Industrijsko predelana hrana – kako jo prepoznamo?

29. 10. 2016 | Vir: Jana
Deli
Industrijsko predelana hrana – kako jo prepoznamo?

Izogibajte se močno predelani industrijski hrani je trditev, s katero se strinjajo vsi prehranski strokovnjaki.

A ko poskušamo upoštevati njihov nasvet, hitro naletimo na dilemo, kaj predelana hrana sploh je.

Ob hitrem tempu življenja zagotovo nimamo časa, da bi vse pripravljali doma in ne nazadnje, če nismo pristaši presnojedstva, je večina naše hrane tako ali drugače predelane. Žal ne moremo kar počez trditi: ta izdelek je predelan, ta pa ne. In tudi mišljenje, da se je treba vrsti izdelkov odreči, je zmotno, samo prave je treba izbrati. Prav tako ni treba v trgovino hoditi s spiskom nevarnih dodatkov. Samo skrbno morate prebrati deklaracijo in upoštevati enega od spodnjih kriterijev.

Zagotovo boste na policah našli tudi čokolado, sladoled, mesne izdelke, omake in drugo, ki ustrezajo kriterijem nepredelane oz. manj predelane hrane, samo čas si je treba vzeti.

1 Vsebuje sestavine, ki jih v domači kuhinji ne uporabljate.

Enostavno pravilo, ki mu z lahkoto sledimo. Imate doma fruktozno-glukozni sirup, karagenan, maltodekstrin? Najverjetneje ne. Potem živilo pustite na polici.

2 Dodatki

Umetna barvila, arome, sladila, ojačevalci okusa, sestavine, ki jih skorajda ne zmorete prebrati, kaj šele, da bi razumeli, kaj sploh so. Zagotovo imate opravka z močno predelano hrano.

3 Sladkor v katerikoli obliki

Sladkor sam po sebi ni sovražnik, problem je v količini, ki jo zaužijemo čez dan. In ta problem je vedno večji, saj najdemo sladkor tudi v izdelkih, kjer ga niti slučajno ne bi pričakovali, kot so npr. v kis vložene kumarice in druga zelenjava. Naj še enkrat ponovimo, svetovna zdravstvena organizacija priporoča največ 25 g dodanega sladkorja na dan za odraslo osebo.

4 Več kot 5 sestavin na deklaraciji

Sestavine na deklaraciji živil so napisane v padajočem vrstnem redu. Na prvem mestu je tako sestavina, ki jo je v živilu največ, in na zadnjem tista, ki je je najmanj. Kar pomeni, da so na prvih mestih osnovne sestavine, ki jim sledijo dodatki (arome, gostila, ojačevalci okusa, barvila, konzervansi ...) Močno predelano živilo bo imelo zaradi množice dodatkov dolg spisek sestavin.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol