Hvar: Nenavadna razstava čevljev, ki jih je naplavilo morje

Hvar: Nenavadna razstava čevljev, ki jih je naplavilo morje (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: STA
19. 5. 2020

Mimoidoče na osrednjem trgu v mestu Hvar na istoimenskem dalmatinskem otoku je v soboto presenetila nenapovedana razstava 1000 Pepelk. Na Hvaru živeči nizozemski umetnik Mark Boellaard je razstavil 1000 kosov obutve, ki jih je zbiral v minulih dveh letih na plažah otoka. Z razstavo je opozoril na onesnaženje okolja in potrebo po recikliranju.

Edinstvena zbirka lepo razporejenih čevljev na kamnitem mestnem trgu, priljubljeni Pjaci, pošilja močno vizualno, ekološko in emotivno sporočilo, vsak kos obutve pa ima tudi svojo zgodbo. Pepelke kličejo k prebujenju, spodbujajo k razmišljanju in upajo na spremembe, je ob razstavi sporočilo združenje Platforma Hvar, ki se posveča obogatitvi družbeno-kulturnega življenja mesta in otoka.

Na svoji facebook strani so objavili tudi fotografije in video posnetke razstave, ki so jo odstranili po nekaj urah, saj ni bila prijavljena. Kot so zapisali, je razstava vzbudila precejšnje zanimanje prebivalcev, ki so med drugim ugibali, ali je več levih ali desnih čevljev.

S platformo sodeluje tudi Boellaard, ki od leta 2012 živi na otoku. V minulih dveh letih je v zimskim mesecih na plažah zbiral obutev, ki jo je naplavilo morje. S konceptualno razstavo želi opozoriti na težave, povezane z odpadki, izpostavlja pa tudi reciklažo in vrnitev uporabne vrednosti odpadkom.

"Vsak izmed nas naj bi občutno zmanjšal količino odpadkov, ki jih dnevno proizvaja, saj šteje tudi prispevek na osebni ravni. Naša odgovornost je izobraževati in ohraniti naravo za bodoče generacije", piše na spletni strani platforme.

Da bi umetnikova sporočila dosegla kar najširše občinstvo, načrtujejo potujočo razstavo 1000 Pepelk, ki pa bo zaradi epidemioloških ukrepov zaenkrat le virtualna. Prizadevajo si tudi, da bi hvarska razstava zaživela še v obliki razglednice.

Priporočamo