniki ...

Je smiselno jemati razne prehranske dodatke, ki jih je polno na trgu?

Mislim, da to skoraj ni potrebno. Sicer je vse dobro, ampak ni vse za vsakega. Za maco na primer, je pisalo, da je blazno dobra za plod­nost. Pri tem pa vemo, da je polna testosterona, saj so jo jemali azteški bojevniki pred bojem. S tem da so, če niso umrli na bojišču, živeli povprečno 36 let. Priporočam malo zdravega razuma in posvet s kom, ki se na to zares spozna. Sama zelo spoštujem Dr. Biljano Dušić, ki je zdravnica zahodne medicine in ajurvede.

Kaj pa zloglasni hormonski motilci?

Evropska komisija je leta 2013 prvič izdala uradno deklaracijo, da hormonski motilci obstajajo. Zaradi močne industrije se o tem ne govori veliko, ampak hormonski motilci so, kot kaže, povsod. V šamponih, plastičnih embalažah, kontracepcijskih tabletah. Hormonski motilci na primer vsebujejo estrogen, ki pa se drugače veže od naravnega in vpliva na moške in ženske, in povzročajo težave, tudi raka.

Se jim lahko izognemo?

Hormonski motilci so tudi stres, slaba družba, ne samo kemikalije. Dobro je, da se vsemu temu izognemo, kolikor se lahko. Vendar smo še vedno največji motilci sami sebi. Najpozneje ob osmih zvečer bi morali nehati delati. Brati dobro knjigo, spiti nekaj toplega, se pripravljati na spanje. Namesto tega gremo za računalnik, delamo še kup drugih reči ... vendar se nekaj življenjsko pomembnih hormonov sprošča samo tisti dve urici pred polnočjo. Rastni hormon, melatonin ... če sebe okrademo za te pomembne hormone, dodamo še stresno življenje, potem smo v začaranem krogu večno povišanega kortizola.

Pomaga hormonska joga tudi pri tem?

Zaradi hormonskih motilcev, policističnih jajčnikov in podobnega prihaja k meni vse več žensk pred 30. letom starosti. Veliko žensk po prenehanju uporabe kontracepcijskih tablet izgubi menstruacijo, zaradi porušenega hormonskega sistema pa zapade v prezgodnjo menopavzo. Veliko je tudi takih, ki ne morejo zanositi. Te so najbolj motivirane in tukaj imamo zares veliko uspehov. Vendar se čisto vsaki, ki redno vadi 20 minut do pol ure na dan, v dveh mesecih vzpostavi hormonsko ravnovesje. Ko se naučite dihanja in gibanja, vam niti ni treba vaditi vsak dan, dovolj je že trikrat na teden.

Alenka iz omare potegne pisma hvaležnih učenk, predvsem tistih, ki so s pomočjo hormonske joge, kljub slabim prognozam zdravnikov, postale mamice. Eno izmed njih pravi:

»Še enkrat hvala za vaše posredovanje znanja pri izvajanju hormonske joge. Postopek je, kot rečeno, uspel, nuhalna svetlina je bila ok, sedaj sem pa v 25. tednu nosečnosti in nosim fantka. Prepričana sem, da je uspelo, ker sem hormonsko gledano pred transferjem zarodkov spravila svoje telo v ravnovesje. Prav zares. In veste kaj? Ker nimam jajcevodov in ker ni komunikacije med jajčniki in maternico, je spodbujanje delovanja hormonov s pomočjo joge fenomenalen način, da prebudiš zaspane organe, ki so ključni pri zanositvi. Pred izvajanjem joge sem imela zaradi tehnične ovire 7 neuspelih poizkusov. Res pa je, da sem delala vsak dan po našem tečaju v Ljubljani. Iz srca še enkrat hvala!!!!!«

Tako mi gospe Alenke ni bilo treba vprašati, kaj ima najraje pri svojem delu ...

Besedilo: Maja Grilc
Fotografije: Helena Kermelj

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk