Hotel Ribno - prvi "zerowaste" hotel v Sloveniji!

Hotel Ribno - prvi "zerowaste" hotel v Sloveniji! (foto: Polona Ponikvar) Polona Ponikvar
Vir: Jana
7. 6. 2018

Če le malce krenemo s poti vsem poznanega turističnega kraja Bled, lahko v Ribnem obiščemo prvi slovenski »zerowaste« hotel.

Odpadki so velika težava, tudi v hotelih. Sama sem hotele kar nekaj časa jemala kot prostor, kjer nihče ne 'teži', da si porabil vodo in vse brisače, glavo daš na 'off', papirčke dobrot pa pospravijo sobarice. Že kar nekaj časa ne mislim več tako, saj menim, da je potrebna odgovornost na vsakem koraku, tudi z odpadki. In včasih se niti ne zavedamo, kje vse se 'skrivajo'. Odgovornost mora postati rutina. Zato smo se odpravili v Ribno pri Bledu, v hotel, kjer jim je uspelo s 40 odstotki ločeno zbranih odpadkov povečati odstotek na 92 ločeno zbranih odpadkov ter sprejeti številne druge ukrepe, ki jih pozdrav­ljajo tudi njihovi obiskovalci.

Turizem in odpadki

»Zerowaste« v dobesednem prevodu pomeni nič odpadkov, a pravzaprav ne gre za to, ampak za koncept, ki poudarja pot do proti nič odpadkov. Da ima turizem lahko tudi negativni vpliv na okolje, aktivno opozarjajo tudi v Društvu Ekologi brez meja, nacionalni Zero Waste organizaciji za Slovenijo, ki je pred leti koncept začela vpeljevati tudi v turizem. »Odločitev za pot k zmanjšanju odpadkov zahteva razumevanje, da je to nujno, in pogum, da se na poti vztraja. Trud je poplačan z motiviranimi sodelavci, višjo kakovostjo storitve in prepoznavnostjo hotela ali prireditve kot okoljsko odgovorne,« poudarja Urša Zgojznik, predsednica društva. Meni, da moramo tudi turizem in odpadke začeti povezovati.

Zavzetost za boljši jutri

Hotel Ribno je prejel naziv prvi slovenski 'zerowaste' hotel po intenzivnem dvoletnem uvajanju ukrepov za zmanjšanje količin odpadkov in njihovo ločeno zbiranje. Uspelo jim je doseči 92-odstotno stopnjo ločeno zbranih odpadkov, s čimer je presežena meja za pridobitev mednarodno uveljavljenega naziva 'zerowaste'. Na tej poti so hotel in tamkajšnje zaposlene spremljali Ekologi brez meja in njihovo partnersko podjetje Hotel Rifiuti Zero iz Italije, ki je tovrstne ukrepe uvedlo že v več kot 20 italijanskih hotelov. Ta pot pa je zahtevala veliko več kot zgolj izpolnjevanje obrazcev. Ključne so bile spremembe v celotni politiki delovanja, najbolj pa so vidni ukrepi, kot so koši za ločeno zbiranje na hodnikih in ponudba živil brez embalaže.

Zakaj ukrepi v hotelih?

Antonino Esposito, predstavnik italijanskega podjetja Hotele Rifiuti Zero, pove, da je ideja hotelov in restavracij brez odpadkov bila rojena, ker je tam toliko odpadkov in tega si ne moremo več dovoliti, ker je ločevanje v hotelih mogoče. V prihodnosti pa bodo ozaveščeni turisti iskali prav takšne vrste hotelov, meni. »Če hotel s svojim delovanjem onesnažuje, ne ločuje dobro odpadkov, porabi preveč vode in elektrike, pa tudi če je še ne vem kako vpliven, po mojem mnenju nima pravzaprav ničesar pod nadzorom,« še doda Esposito. Direktor Hotela Ribno Matija Blažič je povedal, da so ugotovili, da za bolj zeleno delovanje hotela ukrepi niti niso tako zapleteni, saj gre za ukrepe, ki so jih poznali že naši stari starši. »Tako kot mogoče mi danes pozitivno 'štrlimo ven' kot nekdo, ki se je tega lotilo prvi, tako bo v nekaj letih 'ven štrlelo' vsako podjetje, ki tega ne bo delalo. Razlika je zgolj v tem, da bodo oni izstopali v negativnem pogledu,« je komentiral naziv direktor. Na to pot so stopili zato, ker je to prav, povedo, in ker želijo k temu spodbuditi tudi druge turistične deležnike v »zerowaste« občini Bled, kjer kar 70 odstotkov vseh odpadkov letno proizvedejo turisti.

Ukrepi v restavraciji in kuhinji

»Največ odpadkov je nastajalo v kuhinji in restavraciji,« je povedal direktor Hotela Ribno Matija Blažič. Zanimalo nas je, kakšne vidne ukrepe so poleg visoke stopnje ločeno zbranih odpadkov in kako se nanje odzivajo gostje. Tjaša Rejec iz omenjenega hotela nam je naštela, kaj vse konkretno se je spremenilo v teh dveh prostorih.

1. V hotelu so ukinili vsem dobro poznana majhna plastična pakiranja medu, marmelade, masla in lešnikovega namaza. Vse izdelke kupujejo v večjih pakiranjih, ki jih nato gostom postavijo v steklene posode.

2. V samopostrežnem jedilnem prostoru ni več velikih krožnikov, saj so ugotovili, da manjši krožnik vizualno prevara osebo in si na krožnik ne naloži toliko hrane kot na velik krožnik.

3. Kupujejo hlebce kruha, gost pa si sam odreže kos. Navaden jogurt kupujejo v večjem pakiranju oziroma ga kupijo neposredno od mlekarne ali kmeta. Sadni jogurt pripravijo sami v hotelu. Mleko pa kupijo od kmeta v povratni stekleni embalaži. Ponujajo sezonsko sadje, ki so ga premaknili v hladilnik, saj tako zdrži dlje časa.

4. Dobite lahko le prtičke iz recikliranega papirja in sladkor v sladkornicah, voda je samo še v stekleni embalaži, pri stojalu za vodo pa so le papirnati kozarčki.

Naj turizem okolju  ne dela škode!

V sobah ni več košev!

Že pred prihodom goste prek elektronske pošte obvestijo, da so hotel brez odpadkov. Ko gost prispe, ga z vsem tem seznanijo še prek informacijskih tabel in na recepciji – osebje se je v ta namen posebej izobraževalo. Mi smo pokukali še v sobe. Zavese so zamenjali z zatemnitvenimi zavesami, ker v toplih mesecih prihranijo tako, da ne uporabljajo klimatskih naprav za ohlajanje sobe, V kopalnicah je poskrbljeno, da voda teče počasi in v manjših curkih, mila so v embalažah, ki jih dotočijo, in ne v majhnih embalažah. Košev v sobi ni, razen v kopalnici, kjer so namenjeni samo higienskim odpadkom. Koši so nameščeni na hodnikih in v drugih skupnih prostorih v hotelu. Ti pa so opremljeni z napisi in fotografijami za pravilno ločevanje. Kaj pa ugodje, ki si ga želimo v hotelih? »Ljudje so vse bolj ozaveščeni, in ko jim predstavimo naše cilje, ni težav,« pojasni Tjaša Rejec. Zanimalo nas je tudi, ali so tudi kakšni ukrepi v povezavi s porabo elektrike. »Za zdaj še ne, a bomo v prihodnosti razmišljali tudi o tem,« pove Tjaša Rejc.

Besedilo: Ksenija Sedej // Fotografije: Polona Ponikvar