Idealna razlika v letih za dolgo ljubezensko razmerje

30. 6. 2020
Deli
Idealna razlika v letih za dolgo ljubezensko razmerje (foto: profimedia)
profimedia

Ko se zaljubite in izgubite glavo, ne morete vplivati na to, kdo je tisti, ob katerem vam začne srce burno utripati. Od prvega vznemirjenja do trajne zveze pa je seveda dolga pot. Po znanstvenih raziskavah na dolžino razmerja vpliva tudi razlika v letih med partnerjema.

Ljudje pravijo, da je ljubezen slepa, raziskovalci pa, da razlika v letih določa dolžino zveze. Kljub odprtosti družbe sodobnega sveta zveze z veliko starejšim oziroma mlajšim partnerjem vzbujajo dvome in marsikatera obrv se nejeverno dvigne. Najbolj vroča zveza ta trenutek je zakon med francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom, starim 39 let, in njegovo ženo Brigitte Trogneux pri 64.

Četrt stoletja razlike med njima je sprožilo splošno obsedenost mednarodnih razsežnosti, saj se zdi, da ves svet skrbi, ali takšna zveza lahko sploh zdrži na dolgi rok. Macron se seveda ne more izogniti neštetim vprašanjem in v nedavnem intervjuju za časnik Le Parisien se je spet moral dotakniti te teme. »Če bi bil jaz starejši, ne bi nikogar niti za sekundo zaskrbelo, kako se razumeva, ker pa je obratno, ljudje menijo, da zveza nima prihodnosti in da preprosto ni možna,« je francoski predsednik stresel nekaj jeze. Dejstvo, da sta poročena že 11 let, očitno ne more zajeziti nenehnega razpravljanja o primernosti njunega zakona.

Zanesljivo so vedno kakšne izjeme, ki potrjujejo pravilo, a raziskave kažejo, da je velika razlika v letih pogosto vzrok za solze žalosti ob prehitri ločitvi.

Rezultati študije na univerzi Emory v Atlanti so postregli s sklepom, da se z naraščanjem razlike v letih veča možnost za ločitev. Po analizi 3000 udeležencev so izračunali, da se v primerjavi s pari istih let pri razliki petih let možnost za razvezo poveča za 18 odstotkov. Ta številka pri razliki 10 let naraste kar na 39 odstotkov, ko pa sta si zakonca po letih dve desetletji narazen, je rezultat celo 95 odstotkov.

Kakšna naj bi bila torej razlika v letih za dolgotrajno zvezo? V nasprotju s splošnim mnenjem raziskovalci pravijo, da je idealna razlika eno leto. V takih zvezah pride do razveze le v treh odstotkih zakonov. »Po letih skoraj izenačeni pari se večinoma ločijo zaradi drugih razlogov, ne zaradi let,« je črto pod raziskave potegnil vodja študije Hugo Mialon.

Leta torej kljub vsemu ne ponujajo nobenega poroštva za dolgotrajno zakonsko razmerje.

Vir: Independent

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk