Imate radi jajca na oko? Evo, zakaj bi morali med cvretjem dodati malo vode

18. 11. 2025
Imate radi jajca na oko? Evo, zakaj bi morali med cvretjem dodati malo vode (foto: profimedia)
profimedia

Pri pripravi jajc se pogosto zgodi, da je na enem mestu beljak zažgan, drugje pa še surov. Da bi dosegli ravnotežje, kjer je beljak popolnoma kuhan, rumenjak pa tekoč, je pri pripravi jajc priporočljivo dodati malo vode, zaradi česar bo cvrenje bolj podobno kuhanju na pari.

Segrejte ponev, vlijte malo olja in jajca pecite nekaj sekund. Takoj ko beljak začne izgubljati prosojnost, dodajte malo vroče vode. Nadaljujte s kuhanjem jajc pod pokrovom.

Ker bo kombinacija vode in olja povzročila burno reakcijo, ponev obvezno pokrijte s pokrovom. Pokrov vam lahko hkrati pomaga tudi pri dolivanju vode.

Alternativno lahko ponev najprej segrejete, nato pa na dno vlijete tanek sloj vode, da prekrije površino. Ko voda zavre, previdno ubijte jajca, da se rumenjak ne razlije, zmanjšajte temperaturo, pokrijte in kuhajte dve minuti.

Preberite si tudi: Strokovnjaki opozarjajo: Ta napaka v hladilniku je lahko življenjsko nevarna