Imate v vročini ves dan zaprta okna? No, zgodi se TO, zato le previdno

Imate v vročini ves dan zaprta okna? No, zgodi se TO, zato le previdno (foto: profimedia) profimedia
2. 7. 2022

Ob temperaturah, kakršne smo imeli v minulih dneh, se marsikomu, ki nima klime, poraja vprašanje, ali je bolje imeti okna ves dan na stežaj odprta ali je boljše, če so zaprta.

Mnenja so deljena. Nekateri pravijo, odprite okna in v prostor spustite čim več zraka, drugi menijo, če se želite zaščititi pred zadušljivo vročino, imejte okna zaprta. Izbira je na koncu predvsem odvisna od osebnih preferenc. 

Toda ali je lahko škodljivo, če imamo okna ves dan zaprta?

Redno zračenje prostorov je pomembno kadarkoli v letu! 

Raziskave kažejo, da se kakovost zraka, zlasti v manjših prostorih (domača pisarna, tudi v spalnicah!) hitro poslabša. V raziskavi, v okviru katere so preverjali kakovost zraka v spalnicah, so v večini primerov izmerjene ravni CO2 znatno presegle priporočene vrednosti. V nekaj primerih so bile za kar 75 % višje. 

Slaba kakovost zraka pa ne vpliva le na spanec, dodatno poslabša splošno zdravje in počutje, delovno učinkovitost in upočasni razmišljanje. 

Zadnjemu so se posvetili raziskovalci z medicinske univerze SUNY Upstate in iz laboratorija Lawrence Berkley. 24 zdravih mladih odraslih so zbrali v zaprti sobi in preizkusili njihovo sposobnost odločanja pri različnih ravneh koncentracije ogljikovega dioksida. Ugotovili so, da se je učinkovitost udeležencev bistveno znižala. 

Za referenco: raven ogljikovega dioksida zunaj je okoli 380 ppm, toda raven v zaprtih prostorih je (zaradi dihanja) lahko veliko višja – v prenatrpanih pisarnah ali sejnih sobah raven pogosto doseže 1000 in včasih preseže 3000 ppm, navajajo raziskovalci

Ne smemo pozabiti, da so v zraku prisotni tudi drugi onesnaževalci

Vročino pa naredi še bolj neprijetno tudi višja vlažnost zraka – tudi to lahko oteži ohranjanje koncentracije. 

Kaj se najpogosteje priporoča v vročini? Nadaljevanje preberite TUKAJ