Ideja za vikend izlet: Potep po Salzburgu

Ideja za vikend izlet: Potep po Salzburgu (foto: Shutterstock, Petra Arula) Shutterstock, Petra Arula
Vir: Jana
22. 7. 2017

Otroci bodo navdušeni nad raziskovanjem mesta, če jim ga boste prikazali zabavnega.

pomoč vam je lahko interaktivna pobarvanka z nasveti in 'detektivskimi' namigi za iskanje znamenitosti po mestu Discover Salzburg – Leo the Lion Shows You the City, ki jo dobite na glavnih turističnih točkah ter turističnem uradu ali pa jo že pred potovanjem naročite na www.bestofsalzburg.org ter si z njo pomagajte načrtovati svoja potepanja po mestu. Stane 6,99 evra in je odlična motivacija za raziskovanje mesta.

Salzburg bo vašim otrokom takoj všeč – energija v njem jim bo domača, saj je podoben našim mestom, ni prevelik, nad njim pa se vzpenja mogočna trdnjava, ki buri domišljijo. Preden se odpravite na potep po mestu, svetujem obisk turističnega urada, kjer naj vam na zemljevidu označijo želene točke, nato pa se vzpnite na trdnjavo, od koder si oglejte mesto – lažje si ga boste predstavljali, domišljija bo naredila svoje in raziskovanje se bo začelo s še večjim navdušenjem.

Salzburg skozi oči Marije iz filma Moje pesmi ...

... moje sanje. Že pred odhodom si skupaj oglejte film in si poskušajte zapomniti glavne dele mesta in prizorov – z lahkoto boste našli železni most, na katerem je Marija pela z otroki, baročni park Mirabell, tržnico, trdnjavo, ki se vzpenja nad mestom, samostan pod trdnjavo, v katerega se je zatekla sirota Marija, pa jezero, ob katerem je stala kapitanova vila ter starodavno kopališče za konje in vrtno hišico v Hellbrunu.

Ob jezeru Wolfgang Zee boste lahko vstopili tudi v cerkev, v kateri sta se poročila Marija in njen kapitan. Tudi sicer bo obisk velikega jezera, pol ure oddaljenega od Salzburga, več kot dobrodošel – v njem se boste lahko ohladili ter zraven občudovali gore, po katerih je plesala in pela mlada Marija, ter se sprehodili po mondenih turističnih ulicah mest, ravno toliko drugačnih od naših, da so zanimive za velike in male.

Če se bojite, da glavnih točk ne boste našli, stopite v turistični urad, kjer vam jih bodo označili na zemljevidu. Seveda pa se lahko odločite tudi za bolj turistično različico in sedete v avtobus Sound of music, ki vas bo po ključnih točkah ob natančni razlagi in glasbi iz filma popeljal skozi filmsko doživetje pa tudi vse trike, ki si jih privošči Hollywood; vendar takšen obisk priporočam le največjim navdušencem nad filmom, otroke bi morda lahko dolgočasil, saj na točkah iz filma ni ne igrišč ne 'otroških stvari', je pa veliko – sicer zelo zanimivih – razlag vodnika, a še to v angleščini.

Po stopinjah malega Mozarta

Svoj potep lahko začnete tudi v Mozartovi rojstni hiši (notranjost bo zanimiva tudi otrokom, obenem si bodo lažje predstavljali čas, v katerem je ustvarjal slavni skladatelj), nato pa si zavrtite časovni stroj nazaj in si predstavljajte, da ste družina Mozart. Pojdite po kruh v najstarejšo pekarno s še vedno delujočim mlinom (na desni strani Kapitelplatza, tik pred vzponom do vzpenjače za trdnjavo (otroke bodo na Kapitelplatzu očarali deček na zlati krogli, velike šahovske figure in stojnice s spominki), privoščite si slikanje v fotografskem studiu Photo anno 1900 na drugi strani ceste ob vhodu na vzpenjačo (www.foto-mobil.com), v katerem vas bodo preoblekli v starinska oblačila, pojdite na tortico v najstarejšo slaščičarno v Avstriji Cafe Tomaselli, kjer še vedno strežejo v oblačilih, v kakršnih so stregli davnega leta 1703 in še vedno zaračunajo slaščice in pijačo ločeno; prav tako pa se tu še vedno na jutranji kavi dobivajo meščani Salzburga vsako soboto dopoldne.

Na istem trgu s pomenljivim imenom – Old Market – pojdite po obliže za morebitna potolčena kolena v najstarejšo lekarno, ob njej pa v slaščičarni Fürst nakupite originalne Mozartove kroglice, zavite v srebrno-modre papirčke. Nato si oglejte koncertne dvorane, v katerih predvajajo Mozartovo glasbo, poiščite Mozartov spomenik na Mozartplaze, ob katerem je hiša, v kateri je živela njegova žena (na njej je spominska tabla, zato naj jo poiščejo otroci), ki se bodo najverjetneje želeli peljati z eno od kočij z lepo okrašenimi konji, ki čakajo, da vas zapeljejo naokoli. Sprehodite se tudi do konjskega kopališča, kjer so konje v Mozartovem času napojili in očistili po dolgi poti ... Svoje raziskovanje lahko začnete tudi z vožnjo z vzpenjačo do razglednih teras trdnjave Hohensalzburg, da si boste lažje predstavljali mesto, ali pa v Panorama muzeju, kjer boste dobili občutek mesta ob panoramski okrogli stenski prestavitvi Salzburga.

Pa še zanimivost: najbrž tudi vaši otroci že vedo, da je Mozart tudi z zavezanimi očmi koncentriral še kot čisto majhen deček največjim veljakom. Tudi Mariji Tereziji. Najverjetneje pa ne veste tega, da je po koncertu cesarici, ki so se ji vsi klanjali, stekel kar v naročje in jo poljubčkal po obrazu. Velikaši so zmajevali z glavami, a Marija Terezija je dečka nežno pobožala, ga objela in se mu prijazno nasmejala.

Vodne igre in živali

Drugi dan v Salzburgu naj bo malce drugačen – ­izposodite si kolesa in se zapeljite po urejeni cestici do dvorca Hellbrunn, kjer bodo otroci navdušeni nad vodnimi igrami, kakršne si je pred točno 400 leti zamislil nadškof Markus Sittikus in še danes delujejo. Njegova domišljija bo osupnila tudi vas, osvežujoča domišljija in vodni triki pa vas bodo osvežili tudi v najbolj vročem dnevu. Če so vaši otroci igrivi ali podvrženi prehladom, s seboj vzemite dodatna oblačila, ki jih sicer ne potrebujete.

Zapeljite se še malo naprej – do živalskega vrta Hellbrunn, ki se razprostira na 400 hektarih, v njem pa je na ogled 140 živalskih vrst kar 1.200 živali. Krokodil, nosorog, flamingi, črni panter in druge živali, ki v našem živalskem vrtu ne domujejo, bodo navdušili tako vas kot otroke. Majhnim otrokom ne bo treba hoditi, temveč jih boste peljali v simpatičnem lesenem vozičku, ki bo dobro služil tudi za vso prtljago ter kot podest, ko bodo otroci vstali, da si bodo lažje ogledali živali.

Če vam bo ostalo še kaj časa, popoldne preživite v hiši Natura (House der Natur), kjer boste vsi skupaj še lažje razumeli življenje – naše, živalsko, rastlinsko, pa tudi življenje vesolja, v katerem se vsakodnevno vrtimo. Otroke bodo očarali pisani svetleči kamni in eksotične ribe, lažje bodo doumeli svet dinozavrov in delovanje strojev ter našega najpomembnejšega stroja – telesa, ki ga bodo lahko spoznali v vseh podrobnostih. Še vi se boste marsičesa naučili!

Igrače in rudnik

Z avtom ali avtobusom se zapeljite tudi do Durnberga v rudnik soli, zaradi katere je mesto obogatelo, otroci bodo navdušeni nad potovanjem skozi rudnik z vlakcem, dričanjem po drčah, splavarjenjem po jezeru ... ob zanimivih zgodbah in zabavnih filmih. Tako si bodo tudi veliko lažje predstavljali tako rudnike in drugačno pridelovanje soli, kot so ga vajeni z naših solin, kot sestavo zemlje, rudnikov ... in pomen soli na splošno. Nikar ne pozabite tudi na ogled keltske vasi nad rudnikom (z isto vstopnico), saj nazorno prikazuje življenje prednamcev.

Če bo prevroče ali bo deževalo (kar je v Salzburgu zaradi kulise gora okoli mesta pogosto, zato doma ne pozabite pelerin), zavijte še v muzej igrač (nujno za majhne otroke) ter muzej marionet v trdnjavi Hohensalzburg – tudi ta vstop je vključen v Salzburg card.

Enega od večerov preživite v Marionettenteatru (če ne dobite kart na www.marionetten.at, pa si oglejte vsaj njegovo notranjost, saj so v hodnikih razstavljene marionete iz najrazličnejših predstav, stavba pa je tudi sama po sebi osupljiva); četudi so predstave v nemščini, na zidovih ob strani lahko berete angleško razlago; igra sama je tudi brez poznavanja jezika zanimiva, vsebina pa razumljiva, saj so predstave prvovrstne. Nujno za vse fante, zanimivo pa bo tudi dekletom vseh starosti – Hangar-7 na letališču razstavlja formule in hitra letala, če boste imeli srečo, boste videli tudi obnovljeno Titovo letalo. 

Besedilo: Petra Arula
Fotografije: Shutterstock, Petra Arula