Hygge - umetnost dobrega življenja po dansko

Hygge - umetnost dobrega življenja po dansko (foto: Shutterstock) Shutterstock
Vir: Jana
18. 12. 2017

Danci veljajo za najsrečnejše, čeprav imajo najbolj slabo vreme in najvišje davke na svetu.

Danci naj bi bili najsrečnejši ljudje v Evropi. Po evropski družboslovni raziskavi, ki so jo opravili na Inštitutu za raziskovanje sreče na Danskem, to vsekakor drži. In kaj je tisto čarobno, kar jih dela srečne? Baje se Danci od vseh Evropejcev najraje družijo s prijatelji in družino ter se počutijo najmirnejše in najvarnejše. Zato je preostali evropski svet postal čisto nor na 'hygge življenje' – vsi ga raziskujejo in se ga želijo naučiti.

Hygge

Na hitro lahko rečemo, da gre za umetnost dobrega življenja po dansko, ki se nanaša prav na vse sloje življenja. Danci so prav nori na to besedo hygge, ki jo uporabljajo kot pridevnik, prislov in glagol, česar naj ne bi bilo mogoče zaslediti nikjer drugje. Gre za uživanje, udobje, lagodje. Hygge je lahko pitje čaja v samoti, ob dobri knjigi, v dobri družbi. Je posedanje v lokalu s kaminom. Je petek zvečer in uživanje ob dobri večerji s prijatelji. Je karkoli, kar nas navdaja z dobrim občutkom. Je kultura Dancev. Zanimivo je, da sama beseda hygge izhaja iz norveškega jezika – Danska in Norveška sta bili skoraj 500 let isto kraljestvo, dokler leta 1814 Danska ni izgubila Norveške. Beseda se je v pisni danščini prvič pojavila na začetku 19. stoletja, hygge in dobro počutje oziroma sreča pa še zdaleč nista naključno povezana. Tako hygge lahko pomeni karkoli: od umetnosti ustvarjanja intimnega vzdušja, duševnega ugodja in odsotnosti razburjenja do uživanja v prijetnih stvareh, sproščenega druženja, pitja kave ob soju sveč.

Ja, Danci so nori na sveče. Baje so narod, ki prižge daleč največ sveč na leto, rekordni uporabniki sveč. Blazno veliko jim pomeni prijetna svetloba, še sploh ker so brez naravne svetlobe več mesecev na leto. Danci prižigajo sveče povsod, ne le doma, tudi v učilnicah, na primer. Večina drugih narodov bi se ob tem ustrašila in pomislila, da bo vsak čas izbruhnil požar, a Danci se ne pustijo motiti – gre za svojevrstno uživanje. In pomembno je tudi to, kakšne sveče gorijo – Danci so najbolj ekološko ozaveščeni potrošniki v Evropi. Poleg sveč so prav tako nori na svetilke, ki jih zelo skrbno izbirajo. Gre pravzaprav že za pravo umetnost osvetljevanja v domačih hišah.

Pri izbiri svetilk izbirajo po naslednjem pravilu: čim nižja je temperatura svetlobe, tem prijetnejše vzdušje pričara. Zanimivo je, da kljub temi, ki jo imajo od oktobra do marca, Danci niso depresiven narod. Temveč najsrečnejši! Imajo Paula Henningsena, ki je za električne svetilke to, kar je Thomas Alva Edison za električno žarnico. Prav tako tri kultne svetilke prihajajo ravno iz Danske: Svetilka PH, Le Klint in Panton VP Globe. Ja, Danci so naravnost obsedeni s svetlobo, zanje je to umetnost in kultura obenem in nekaj najpomembnejšega za hygge. O slogu hygge se veliko pogovarjajo in razmišljajo, saj je sestavni del njihove nacionalne zavesti. Kar je za Američane svoboda, Nemce natančnost in Britance potrpežljivost, je za Dance hygge.

Zakaj drugi narodi ne poznajo hygge?

Izraza hygge in hyggelig se v danščini uporabljata tako pogosto, da se tujcem zdi, kot da Danci trpijo za tourettovim sindromom. Prav zanimivi so – zanje je vsaka prijetna stvar skoraj vedno 'hyggelig'. Govorijo o tem, kako 'hyggelig' se bo spet srečati v petek, v ponedeljek pa se spominjajo 'hyggelig' petka. Beseda je tudi glavni merilec zadovoljstva na večini danskih družabnih dogodkov. »Ljubica, meniš, da so gostje na tej zabavi 'hyggede'? Ja, Danci so dobesedno nori na udobje in domačnost. Prav vsak vam bo restavracijo ali bar priporočil glede na slog ali občutek 'hygge'. Niso pomembni cena, izdelek, lokacija, temveč prijetno vzdušje. Kar se tiče besede hygge, Danci vztrajajo, da je samo njihova, čeprav smo prej ugotovili, da izhaja iz norveškega jezika. Ogromno Dancev meni, da je sploh ni mogoče prevesti v druge jezike, ker je tako močno značilna le za Dansko.

Meik Wiking, direktor Inštituta za raziskovanje sreče na Danskem, se s tem ne strinja. »Danci niso edini, ki imajo besedo hygge ali jo znajo prepoznati. Tudi drugi narodi imajo podobne izraze. Nizozemci temu pravijo gezelligheid, Nemci gemütlichkeit oziroma 'dobro počutje ob dobri hrani in družbi,' Kanadčani pa uporabljajo besedo hominess. Čeprav ima več jezikov podobne pridevnike za danski izraz hygge, ga samo Danci uporabljajo kot glagol.«

Kaj je hygge?

Približne sopomenke za hygge pri drugih narodih

Kot smo že omenili, imajo na Nizozemskem namesto hygge besedo gezelligheid. Po slovarju ta beseda pomeni, da je nekaj udobnega, prijetnega ali prikupnega, vendar ne pomeni le tega. To besedo Nizozemci uporabljajo na različne načine – ko pijejo kavo v gezellig kavarni, ki premore toplo notranjost, sveče in na primer še spečo mačko. Imajo gezellig bare, kjer točijo samo izbrana piva, predvajajo stare pesmi.

Na Norveškem imajo besedo koselig. Vendar je ne zamenjujmo z angleško besedo cosiness (udobje), ker nista sopomenki. Ta izraz opisuje predvsem stvari, ki dajejo občutek topline, intimnosti in medsebojne povezanosti. Popoln koselig bi bil ob dobri hrani, toplih barvah in v družbi dobrih prijateljev s prižganim kaminom ali svečami.

V Kanadi je podoben izraz hominess oziroma domačnost. S to besedo opišejo prijetno vzdušje za štirimi stenami. Izraz zajema medsebojno povezanost, toplino in pripadnost, pa tudi stvari, ki spominjajo na dom ali pa dajejo občutek doma. Tako kot danska beseda hygge tudi hominess pomeni pristnost, toplino in medsebojno povezanost.

Nemci poznajo podobno besedo gemütlichkeit, s katero opisujejo toplino, prijateljsko vzdušje in pripadnost, pogosto precej podobno veselemu razpoloženju na pivskem vrtu.

Kakorkoli, zdi se, da danes ves svet nori za danskim slogom hygge. V knjigi Hygge, umetnost dobrega življenja po dansko, avtorja Meika Wikinga pa si lahko preberete vse podrobnosti, kako zaživeti na hygge, kako si ustvariti prijetno vzdušje, ki je kot nalašč za preprosto uživanje.

Besedilo: Damjana Bakarič // Fotografije: Shutterstock