Hostel Celica postal prvi certificiran trajnostno usmerjen hostel na svetu

2. 6. 2016

Ljubljana se uvršča v sam vrh trajnostnih destinacij v Evropi, kar dokazuje tudi prejem mednarodne okoljske nagrade v kategoriji Okolje in dostopnost. V času, ko obeležujemo Evropski zeleni teden, ki poteka pod okriljem Evropske komisije, pa je Hostel Celica prejel prestižno priznanje certifikat Gold Travelife.

S prejemom okoljskega znaka, ki ga podeljuje mednarodna organizacija za promocijo trajnostnega delovanja na področju turizma, je Hostel Celica postal prvi certificiran trajnostno usmerjen hostel v Sloveniji in svetu. Strokovnjaki za turizem ob tej priložnosti poudarjajo, da je oblikovanje trajnostno usmerjene turistične ponudbe nujno za ohranjanje konkurenčnosti v mednarodnem okolju.

Tomaž Juvan, direktor Hostla Celica poudarja: »Prejem okoljskega znaka Gold Travelife za nas in za Ljubljano pomeni pomembno priznanje in je dokaz, da uspešno sledimo viziji trajnostnega delovanja. Postali smo namreč prvi hostel na svetu, ki je zadostil kar stopetdesetim trajnostnim kriterijem mednarodne sheme za promocijo trajnostnega delovanja na področju turizma, to pa nam prinaša tudi večjo prepoznavnost, predvsem pa konkurenčnost v mednarodnem okolju. S sodelovanjem z Zadrugo Jarina nam je uspelo že velik del zelenjave zagotoviti iz okoliških kmetij, s čimer smo dokazali, da bi takšno kvaliteto hrane lahko zagotovila prav vsaka ljubljanska restavracija. Seveda upamo, da bo Celica zgled tudi drugim turističnim ponudnikom pri oblikovanju trajnostne ponudbe. Zavedati se moramo, da je trajnostno usmerjeno poslovanje trend, ki bo v prihodnje vse bolj pomemben. Čedalje bolj okoljsko osveščeni pa so tudi turisti, ki destinacije izbirajo na podlagi okoljskih kriterijev,« in dodaja: »Mladinski turizem v Sloveniji predstavlja vedno pomembnejši del turistične ponudbe, v Ljubljani je mladinskih turistov kar dvajset odstotkov. Zato se moramo vsi, ki na tem področju delujemo zavedati, da potrebuje strateške smernice za razvoj. V Celici, ki med hostli zagotovo velja za posebnost v svetovnem merilu pa upamo, da nam bo v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana uspelo tudi v prihodnje nadaljevati z zastavljenimi projekti in še nadgraditi našo ponudbo.«

Zelene nabavne verige, pilotski projekt Turizma Ljubljana

Hostel Celica je skupaj z nekaterimi ljubljanskimi restavracijami in hoteli med prvimi vključen v pilotski projekt, ki ga izvaja Turizem Ljubljana v sodelovanju z Oddelkom za varstvo okolja, Odsekom za razvoj podeželja Mestne občine Ljubljana, Tovarno trajnostnega turizma GoodPlace in Zadrugo Jarina, za oskrbovanje hotelov in restavracij z lokalno pridelano hrano – Zelene nabavne verige. Cilj projekta je hotelirjem in restavracijam v regiji Osrednja Slovenija ponuditi možnost preproste, organizirane nabave 100-odstotno lokalno, kadar to ni mogoče pa regionalno oziroma nacionalno pridelanih živil po ugodnih cenah. Zelene verige zavode, organizacije in podjetja oskrbujejo z lokalno hrano, ki do gostov pripotuje po najkrajših možnih poteh.

»V zadnjih letih se povpraševanje po lokalno pridelani hrani povečuje, za uspešnost kratkih oskrbnih verig pa je ključna odlična storitev in družbeno odgovorno delovanje vseh vključenih. Lokalno pridelana hrana je na krožnikih le v tistih hotelih in restavracijah, kjer se zavedajo kako na kakovost hrane vpliva čas od njive do končnega uporabnika. Jarina zgodaj zjutraj živila prevzame na kmetijah in jih dopoldne dostavi naročnikom, od direktorja in vodje kuhinje pa je odvisno kaj bodo ponudili svojim gostom. Z dokupom lokalno pridelane hrane pa hkrati podpiramo tudi lokalno ekonomijo in s tem kakovost življenja v območju,« poudarja Kristijan Adamlje iz Zadruge Jarina.

Ljubljana v vrhu trajnostnih destinacij v Evropi

Nataša Jazbinšek Sršen, vodja Oddelka za varstvo okolja, MOL in programski vodja Ljubljane – Zelene prestolnice Evrope 2016 poudarja: »Naziv Zelena prestolnica Evrope 2016 je izjemna čast za Ljubljano hkrati pa tudi velika priložnost. Zavedamo se, da zasluge za pridobitev tega prestižnega naslova ne gredo le veliki mestni družini, ki vključuje mestno upravo, javna podjetja in zavode, ampak da je k uspehu prispeval vsak izmed nas: vsaka Ljubljančanka in Ljubljančan, vse organizacije iz javnega in zasebnega sektorja - tudi organizacije iz turističnega sektorja. Z našimi skupnimi prizadevanji prepoznavnost Ljubljane v Evropi in širše po svetu neustavljivo raste. Naše mesto je postalo zanimivo ne le kot svetovna trajnostna turistična destinacija, ampak privablja vse več investitorjev ter ustvarja nova zelena delovna mesta. Verjamemo, da bomo to priložnost vsi skupaj maksimalno izkoristili. Zavedamo se, da se s tem letom naša skupna trajnostna zgodba ne zaključuje, ampak nadaljuje, širi in postaja z vsakim dnem močnejša. Še naprej bomo skupaj s številnimi deležniki intenzivno sledili načelom trajnostnega razvoja in dosegali visoke trajnostne standarde.«

»Trajnostne namestitve so izjemna in nepogrešljiva pridobitev za Ljubljano – Zeleno prestolnico Evrope 2016. Veseli smo, saj verjamemo, da je ta prestižni naziv spodbuda za vse nas, in da bomo skupaj z vsemi dosedanjimi in bodočimi prizadevanji v turističnem sektorju v Ljubljano privabil še več gostov, ki bodo iskali kakovostne zelene vsebine in namestitve. Hostlu Celica čestitam za prejeti certifikat, ki je izjemnega pomena za Ljubljano – Hostel Celica je namreč prvi hostel na svetu s certifikatom Travelife. Ljubljano ta certifikat - poleg že prejete nagrade »Turizem za prihodnost 2015/Tourism for Tomorrow 2015«, ki jo podeljuje svetovna organizacija World & Tourism Council WTTC - postavlja na svetovni zemljevid s trajnostnimi namestitvami,« dodaja Mitja Predovnik, pomočnik direktorice Turizma Ljubljana na Mestni občini Ljubljana in poudarja: »Še posebej smo ponosni, da je Ljubljana pridobila nastavitve v mladinskem turističnem segmentu in verjamemo, da bo to močna spodbuda tudi za preostale partnerje na področju turizma. Ljubljana bo namreč tekom tega leta pridobila še sedem Travelife certificiranih hotelov. Tako bomo imeli skupaj s Hotelom Park osem tovrstnih hotelov. Rad bi omenil še Terme Snovik, ki je prvi prejemnik znaka Eko Marjetice in ekološko turistično kmetijo Posestvo Trnulja. V Turizmu Ljubljana spodbujamo razvoj trajnostnega turizma z mnogimi raznovrstnimi ukrepi od Zelenih nabavnih verig do zelenih Ljubljanskih doživetij, organiziranih vodenih ogledov in raznovrstne ponudbe. Našo trajnostno turistično ponudbo bomo oblikovali še naprej, saj verjamemo, da je to prava pot za bodočnost našega mesta in planeta.«

Rekordno leto za slovenski turizem

  • Število prihodov turistov se je v lanskem letu gledano globalno povečalo za 4,4 odstotka in jih je v 2015 skupno znašalo 1,184 milijona, kar je približno 50 milijonov več kot leta 2014. Po podatkih Slovenske turistične organizacije je v lanskem letu število turističnih prenočitev v Sloveniji prvič preseglo 10 milijonov, v hotelih pa prvič nad 6 milijonov prenočitev turistov. V Ljubljani je bilo letos samo od januarja do marca zabeleženih kar 171.412 nočitev tujih in 12.491 nočitev domačih gostov.

»Novi turizem« zahteva trajnostno delovanje

Indeks zaupanja Svetovne turistične organizacije napoveduje nadaljevanje rasti mednarodnega turizma tudi v letu 2016, pri čemer za turiste postajajo čedalje bolj privlačna trajnostno usmerjena turistična ponudba. Glede na raziskave sveta Svetovne turistične organizacije (World Travel & Tourism Council) se gostje raje odločajo za ponudnike turističnih storitev, ki imajo katerega od okoljskih znakov oziroma so zavezani k trajnostnemu delovanju pri vsakodnevnem poslovanju. Gostje pričakujejo, da bo trajnostna usmeritev ponudnikov postala tako samoumevna kot brezplačna brezžična internetna povezava ali spletni registracija v hotelu.

Družba Nielsen ugotavlja, da se je odstotek potrošnikov, ki so pripravljeni odšteti več za trajnostno usmerjene blagovne znamke, predane družbeni odgovornosti in okoljskemu ravnanju, v letu 2015 povišal iz 55 % na 66 % v primerjavi z letom 2014. Približno 73 % pripadnikov mlajše generacije oziroma generacije na prelomu tisočletja je pripravljenih plačati več za trajnostno usmerjene ponudnike, v primerjavi z 51 % tistih iz t. i. Baby boom generacije.

Svetovna turistična organizacija (World Tourism Organization – UNWTO) navaja, da se trenutno srečujemo s t. i. »novim turizmom«. »Novi turisti oziroma popotniki« pa kažejo višji nivo okoljske in kulturne osveščenosti, kar pomeni, da so bolj zahtevni, imajo višja pričakovanja, se zavedajo svojega vpliva in vloge pri izbiri produktov.