Internetno nadlegovanje povzroča depresijo, nočne more in anoreksijo

Internetno nadlegovanje povzroča depresijo, nočne more in anoreksijo (foto: profimedia) profimedia
4. 8. 2016

Spletno ustrahovanje (angl. cyberbullying) je veliko večja grožnja za otroke, kot to mislijo starši. To razkriva raziskava Growing Up Online – Connected Kids, ki sta jo izvedla Kaspersky Lab in inštitut iconKids & Youth. Pri večini mladih žrtev se namreč posledice odražajo kot zdravstveni problemi in težave s socializacijo.

Spletno ustrahovanje je namerno vzbujanje strahu, preganjanje ali zloraba otrok in mladostnikov na internetu. Otroci v starosti med 8 in 16 let so na to grožnjo bolj pozorni kot njihovi starši. Raziskava je namreč pokazala, da 13 odstotkov otrok in 21 odstotkov staršev spletno ustrahovanje dojema kot neškodljivo. Ob tem se 16 odstotkov vprašanih otrok bolj boji spletnega ustrahovanja kot tistega v realnem življenju, polovica otrok pa se obeh oblik ustrahovanja boji v enaki meri.

Starši ne bi smeli podcenjevati nevarnosti spletnega ustrahovanja. Kljub dejstvu, da so 4 odstotki vprašanih otrok že bili žrtev te grožnje (pri ustrahovanju v realnem življenju ta delež znaša 12 odstotkov), so bile v 7 od 10 primerih posledice za otroke travmatične.

Ustrahovanje na internetu resno vpliva na čustveno stanje otrok: starši 37 odstotkov žrtev so izpostavili nizko samozavest otrok, 30 odstotkov je navedlo poslabšanje učne uspešnosti in 28 odstotkov celo depresijo. Še več, 25 odstotkov staršev je izpostavilo, da je spletno ustrahovanje motilo običajne spalne navade otrok in jim povzročalo nočne more (21 odstotkov). 26 odstotkov staršev je opazilo, da so se njihovi otroci pričeli izogibati druženju z vrstniki, 20 odstotkov pa jih je pri otokih zaznalo anoreksijo.

Prav tako zaskrbljujoči so podatki, da je 20 odstotkov otrok bilo priča spletnega ustrahovanja drugih, v kar 7 odstotkih primerov pa so otroci pri tem celo sodelovali. Raziskava kaže, da otroci pogosto skrivajo soočenje s spletnim ustrahovanjem pred starši. To še otežuje zaščitniško vlogo staršev, a na srečo zagotavljanje varnosti otrok ni povsem nemogoče.

Andrei Mochola, vodja oddelka varnostnih rešitev za končne uporabnike pri Kaspersky Labu, izpostavlja: »V prizadevanjih za zaščito pred nevarnostmi ne smemo pozabiti, da otroci ne živijo le v realnem, temveč tudi v virtualnem svetu. Ta je zanje prav tako resničen. Na internetu se otroci družijo, učijo novih stvari, zabavajo in, na žalost, se lahko znajdejo tudi v neprijetnem položaju. Spletno ustrahovanje je ena najbolj nevarnih stvari, s katero se otrok lahko sooči na internetu. Lahko ima negativen vpliv na otrokovo psihološko zdravje in pusti trajne posledice. Najboljša rešitev v tem primeru je, da se starši z otrokom pogovorijo. Hkrati naj uporabljajo programsko opravo za izvajanje starševskega nadzora, ki jih opozarja na sumljive spremembe na otrokovih profilih na družbenih omrežjih.«

Za več nasvetov o zaščiti otrok na internetu obiščite kids.kaspersky.com. Podrobnosti o varnostni rešitvi za zaščito pred spletnim ustrahovanjem najdete na Kaspersky Safe Kids.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri