Hygge – danska umetnost srečnega življenja, ki nas uči biti!

Hygge – danska umetnost srečnega življenja, ki nas uči biti! (foto: profimedia) profimedia
1. 10. 2017

Danci veljajo za enega najsrečnejših narodov na svetu. A preden vam misli uidejo k njihovemu visokemu življenjskemu standardu ter urejeni in ljudem prijazni državi, naj povemo, da gre bistvo njihove sreče v resnici iskati v filozofiji, ki ji pravijo hygge.

Čeprav je ta nenavadna beseda postala še posebno priljubljena v zadnjih letih, pa pojem nikakor ni nov. Danci namreč hyggajo že stoletja. Še več. Gotovo tudi sami poznate koga, ki hygga že praktično celo svoje življenje, le da v resnici niste vedeli, da se temu tako reče.

Kaj je torej Hygge?

Louisa Thompsen Brits je v knjigi Hygge to razložila takole:

hyggeHygge je občutek pripadnosti in topline, trenutek udobja in zadovoljstva. Najdete ga lahko,če se vprašate, kje se počutite najbolj domače, katere so vaše navade in obredi, ob kom ste najbolj sproščeni, kaj vas najhitreje razvedri in kaj potrebujete, da vam je udobno. Skuhajte si skodelico kave ali čaja, pogreznite se v najljubši naslanjač in se prepustite trenutku.

Se sliši neverjetno enostavno in morda celo znano? Morda zgolj niste vedeli, da so prav takšne 'male' (in zgolj zdi se, da povsem vsakdanje) stvari tako zelo pomembne za našo srečo. Po drugi strani pa nas knjiga Louise Thompsen Brits spomni na to dragoceno dejstvo v ravno pravem trenutku.

V času, ko se zdi, da največ štejejo všečki pod zlaganimi in retuširanimi fotografijami na družabnih omrežjih, s katerimi želimo svetu sporočiti, kako čudovita so naša življenja. A več kot je pod slikami domnevno posebnih trenutkov emotikonov, manj srečni smo v resnici. Zdi se, kot da smo pozabili, kaj v resnici šteje. In je štelo od nekdaj. Vse od časov, ko smo še posedali okoli ognja ali delili obrok s prijateljem.

  • »Hygge nam pomaga izraziti, kako je biti človek; ta beseda je del globalnega besedišča, ki potrjuje našo človeškost in razkriva osnovno človeško potrebo po pripadnosti. To je stara beseda za nov jezik, ki ga začenjamo raziskovati, da bi si delili skupne vrednote.«

Zadovoljstvo, ki se v nas prebudi vsakič, ko se resnično povežemo z drugim človekom, je poleg vsega še nalezljivo in se prenaša na ljudi okoli nas. In ko se zavemo dobrega počutja drugih ter postanemo odgovorni zanj, sreča še narašča, ko tudi drugi to počnejo za nas. Ali povedano bolj preprosto: hygge je način bivanja z drugimi ljudmi ter skrb zanje in zase.

In čeprav je hygge nadvse močan, ga ni mogoče ujeti na nobeno fotografijo (pa čeprav jih je za potrebe knjige o hygge še kako skušala posneti fotografinja Susan Bell). Hygge boste skratka zaman iskali v narejenih nasmeških na spletu in za hygge vam še zdaleč ni potrebno zadeti na lotu, spakirati kovčke ter odpotovati v kakšno strašno eksotično turistično oazo.

Hygge se zgodi.

Znotraj našega (na videz povsem običajnega) vsakdana.

Hyggamo lahko, ko se zberemo za mizo ob skupnem obredu ali v temni noči ob kaminu. Zgodi se, ko posedamo v kotičku bližnje kavarnice ali ob koncu dneva sedimo zaviti v odejo na obali. Prisotnost nas lahko ujame ob pogrinjanju mize, peki v topli kuhinji, kopanju ob soju sveč, ležanju v postelji s toplim termoforom in dobro knjigo. To je hygganje.

  • »Hygge pokaže smisel v tkivu vsakdanjega življenja. Z njim prepoznamo sveto v posvetnem, nečemu navadnemu pridamo poseben kontekst, duha in toplino in si vzamemo čas, da iz tega naredimo nekaj izjemnega.«

prijatelja

V času, ko smo se bolj kot kadarkoli oddaljili drug od drugega in izgubili neposrednost, udobnost in resnicoljubnost dobesednega in dejanskega, je prav filozofija hygganja tisto, kar potrebujemo, da se vrnemo k bistvu stvari. In bistvo stvari v resnici niso stvari, temveč ljudje v naših življenjih. Hygge je namreč povezan z jezikom ljubezni in z mislijo, da pravo bogastvo ni to, kar lahko nakopičimo, temveč to, kar lahko delimo. Bistvo Hyggeja je namreč prav občutek pripadnosti in povezanosti, zato ga najpogosteje povezujejo z druženjem, čeravno lahko hyggamo tudi sami.

Da pa bi lahko hyggali, se moramo najprej znati predati sedanjemu trenutku.

  • »Bistvo hyggeja je pripravljenost, da si vzamemo čas za to, da smo preprosto z ljudmi in da imamo v idealnem primeru zanje ves čas na svetu. Hygge je način, da pokažemo, da nam je mar. to je posvečanje pozornosti otrokom ali partnerju ali prijateljem v zmedeni resničnosti tukaj in zdaj, in odlaganje motenj, ki nas vlečejo v druge smeri. Mnogi med nami so preveč zatopljeni v virtualni svet. Hygge ni svet brez tehnologije, a od nas zahteva, da uravnotežimo svoje obveznosti in ne pozabimo na pomen človeških stikov, pogovora in telesne intimnosti. Omogoča nam svobodo, da polno živimo v trenutku, ne da bi čutili potrebo, da ga zabeležimo.«

piknik

Da bi lahko izkusili hygge, je treba imeti tudi veliko srce. Za hygge sta namreč značilna spontanost in neposrednost, pa tudi pripravljenost sprejeti medsebojne razlike ter uživati v strpnosti in miru. In če naj bi se ljudje v naši družbi in mi v njihovi zares sprostili, se morajo počutiti varne. Hygge bi torej lahko povezali tudi z ustvarjanjem zatočišča. Da nam je to uspelo, vemo, ko se ustvari vzdušje, ki spominja na objem.

  • »Hygge nam pomaga priklicati dom v najetem stanovanju v neznanem mestu ali v šotoru v zavetju hriba. Dom lahko prikličemo v koči ali čolnu ali v naslanjaču ob kavarniškem oknu. Nekateri so najbolj doma, ko spijo pod zvezdami. Ko potujemo daleč od doma, ga nosimo s seboj v majhnih gibih – v načinu, kako v hotelski sobi razpakiramo prtljago, ko se zavijemo v odejo na dolgi vožnji z avtobusom ali poslušamo najljubšo glasbo.«

Pa vendar nam hygge ne pomaga zgolj ustvariti okolje, v katerem se lahko sprostimo. Pomembno je hyggati tudi z nekom, ki je žaloten, saj nas to odpira za izkušnjo sočutja. Hygge je namreč duh, v katerem dajemo in sprejemamo. Pa naj bo to z ljubeznijo pripravljena hrana, topel pogled na ljubega človeka ali naša pripravljenost, da človeku brez vnaprejšnjih sodb zares prisluhnemo.

  • »Začutila sem, da je pogovor s teboj zavetje.« - Emily Dickinson

prijateljstvo

Priporočamo!

Hygge – Danska umetnost srečnega življenja

Več o tem, kaj vse je lahko hygge in kako ga povabite nazaj v svoje življenje, si preberite v knjigi danske pisateljice Louise Thompsen Brits.

Ugotovili boste, da gre za veščino, ki vam še zdaleč ni tuja, tako kot vam ni tuj tisti vznesen občutek posebne domačnosti in topline, ko se v bobnenju groma med nevihto počutite vzneseno varne pod svojo odejo. In spoznali boste, da ste hyggali vsakič, ko ste se ob pričakovanju toplega ognja vračali z zimskega sprehoda.

  • »S stališča zadovoljstva gre pri hyggeju za dobro počutje, ki spodbuja sproščenost in umirjenost. Po definiciji izključuje raztresenost ali zaskrbljenost; hygge je izjemna predanost sedanjemu trenutku v vsej njegovi osnovnosti. Ali kot pravi Hartmann-Petersen: 'Hygge se sam pojavi, takoj ko smo brezskrbni.'« - Judith Friedman Hansen