Hotel Ribno zelen zgled na poti do družbe brez odpadkov

Hotel Ribno zelen zgled na poti do družbe brez odpadkov (foto: Press) Press
12. 5. 2018

Hotel Ribno je uradno prejel naziv prvi slovenski zero waste hotel. Po intenzivnem dvoletnem uvajanju ukrepov za zmanjšanje količin odpadkov in njihovo ločeno zbiranje, jim je uspelo doseči 92 % stopnjo ločeno zbranih odpadkov, s čimer je presežena meja za pridobitev mednarodno uveljavljenega naziva zero waste.

Na tej poti so hotel in zaposlene spremljali Ekologi brez meja, ki so skrbnik naziva pri nas, in njihovo partnersko podjetje Hotel Rifiuti Zero iz Italije, ki je zero waste ukrepe uvedlo že v več kot 20 italijanskih hotelov. Ta pot pa je zahtevala veliko več kot zgolj izpolnjevanje obrazcev. Brez zavzetosti vodstva in zaposlenih, ki so odpadke večkrat lastnoročno tehtali in pregledovali, pridobitev naziva ne bi bila mogoča. Ključne so torej spremembe v celotni politiki delovanja, najbolj pa so zagotovo vidni ukrepi, kot na primer koši za ločeno zbiranje na hodnikih in ponudba živil brez embalaže.

"Tako kot mogoče mi danes pozitivno 'štrlimo ven' kot nekdo, ki se je tega lotil prvi, tako bo v nekaj letih 'ven štrlelo' vsako podjetje, ki tega ne bo delalo. Razlika je zgolj v tem, da bodo oni izstopali v negativnem pogledu," prejem naziva komentira direktor Hotela Ribno, Matija Blažič. Na zero waste pot so stopili zato, ker je to prav in k temu spodbujajo tudi ostale turistične deležnike v zero waste občini Bled, kjer kar 70 % vseh odpadkov letno proizvedejo turisti.

Da ima turizem lahko tudi negativni vpliv na okolje, aktivno opozarjajo tudi v Društvu Ekologi brez meja, nacionalni Zero Waste organizaciji za Slovenijo, ki je pred leti koncept pričela vpeljevati tudi v turizem. "Odločitev za pot k zmanjšanju odpadkov zahteva razumevanje, da je to nujno, in pogum, da se na poti vztraja. Trud je poplačan z motiviranimi sodelavci, višjo kakovostjo storitve in prepoznavnostjo hotela ali prireditve kot okoljsko odgovorne," poudarja Urša Zgojznik, predsednica društva.

Ekologi brez meja že od začetka tesno sodelujejo z italijanskim podjetjem Hotele Rifiuti Zero, ki je sprožilo spremembe na področju razumevanja odpadkov v italijanskem turizmu: "Skupnost se lahko zahvali Hotelu Ribno in ljudem, ki postavljajo nove mejnike v razumevanju, kaj je kvaliteta bivanja in povezanost z naravo. Hoteli niso pri tem nobena izjema," je delaj Antonino Esposito.

Prve zero waste korake slovenskih hotelov podpira tudi državna sekretarka na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, Eva Štravs Podlogar: "V strategiji slovenskega turizma je zapisano, da je Slovenija zelena, aktivna in zdrava država za 5 zvezdična doživetja. Danes smo bili priča udejanjanju teh 5 zvezdic."

Hotel Ribno je tako postal zgled in spodbuda za vse slovenske nastanitve.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri