Mineralno vodo pijemo vsak dan. Opazno pa je, da imajo izdelki deloma različen okus.
Mineralna voda in pitna voda iz steklenic imata drugačen okus kot iz plastenk. Vsaka voda ima svoj značilen okus. Zakaj je tako, pojasni prvi evropski vodni somelje.
Mineralno vodo pijemo vsak dan. Opazno pa je, da imajo izdelki deloma različen okus. V treh vprašanjih razloži razloge Arno Steguweit, profesionalni pokušalec vode.
Mineralna voda iz steklenic naj bi imela boljši okus. Drži?
Steguweit: V tem je res nekaj: voda iz steklene steklenice običajno deluje bolj sveža in čista. To je zato, ker plastične steklenice niso 100-odstotno neprepustne in lahko prevzamejo vonjave iz okolice.
Imajo mineralne vode različen okus?
Vsekakor. Vsaka mineralna voda ima v bistvu svoj »prstni odtis«. A odvisno je tudi od lastnega zaznavanja, ali to sploh okusimo ali ne. Zelo slano vodo ne zazna vsak kot slano – odvisno od lastnega praga zaznave. Visoka vsebnost kalcija lahko deluje nekoliko grenko, nizko mineralizirane vode pa pogosto izsušijo nebo, zato človek hitro spet postane žejen. Gre za preplet številnih dejavnikov.
Kaj svetujete ljudem, ki mineralne vode sploh ne marajo?
Pravzaprav škoda, saj je voda seveda odličen gasilec žeje. Poskusite lahko z malo limone ali soka, vendar potem pač okus postane limonin ali sokast. Svetujem, da vzamete tri, štiri vode in jih primerjate ter razlike zavestno zaznate. Včasih je treba najprej najti »svojo« znamko.