Indijansko pleme s tožbo proti gradnji naftovoda v Severni in Južni Dakoti!

Indijansko pleme s tožbo proti gradnji naftovoda v Severni in Južni Dakoti! (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
10. 2. 2017

Delavci so v četrtek začeli z zadnjo fazo gradnje skoraj 2000 kilometrov dolgega in 3,8 milijarde dolarjev vrednega naftovoda na severu ZDA, potem ko jim je inženirski korpus vojske izdal potrebno dovoljenje. Indijansko pleme Siouxov pa je zdaj zvezno sodišče zaprosilo za sodno prepoved gradnje, dokler se ne konča njihova tožba proti naftovodu.

Zadnja faza trase naftovoda Dakota Acces poteka pod jezerom Oahe, ki je v bistvu rezervoar reke Missouri, iz katerega pleme Cheyene River Siouxi in pleme Siouxov Stoječa skala črpajo pitno vodo. Zahtevo za začasno uredbo sodišča je podalo prvo pleme, svojo tožbo pa namerava vložiti tudi drugo.

V prvi vrsti naftovodu nasprotujejo zaradi ogrožanja vodnih virov, pa tudi zaradi ogrožanja kulturne oziroma zgodovinske dediščine. Podjetje Energy Transfer Partners, ki gradi naftovod, na drugi strani trdi, da voda ni ogrožena, naftovod pa prav tako ne bo prizadel nobenega kulturnega objekta.

Vodstvo kopenske vojske, katerega inženirski korpus je pristojen za izdajo dovoljenja, je decembra lani, ko je ameriško vlado vodil Barack Obama zadržalo izdajo dovoljenja za nadaljevanje projekta, ki je povzročil velike proteste v rezervatu plemena Siouxov Stoječa skala, dokler se ne končajo dodatne študije.

To bi lahko trajalo dve leti, vendar pa je to prekinil novi predsednik Donald Trump z izvršnim ukazom, s katerim je naročil, naj se zadeva še enkrat pregleda. Po dveh tednih pregleda študija, kot kaže, ni več potrebna.

Indijanci v tožbah sicer opozarjajo na pogodbe z ameriško vlado iz leta 1851 in 1888, po katerih mora Washington pri odločitvah, ki zadevajo pleme, upoštevati dobrobit tega plemena.

Vodstvo države Severna Dakota in izvajalci projekta so odločitev vojske pozdravili, okoljevarstvene in druge organizacije, kot so Sierra Club, Greenpeace in Amnesty International USA pa obsodili.

nafta, Dakota

Priporočamo