Irena Shyama Hlebš: Le nekaj metrov stran od napada

Irena Shyama Hlebš: Le nekaj metrov stran od napada (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
21. 7. 2016

Televizijka Irena Shyama Hlebš je ljubiteljica eksotičnih potovanj. A v zadnjem času se je zaljubila v prav posebno destinacijo. Čeprav je bil Egipt leta ena izmed glavnih turističnih destinacij številnih Slovencev, se ga zaradi strahu v zadnjih mesecih številni raje izognejo. A svetovne novice za Ireno niso razlog za preplah.

Neustrašna svetlolaska v kratkem namreč načrtuje že svoj peti obisk, kot nam je povedala, pa je bojazen pred terorističnimi napadi neupravičena. Sama je bila v času lanskega napada v hotelskem kompleksu v njegovi neposredni bližini in tu je njena izpoved o tem, kaj se je v resnici zgodilo ...

"Egipt je dežela, v kateri bi se lahko vsakdo naučil gostoljubja, prijaznosti in odprtosti. Predvsem ljudje so tisti, zaradi katerih je tako poseben. Seveda Egipt zaznamuje tudi močna, bogata zgodba faraonske dediščine, velja za zibelko civilizacij, no, vsaj s tem se 'hvalijo' Egipčani, in ta vidik mu doda posebno vrednost. Mističen je," je svojo pripoved o ljubezni do te arabske dežele začela Irena in dodala, da je strah pred obiskom Egipta popolnoma neupravičen. "Še preden je Egipt doletel 'sloves' zaradi terorizma, je bilo izjemno dobro poskrbljeno za varnost turistov, saj ima policija svoje kabine na 200 metrov. Poleg tega se Egipčani zelo bojijo napasti turiste, saj so v tem primeru zaznamovani za vse življenje in ne morejo več dobiti službe. Uličnega kriminala zato skorajda ni," nam je pojasnila televizijka, ki je vajena potovanj v tuje dežele.

Sicer pa poročanje domačih in tujih medijev egipčanskemu turizmu ne dela nobene usluge. "Najlažje je vzbuditi strah vsem, ki bi želeli tja odpotovati, in državo odrezati od turizma, ene od najpomembnejših gospodarskih panog. Če se ljudje v Egipt ne odpravijo zaradi terorizma, ne bi smeli potovati po Evropi, saj je tu grožnja veliko večja. Sama sem bila v času, ko so januarja 'napadli' hotel Bella Vista v Hurgadi, v njegovi neposredni bližini. Po svetu se je razširilo nepreverjeno sporočilo, da je šlo za terorističen napad, da so napadalci s Sinajskega polotoka pripluli s čolnom in tako naprej ... V resnici pa so trije nekdanji delavci, ki so jih zaradi pomanjkanja turistov odpustili, prišli grozit nekdanjemu nadrejenemu, ker jim ni izplačal zadnjih plač. Ja, prišlo je do napada, do neprijetnega dogodka, vendar ni bilo nikakršnega terorizma! To se dogaja povsod po svetu," nam je pojasnila Irena in dodala, da se je ob vsakem obisku Egipta počutila popolnoma varno. "Letališče je izjemno zavarovano, še pred prihodom do letališke stavbe imajo na cesti dve policijski kontroli, preverijo vse potnike, taksist mora pustiti osebni dokument, rentgen je že takoj na vhodu, potem naslednji po kontroli potnih listov ... Strah pred dopustovanjem v Egiptu je zares neupravičen," je še pokazala svoje mnenje Irena, ki se bo prihodnjič v Egipt odpravila za tri tedne.

Napisala: Kaja Milanič
Fotografije: osebni arhiv