Imaš 100 evrov? Postani mikro poslovni angel na Condi!

Vsak je lahko mikro poslovni angel! (foto: profimedia) profimedia
11. 3. 2016

Conda – 1. slovenska platforma za množično investiranje - prihaja v Slovenijo ravno v pravem času!

Rok Starič, Conda Slovenija
Ekipa Conde

Čeprav je Conda v Sloveniji pionir na področju množičnega investiranja, gre za uveljavljeno vseevropsko platformo, ki na tujih trgih dosega številne vidne uspehe.

Odlično se je prijela v Avstriji, Nemčiji in Švici (v marcu se bo odprla tudi na Slovaškem in v Liechtensteinu), kjer trenutno združuje že 5.200 investitorjev, številka pa se hitro povečuje. Doslej so zbrali že 8,57 milijonov evrov investiranega kapitala, s katerimi so uspešno podprli kar 44 projektov. S temi številkami Conda dosega 85-odstotno uspešnost vključenih projetkov.

»Conda je platforma, na kateri se srečata ponudba in povpraševanje projektov ter investitorjev. Na platformi se predstavijo projekti, ki iščejo investicije. Na drugi strani pa se na platformo registrirajo investitorji, ki iščejo tovrstne projekte,« je novo platformo uvodoma predstavil Rok Starič iz Conde Slovenija.

Prihodnost so uresničene sanje inovativnih podjetnikov

»Trdno verjamemo, da prihodnost leži v rokah inovativnih podjetnikov. Zato je naša prednostna naloga, da jih na njihovi poti podpremo in jim pomagamo hitreje priti do sredstev. Podatki raziskave Doing business 2016 kažejo, da je Slovenija na 16. mestu, kako hitro je mogoče ustanoviti podjetje, in na 128. mestu, kako hitro lahko podjetja pridejo do kapitala. To želimo spremeniti in povezati investitorje, ki želijo oplemenititi svoje investicije, ter projekte, ki potrebujejo sveže financiranje. Gre za zanimivo in sodobno obliko financiranja inovativnih poslovnih idej podjetij, s čimer nenehno ustvarjamo nove investicijske priložnosti,« je Starič na novinarski konferenci povzel poslanstvo Conde.

Kapital naj ostane v Sloveniji in zažene domače projekte

Da Conda prihaja v pravem času, potrjuje tudi veliko navdušenje Slovencev nad platformami za množično financiranje. Poleg tega smo tudi v obdobju, ko inovativna podjetja na eni strani težko pridejo do bančnih posojil, na drugi strani pa so veliki vlagatelji postali izjemno zahtevni, čemur številna podjetja, ki potrebujejo sredstva, niso kos. Potencialni investitorji pa se upravičeno sprašujejo, kam naj najbolje in najpametneje vložijo svoj denar.

»Conda ponuja vsem posameznikom, ki imajo določen presežek finančnih sredstev, da jih vložijo v razvoj slovenskega gospodarstva in jih hkrati plemenitijo. Condina storitev je tako koristna in potrebna na slovenskem trgu, saj bo podjetjem iz naše regije nudila rast v domačem okolju, ne da bi odhajala po kapital v oddaljene države. Hkrati bo omogočila tudi kapitalu, da ostane v Sloveniji in podpira slovenske ideje, projekte in znanje,« je prepričan Starič.

Imaš 100 evrov? Postani mikro poslovni angel!

Do zdaj so bili investitorji predvsem premožni posamezniki, poslovneži, angelski investitorji, ki so predstavljali peščico 10 odstotkov ljudi. S Condo nastajajo mikro poslovni angeli, kar lahko postane vsak od nas. Tako se povečuje nabor potencialnih investitorjev in zmanjšuje višina posamezne investicije. Investicije se tako gibljejo od 100 do 5.000 evrov. Investitor prejme vsakoletne 4,5-odstotne obresti, po zaključku pogodbenega razmerja pa vračilo investicije in bonus od uspešne rasti podjetja. S tem pa se oblikujejo novi mlajši vlagatelji, ki jih ne zanima le dobiček, temveč tudi kakovost, uporabniška izkušnja, blagovna znamka podjetja in družbena odgovornost.

Po besedah ustanovitelja Paula Pöltnerja izkušnje iz Avstrije kažejo, da so Condini investitorji odprti in zainteresirani za nove oblike financiranja podjetij: »Večinoma se za investicijo odločijo, ker verjamejo v projekt, želijo podpreti inovativne (po možnosti trajnostne) ideje in biti del njih – z znanjem, izkušnjami ali le dragoceno povratno informacijo. Nekateri pa se za investiranje odločijo, ker iščejo nove načine investiranja denarja, ki omogočajo večje tveganje za večjo obrestno mero.«

Starič je predstavil tudi prva projekta, ki se bosta v teh dneh predstavila na platformi. Gre za 2 inovativni slovenski podjetji z zanimivimi stortivami oziroma izdelki. Prvo je Borza terjatev, ki je spletna platforma za trgovanje s terjatvami. Imajo že prek 125 registriranih podjetij in so letos naredili že prek 3 milijone prometa s terjatvami. Drugo podjetje pa je Sweet speed iz Koroške, ki izdeluje vrhunske čokoladne praline s skrivnostno formulo za poživitev in dvig energije.

Skrben poslovni model, ki prinaša 85-odstotno uspešnost

Podjetje, zainteresirano za pridobitev investicije, predloži projekt, ki ga Condini strokovnjaki prej skrbno preučijo, da ugotovijo njegovo pravno in finančno stabilnost, poslovno in marketinško strategijo ter kompetentnost vodstva podjetja. To je konkurenčna prednost platforme, ki ji omogoča doseganje 85-odstotne uspešnosti predstavljenih projektov. »Poleg naštetega zagotavljamo tudi podporo med projektom in po zaključenem financiranju,« pove Starič.

»Conda je lokalno podjetje z domačo ekipo, ki pozna slovensko poslovno skupnost. Ker sama platforma izvira iz sosednje Avstrije in tam že uspešno obratuje, smo prenesli zanje in dobre prakse iz tamkajšnjega okolja v lokalno okolje Slovenije,« je še dejal Starič.

Startup life – 'inkubator' za nastanek Conde

Ustanovitelja Paul Pöltner in Daniel Horak sta se spoznala na dogodku Startup life, ki sta se ga udeležila, ker sta se oba takrat že ukvarjala s start-upi. »Oba sva bila vpeta v finančno tehnološko start-up okolje in imela izkušnje s prodajo in financami. Tako je nekega dne padla ideja o platformi za množično investiranje,« je na novinarski konferenci dejal Paul Pöltner.

V Sloveniji je bila začetna zgodba Conde podobna, saj sta se Marina Markežič in Daniel Horak spoznala na dogodku Startup life Klagenfurt, ki se ga je Marina Markežič udeležila kot predstavnica Zavoda Zmag. Ustanovitelja Conde pa sta ravno razmišljala o širitvi Conde in 'izvalila' se je ideja o sodelovanju. V Sloveniji se je začela zbirati ekipa, ki je v prvi polovici leta najprej ustvarila ustrezen ekosistem za nastanek podjetja v Sloveniji, ki bo upravljal platformo in blagovno znamko. Danes Condo Slovenija tako sestavljajo: direktor Vladimir Milošević, Rok Starič, marketing in piar, Marina Markežič, iskanje inovacij, ter Blaž Jamšek, pravnik in vodja kampanj.

Sodelovanje Conde in NLB

Na novinarski konferenci so predstavniki Conde in Centra inovativnega podjetništva NLB sklenili tudi pogodbo o sodelovanju. Ob tem je Darko Jurić, svetovalec pri NLB, povedal: »NLB je v letu 2015 vzpostavila Center inovativnega podjetništva z namenom spodbujanja malega gospodarstva - poleg klasičnega financiranja tudi preko predavanj, delavnic, konferenc, podjetniškega povezovanja ... V banki imamo veliko znanja in izkušenj s področja tradicionalnega podjetništva, manj pa smo se ukvarjali z inovativnimi poslovnimi modeli in zanimivimi projekti iz sveta start-upov. Čeprav klasični bančni produkti zaradi svojih specifik nikoli ne bodo namenjeni financiranju start-up podjetij, zanje obstajajo mnoge druge primerne vrste financiranja. Kot najpomembnejša slovenska finančna institucija smo dolžni spoznavati in stranke seznanjati z vsemi priložnostmi, ki na trgu obstajajo in jim omogočiti hitro in kakovostno storitev na enem mestu. Sodelovanje s partnersko platformo Conda lahko opredelimo kot zanimivo nadgradnjo že obstoječih možnosti financiranja v banki. Če so imeli mladi inovativni in podjetni ljudje v preteklosti v bankah malo sogovornikov, se sedaj to hitro spreminja. V NLB tudi s pomočjo naših partnerjev, kot je Conda, zagotavljamo informacije, znanje in pospeševanje poslovanja na enem mestu.«

Pravni okvir za množično financiranje doma in v tujini

Preden je uradno nastopila na slovenskem trgu, je Conda skupaj z odvetniško pisarno Schönherr poskrbela, da je njeno delovanje skladno z zakonom. »Preučili smo obstoječo slovensko zakonodajo in pridobili uradna mnenja ustreznih institucij, kot so Banka Slovenije, Agencija za trg vrednostnih papirjev in Ministrstvo za finance ter tako prvi umestili poslovni model množičnega financiranja (model Conde) v naš pravni okvir,« sta povedala Marina Markežič in Blaž Jamšek pravnika v Condi.

Condi je pri uspešni vzpostavitvi prve spletne platforme posojilnega množičnega financiranja v Sloveniji in tudi drugih jurisdikcijah srednje in vzhodne Evrope iz različnih pravnih vidikov svetovala odvetniška pisarna Schönherr. Ker Slovenija za razliko od nekaterih drugih članic EU (Avstrije, Nemčije, Velike Britanije...) še ni sprejela specializirane zakonodaje, ki bi urejala 'peer-to-peer' financiranje, je svojevrsten pravni izziv predstavljal predvsem način strukturiranja in umestitve poslovnega modela Conde v obstoječ zakonodajni režim, ki sicer ni bil krojen za modele množičnega financiranja. V zvezi s tem odvetnik Branko Čevriz iz odvetniške pisarne Schönherr poudarja, da gre v primeru Conde za dobro premišljen projekt z dolgoročno vizijo, ki poleg izjemne priložnosti za alternativno financiranje podjetij v začetni fazi razvoja nudi tudi ustrezno varstvo investitorjem, saj ne zagotavlja zgolj minimalnih pravic, ki so predpisane z našo zakonodajo, ampak z vidika varstva investitorja upošteva tudi smernice, ki so jih na tem področju izdale avtoritativne institucije Evropske Unije (smernice Evropskega Bančnega organa) oziroma primere dobrih praks iz drugih specializiranih zakonodaj po Evropi.

Naprej na jug in zahod

Panoga množičnega investiranja iz leta v leto raste in končni potencial panoge še ni definiran, saj se trg na tem področju šele oblikuje. »Conda si nenehno prizadeva širiti mrežo, saj je njen cilj postati evropska platforma za množično investiranje. Predvidena je širitev na jug ter na zahod, vendar v premišljenih korakih,« je prihodnost Conde nakazal Paul Pöltner, eden od dveh soustanoviteljev Conde v Avstriji.