Imate radi paradižnik? Pozor, če na njem opazite to, ga raje ne uživajte, to pomeni, da je poln strupa!

17. 5. 2025
Imate radi paradižnik? Pozor, če na njem opazite to, ga raje ne uživajte, to pomeni, da je poln strupa! (foto: Profimedia)
Profimedia

Paradižnik si v toplih dneh radi privoščimo - pripravljamo ga na različne načine.

Sočni in sladki paradižniki so priljubljen poletni plod, a v zadnjih letih marsikoga zanima eno vprašanje: kako naravni so pravzaprav? Verjetno ste se že kdaj ustavili pred stojnicami na tržnici in se vprašali: Ali so ti paradižniki škropljeni? Namesto da bi odločitev temeljila zgolj na zaupanju v prodajalca, je tu nekaj koristnih nasvetov o tem, kako prepoznati naravno pridelane paradižnike, poroča portal Krstarica.

Najboljši način, da ugotovite, ali paradižnik vsebuje pesticide, je ta, da ga prerežete in si ogledate notranjost. Paradižniki, tretirani s kemikalijami, pogosto imajo rumenkaste proge in rumeno sredico. Po drugi strani pa, če je paradižnik videti nekoliko nepopoln – ima brazde, nepravilnosti, rjave lise ali nenavadno obliko – obstaja velika verjetnost, da gre za naravno, neškropljeno pridelan plod.

Bi radi pridelali lastne paradižnike?

Paradižnike pogosto gojimo na domačih vrtovih, saj razmeroma enostavno uspevajo in dajejo sočne, rdeče plodove. Če razmišljate o lastni pridelavi, je tukaj nekaj nasvetov:

Trik, ki bi ga moral poznati vsak domači kuhar

Treba je izbrati pravo sorto: za to ne bo škodil posvet s strokovnjakom. Povprašajte ga, katera sorta je najprimernejša za vaše razmere. Veliko je namreč odvisno od tega, ali jih boste gojili na prostem ali na balkonu. Vsaka sorta ni namreč enako uspešna v vseh okoljih.

Priprava tala: ta morajo biti rahla in zračna. Če so res zbita, korenine ne bodo mogle rasti, rastlina pa se ne bo razvijala. Preden paradižnike posadite, je dobro, da zemljo dobro prekopljete in dodate kompost za več hranil.

Trik z jedilno sodo: ta lahko pomaga izboljšati okus plodov. Ko rastlina doseže višino 2,5 cm, okrog nje posujte štiri žličke sode bikarbone. Postopek ponovite pred obiranjem. Soda nevtralizira kislost zemlje, posledica tega pa so slajši in okusnejši paradižniki.

Preberite še: To živilo vedno dodajte jajcem: prebava deluje kot ura in maščoba se hitro topi