Indiana Jones sveta umetnosti odkril ukradeno Picassovo sliko

Indiana Jones sveta umetnosti odkril ukradeno Picassovo sliko (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
27. 3. 2019

Arthurju Brandu, Indiani Jonesu sveta umetnosti, se je po štirih letih raziskovanja uspelo dokopati do 25 milijonov evrov vredne ukradene slike španskega umetnika Pabla Picassa. Portret Dore Maar, ene Picassovih najvplivnejših ljubic, je bil leta 1999 na francoski rivieri ukraden z jahte savdskega šejka.

Mojstrovina iz leta 1938 z naslovom Portret Dore Maar, znana tudi kot Buste de Femme (Dora Maar), je bila po pisanju francoske tiskovne agencije AFP ukradena z luksuzne jahte v lasti savdskega šejka Abdula Mohsena Abdulmalika Al Šejka, medtem ko je bila ta zaradi obnove zasidrana v francoskem letoviškem mestu Antibes.

Ker dve desetletji po kraji policija še vedno ni imela nobenih odgovorov, so vsi domnevali, da je portret, ki je do Picassove smrti leta 1973 visel v umetnikovem domu, izgubljen za vedno. Leta 2015 pa je Brandu prišlo na ušesa, da "z ladje ukraden picasso" kroži po nizozemskem kriminalnem podzemlju, čeprav, kot je povedal, tedaj še ni natančno vedel, za katero sliko gre. Kot je še povedal, se je slika "pogosto uporabljala kot poroštvo, enkrat se je pojavila pri mamilarskih poslih, spet štiri leta pozneje pri poslu z orožjem".

Ko je Brand vedel, natanko katero stvaritev išče, se je obrnil na ljudi, ki bi jo lahko kupili, ne vedoč, da je ukradena. Na začetku meseca je prejel sveže informacije. "Name sta se obrnila predstavnika nizozemskega podjetnika in povedala, da je sliko imela njihova stranka. Bil je povsem iz sebe. Mislil je, da je Picasso del zakonitega dogovora. Izkazalo se je, da je bil posel zakonit - način plačila pa ne," je povedal za AFP.

Pred slabim tednom pa so sliko, zavito v papir in nekaj črnih vrečk za smeti, prinesli v njegovo amsterdamsko domovanje. Sliko je, ko jo je odvil, za eno noč obesil na steno svojega stanovanja, ki je tako za eno noč "postalo najdražje stanovanje v Amsterdamu", je povedal Brand.

Policijski predstavniki v Franciji in na Nizozemskem so povedali, da policija ne bo preganjala zadnjega lastnika. Slika pa je zdaj pri zavarovalnici, ki se bo še odločila, kakšna bo njena usoda.

Priporočamo