Imate jajca? Bemumast 3 z odličnimi LCHF recepti brez žit, škroba in sladkorja!

Imate jajca? Bemumast 3 z odličnimi LCHF recepti brez žit, škroba in sladkorja! (foto: shutterstock, Bemumast Press) shutterstock, Bemumast Press
8. 1. 2018

Že tretja knjiga iz serije o prehrani LCHF, ki sta jo dietetika Staša in Gašper Grom tokrat s pomočjo ljubiteljske kuharice Tee Maherl opremila z več deset izvrstnih receptov za jedi brez žit, škroba in dodanega sladkorja, bo razveselila vse tiste, ki ste se nad prehrano z veliko maščob in malo ogljikovih hidratov v teoriji že navdušili, zdaj pa jo boste lahko s pridom udejanili tudi v praksi.

Ker knjiga 'Bemumast 3: Imate jajca?' kar takoj postreže z osnovnimi recepti, kot so recepti za kruh, tortilje in njoke, ki sledijo premisam prehrane LCHF (in so torej prav zares pripravljeni brez žit, škroba in sladkorja), bodo zadržke pred tovrstno prehrano izgubili tudi najbolj tradicionalni jedci, ki bodo v nadaljevanju toliko lažje navdušeni nad recepti za slastne mediteranske, azijske, mehiške, morske in celo veganske jedi – od predjedi, juh in solat, glavnih jedi in koktajlov, do sladic.

O tem, kaj je prehrana LCHF, smo na našem spletnem mestu že pisali, ko smo predstavljali knjižni predhodnici Bemumast 1 in Bemumast 2, s citatom, ki ga iz knjige povzemamo v nadaljevanju, pa vam želimo le nekoliko osvežiti spomin:

 • »Osnovni pravili prehrane LCHF sta: uživajte maščobno-beljakovinska živila in se izogibajte hrani z veliko sladkorja in škroba ter vsej hrani, pripravljeni iz žit. Predvsem si velja zapomniti, da prehrana LCHF ni visokobeljakovinska oziroma izrazito mesna prehrana: pravzaprav je idealna prehrana LCHF najbolj podobna lakto-ovo-vegatarijanstvu.«

Ali povedano še bolj preprosto:

 • medtem ko uradne prehranske smernice še vedno priporočajo, naj večino energije, ki jo potrebujemo za življenje, zaužijemo z ogljikovimi hidrati, pa LCHF prehrana vse to obrača na glavo tako, da čez vse čisla vnos maščob, ogljikovim hidratom pa se praviloma izogiba.

In naj se sliši še tako nenavadno, postaja prehranjevanje z majhno količino zaužitih ogljikovih hidratov nadvse priljubljeno tako pri nas kot v svetu.

Priljubljenost v svetu raste!

Na povečevanje števila privržencev izdatno vplivajo že aktualne znanstvene raziskave, ki kažejo, da nam takšen način prehranjevanja lahko pomaga ne le shujšati, temveč tudi obvladovati številne presnovne motnje (kot je sladkorna bolezen, presnovni sindrom ...) in nas ščiti pred nekaterimi avtoimunskimi in nevrološkimi motnjami.

Svoje pa so zagotovo naredili še številni pevci, igralke, estradniki in športniki, za katere je znano, da sledijo LCHF prehrani.

Ena najbolj razvpitih predstavnic zvezdniškega sveta, za katero je znano, da je uspešno hujšala prav s pomočjo LCHF prehrane, je Kim Kardashian. Ameriška starleta je po rojstvu svojega drugega otroka uživala nizkohidratno in visokomaščobno prehrano, rezultat pa seveda ni izostal.

Med zvezdniki, ki prisegajo na LCHF prehrano, so tudi Halle Berry, ki ima sladkorno bolezen tipa 1, komičarka Melissa McCarthy, brazilska manekenka Adriana Lima, pevka Rihanna, Jessica Biel in Gwyneth Paltrow, igralec Matthew McConaughey, pa tudi pevski legendi Tom Jones in Mick Jagger. Vsem naštetim se je pred časom pridružil še Alec Baldwin, ki se je moral vzeti v roke potem, ko so mu odkrili sladkorno bolezen.

Tudi med politiki je mogoče najti kar nekaj LCHF navdušencev. Med njimi sta tako predsednik švedske vlade Goran Persson in ameriški senator Bernie Sanders. Največja zagovornika prehranjevanja z minimalnim vnosom ogljikovih hidratov in velikim vnosom maščob pa sta po navedbah avtorjev knjige Bemumast kar superzvezdnika lige NBA, LeBron James in Kobe Bryant.

Za to, da je prehrana LCHF danes tako zelo priljubljena, obstaja po mnenju avtorjev Bemumast serije kar nekaj razlogov. Naj jih v nadaljevanju povzamemo le nekaj:

 • občutek lakote praktično v celoti izgine, umanjka pa tudi vsakršna želja po sladkem in po hrani, ki je hkrati polna ogljikovih hidratov in mastna (npr. burek, pica in podobno),
 • manj časa porabimo za pripravo in uživanje hrane,
 • apetit se nam naravno uravna,
 • s to prehrano učinkoviteje vplivamo na zmanjševanje odvečne teže,
 • z vitkejšim telesom se bolje počutimo, se lažje gibljemo in smo bolj pripravljeni na telesne napore,
 • z ugodnim vplivom ketonskih telesc na živčevje storimo veliko dobrega še za naše možgane in si tako zagotovimo več mentalne čilosti in agilnosti,
 • ta prehrana ima številne ugodne zdravstvene učinke: uravnava krvni tlak, izboljša raven krvnega sladkorja, zdravi vnetja, pomaga izboljšati razmerja krvnih lipidov in drugo.

Smo vas že prepričali? V teoriji ne dvomimo, nekaj povsem drugega pa je ta prehrana v praksi, ko smo soočeni z vprašanjem: kaj torej jesti in česa ne?

LCHF v praksi

Pri prehrani LCHF je nekaj osnovnih živil, ki v idealnem jedilniku predstavljajo osnovo, in mednje zagotovo spadajo jajca, maslo, olivno, kokosovo in avokadovo olje, meso, ribe in morski sadeži, avokado, polnomastni jogurt in sir, zelena listnata zelenjava in zelenjava, ki raste nad zemljo, lešniki in makadamije.

Po drugi strani pa so tu tudi živila, ki jih ni prepovedano jesti, vendar niso najprimernejša, denimo pisana zelenjava in stročnice, nekateri mlečni izdelki (skuta, jogurt), nekateri oreščki. »To, da niso najboljša izbira, ne pomeni, da jih nikoli ne smete jesti. Prav nasprotno: prehrana mora biti raznovrstna, vendar ta živila uživajte zmerno: včasih in manj, kot ste bili tega vajeni v 'tradicionalni' prehrani,« sta jasna Gašper in Staša Grom.

Kaj pa prepovedana živila? To so vsekakor sladkor v vseh njegovih oblikah, žita in izdelki iz žit (torej tudi kruh, vse kaše in jedi iz žit), krompir, sladke pijače in sladkarije. Popaziti gre tudi pri sadju, saj je to zelo bogato s fruktozo (grozdni sladkor), zato ga gre uživati izjemno redko. Od sadja so pri LCHF prehrani zares dovoljeni le jagodičevje in limone, pa še to v manjših količinah.

Da pa si boste lažje predstavljali svoj tipični obrok po LCHF prehrani, si iz knjige Bemumast 3 izposojamo recept za kruh. Ker saj veste, človek si včasih vendarle zaželi 'tatarski biftek raje kot na rezino sira namazati na kos kruha'.

No, z naslednjim receptom mednarodno priznane nutricionistke in avtorice knjig o LCHF in ketogene prehrane Marie Emmerich to tudi za LCHF sledilce ne bo več 'misija nemogoče'.

kruh

Kruh

Sestavine za srednje velike štruce

 • 150 g mletih mandljev
 • 45 g indijskega trpotca
 • 2 žlički pecilnega praška
 • pol žličke soli
 • 2,5 žlice jabolčnega kisa
 • 3 beljaki
 • 175 ml vrele vode

V posodi premešate mlete mandlje, indijski trpotec, pecilni prašek in sol. Dodate beljake in jabolčni kis ter mešate, dokler ne nastane gosto testo. Nato prilijete vrelo vodo in spet dobro premešate.

Roke si oplaknete s hladno vodo, oblikujete štruco, jo položite na pekač s papirjem za peko in pečete 55 minut pri 175 stopinjah Celzija.

Pečen pred uživanjem popolnoma ohladite.

Bo šlo?

Pa dober tek!