Iranke protestirale proti diskriminaciji na nogometni tekmi

Iranke protestirale proti diskriminaciji na nogometni tekmi (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
6. 9. 2017

Iranske ženske so s protestom odgovorile na diskriminacijo na stadionih, ko so jim oblasti prepovedale ogled kvalifikacijske tekme za svetovno prvenstvo v Rusiji 2018, na kateri je v torek Iran igral neodločeno 2:2 s Sirijo. Pred dvobojem je namreč iranska nogometna zveza (FFI) odločila, da domačinke ne smejo na stadion Asadi v Teheranu.

Dvojna merila so poskrbela, da so Iranke povzdignile glas, saj so si navijačice iz Sirije, ki so v Teheran prišle spodbujat svoje nogometaše, tekmo lahko ogledale.

"Žalostno je, da si kvalifikacijsko tekmo iranske nogometne reprezentance lahko ogledajo le navijačice nasprotne ekipe," je ob tem tiskovni agenciji ISNA dejala Fatemeh Hoseini. Parlament se bo s perečo tematiko ukvarjal po poletnih počitnicah, kot pravi Hoseinijeva, pa Iranke od športnega ministrstva pričakujejo "jasne odgovore".

Iranke imajo v domovini veliko težav, kar se ogledov športnih prireditev tiče, saj so kleriki odločno proti. Slednji so mnenja, da ženskam ni mesto na tribunah stadiona Asadi, kjer je "možno slišati vulgarno vzklikanje moških navijačev".

Vlada predsednika Hasana Rohanija je sicer proti mednarodno zelo kritizirani prepovedi, a proti strogim klerikom ne more nič. Športno ministrstvo že vrsto let načenja tematiko in želi uvesti "družinski sektor", da bi s tem skrajne klerike pomiril.

Priporočamo