Igralska moč Jerneja Šugmana se bo s pomočjo sklada širila naprej

10. 4. 2018 | Vir: Story
Deli
Igralska moč Jerneja Šugmana se bo s pomočjo sklada širila naprej (foto: Helena Kermelj)
Helena Kermelj

Združenje dramskih umetnikov Slovenije je ustanovilo Sklad Jerneja Šugmana z namenom ohranjanja spomina na Jernejevo umetniško, pedagoško in človeško plemenitost. Sklad je namenjen predvsem štipendiranju mladih talentov s področja dramske umetnosti, ki so se med študijem že izkazali kot delovni, odgovorni in željni nadaljnjega izobraževanja ali samostojnega umetniškega dela.

"Jernej Šugman je bil dolga leta naš član in eden od največjih igralcev, kar jih je hodilo pri nas, po naših deskah. Želimo ohraniti spomin nanj, mnogim želimo povedati, kakšna kvaliteta je bil in kaj smo izgubili ob njegovem odhodu," je povedal ravnatelj SNG Drama Ljubljana Igor Samobor, ki je dodal, da je sklad Jerneja Šugmana plemenito dejanje, ki si ga je zamislilo Združenje dramskih umetnikov Slovenije kot eno od najboljših možnih spominskih poti. Štipendije, ki bodo podane, bodo namreč namenjene mladim nadarjenim igralcem in tako se bo ta igralska moč širila tudi naprej pod istim imenom. V Drami prav tako razmišljajo, kako počastiti spomin na velikega igralca Jerneja Šugmana in ohraniti njegovo ime, ki je v Drami zapisano z velikimi črkami. "Letošnji Drama Festival, ki ga prirejamo že peto leto, bomo v celoti posvetili Jerneju Šugmanu in njegovemu spominu. To bo ena od naših gest letos in seveda ne bo zadnja."

Notranji motiv, zakaj so se v Združenju dramskih umetnikov Slovenije ob njihovi 100. obletnici delovanja odločili, da ustanovijo Sklad Jerneja Šugmana, je pojasnila tudi njegova predsednica Saša Pavček: "Sklad je namenjen mladim nadarjenim dramskim umetnikom za izpopolnjevanje, nadaljevanje šolanja ali pri njihovih samostojnih projektih. Jernej Šugman je bil izjemno darujoč človek, ki je s svojim igralskim, pedagoškim, umetniškim delom in s svojim etičnim stališčem ogromno dajal. V ZDUS se nam je zdelo, da je sklad edini način, da trajno obeležimo njegov spomin in da se na neki način borimo proti brezbrižnosti predvsem do mladih in do tistih članov ZDUS, ki so morda že upokojeni, ali nekaterih, ki bi si želeli dodatnega izobraževanja ali narediti kakšen svoj projekt, svojo zgodbo, svoj recital, svojo predstavo. Prvenstveno pa je sklad namenjen letnemu štipendiranju dramskih umetnikov, igralcev, režiserjev, dramaturgov, scenografov, lektorjev, kostumografov, ki si želijo nadaljnjega izobraževanja in so med študijem na umetniških akademijah, prvenstveno na AGRFT, že pokazali in dokazali, da so talentirani, delovni, odgovorni." Saša Pavček je dodala, da bodo izbrani to mesečno štipendijo oziroma štipendijo za kratkoročna izobraževanja uporabili z odgovornostjo in spoštovanjem do imena sklada in do vseh, ki se bodo skladu pridružili bodisi kot donatorji, podporniki ali kot pridruženi člani sklada, ki bodo plačevali letno članarino.

Igralska  moč Jerneja Šugmana se bo širila naprej

Zato pri ZDUS pozdravljajo vsa skupna sodelovanja tudi z lokalnimi skupnostmi, saj je ZDUS združenje celotne Slovenije. Pozdravljajo tudi sodelovanje z AGRFT, z vsemi gledališkimi institucijami, zlasti z ljubljansko Dramo. "Tu je vendarle Jernej toliko let delal in ga imamo vsi radi ter si želimo, da skupaj ne samo ustvarimo festival in sklad, ampak da njegov duh, njegovo poslanstvo, njegova etična drža živijo naprej. Seveda pa tukaj ne gre in ne bo šlo brez sodelovanja z gospodarstvom, opažam, da je morda v nekaterih državah Evrope družbena zavest gospodarskih združenj večja in namenjajo en procent, včasih tudi dva procenta od dobička za izobraževanje, za kulturo, skratka so družbeno bolj človekoljubno ozaveščeni," je bila kritična Saša Pavček. Velika zahvala pa gre družini Šugman, ženi Andreji Šugman, njihovi članici, veliki igralki in Jernejevi mami Maji Šugman in sestri Lei Šugman, ki so se jim zahvalili za dovoljenje in podporo.

Besedilo: Ilona Penzeš // Fotografije: Helena Kermelj, Nina Krajnc

Cosmopolitan

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Cosmopolitan8/2018

Naročite se na revijo Cosmopolitan:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 8/2018

Story 8/2018, od 29. 03. 2018